G4Media.ro

Cum îți verifici contul de pensie privată / SONDAJ (P)

Cum îți verifici contul de pensie privată / SONDAJ (P)

După primul material, cel explicativ despre întregul sistem de pensii din România, urmează acum mai multe detalii despre Pilonul II de pensii private obligatorii: cum funcționează acesta, ce drepturi ai, cum poți vedea contul tău personal şi banii pe care i-ai acumulat, cum primeşti scrisoarea anuală de informare, cum te poţi transfera între fonduri şi când îţi poţi încasa banii. 

Introdus în România în anii 2007-2008, Pilonul II este un sistem care ajută la suplimentarea veniturilor obținute din pensia de stat. Deja 8,1 milioane de români sunt participanți la Pilonul II, adică cea mai mare parte din populația activă a României. Pentru aceștia, o parte din contribuția de asigurări sociale de 25% din venitul brut deja plătită către stat este redirecționată către conturile lor personale din Pilonul II, unde este investită în instrumente financiare, acumulând câștiguri pentru participanți.

Testează-ți cunoștințele despre Pilonul II! (timp estimat: 3 minute)

Dacă la întrebarea 1 ai răspuns NU, dă click aici: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP

Dacă la întrebarea 2 ai răspuns NU, dă click aici: https://apapr.ro/pensia-ta-online-verifica/#selectAdmin

La ce fond contribui și cum îți verifici contul?

Dacă nu știi la ce fond de pensii de Pilon II contribui, poți afla imediat, completând numele și CNP-ul aici: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP .
Odată cu această informație primești și detaliile de contact ale administratorului fondului tău. 

Ia legătura cu administratorul fondului tău de pensii! Îți recomandăm să faci următoarele:

  • Să trimiți o copie (foto cu telefonul) după cartea de identitate, pentru actualizarea datelor tale personale;
  • Să furnizezi o adresă de e-mail și să soliciți să primești scrisoarea anuală de informare, precum și orice altă comunicare, exclusiv electronic;
  • Să soliciți datele (utilizator și parolă) pentru a-ți deschide cont online unde să îți poți verifica oricând evoluția banilor tăi din Pilonul II.

În contul tău personal de pensie privată Pilon II vei vedea întregul tău istoric de contribuții virate la fondul de pensii, dar și valoarea totală acumulată, la zi. O dată pe an primești și o scrisoare de informare – cel mai convenabil este să o primești exclusiv electronic, pe e-mail.

Vrei să verifici contribuția ta la fondul de pensii? Intră pe www.proprietardepensie.ro!

Cum te transferi între fonduri și când poți încasa banii?

De asemenea, trebuie să știi că te poți transfera oricând de la fondul de pensii la care contribui la alt fond dintre cele 7 de pe Pilonul II. Dacă te transferi mai devreme de 2 ani de când ai devenit participant, transferul te va costa 5% din valoarea acumulată în contul tău personal. Orice transfer după perioada de 2 ani este gratuit, fără a limita numărul de transferuri, câtă vreme respecți perioada de 2 ani. 

Cum te transferi între fondurile de Pilon II? Procedura este relativ simplă pentru participant, însă poate dura până la 60 de zile, întrucât implică la final modificarea datelor din Registrul Participanților, ținut de Casa Națională de Pensii Publice. Tot ce ai de făcut este să contactezi administratorul fondului la care vrei să te transferi, acolo ți se vor oferi toate detaliile și documentația privind această procedură. Vei semna un act de aderare la fondul la care vrei să te transferi (cu bifa de transfer), vei completa un document cu detaliile de transfer și anexezi o copie după cartea de identitate. Aceste documente le vei trimite administratorului fondului de la care vrei să te transferi, care va procesa solicitarea. 

Cum poți încasa banii acumulați la Pilonul II? Așa cum precizam și în articolul anterior, sunt 3 situații: în momentul pensionării pentru limita de vârstă din sistemul public, în momentul pensionării pentru invaliditate sau în cazul nefericit al decesului – caz în care banii ajung la moștenitorii legali sau testamentari. Banii îi poți primi fie ca sumă întreagă (toți deodată), fie în rate lunare egale pe durata a cel mult 5 ani (maxim 60 de plăți lunare). 

În următorul material vom aborda subiectul rezultatelor înregistrate de Pilonul II ca modalitate de economisire, adică performanța investițională obținută de fondurile de pensii private obligatorii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Verificati cat mai aveti ce, ca de la anu, dupa alegeri, adio…De unde credeti ca creste usl pensiile?

  2. Ce repede s-a dus în josul paginii conferinta de presa a primarului! Doar am remarcat…