G4Media.ro

Cum jefuiesc rușii bijuteriile culturale ale Ucrainei: „Ne fură istoria. Rusia încearcă…

Cum jefuiesc rușii bijuteriile culturale ale Ucrainei: „Ne fură istoria. Rusia încearcă să ne fure istoria de secole”

Nu au fost furturi comise de soldați beți ca în alte locuri din Ucraina – când rușii au ajuns la muzeul regional din Herson, au știut exact ce vor. Au ignorat exponatele de floră și faună locală, vitrinele prăfuite cu arici împăiați și păsări. Printre ei se aflau atât soldați, cât și civili, inclusiv oficiali culturali din Crimeea ocupată de Rusia. Au mers direct spre capodoperele din inima colecției muzeului. Pe parcursul mai multor zile, la sfârșitul lunii octombrie, le-au încărcat în camioane și le-au dus departe, scrie The Times.

„Aveau cu ei persoane experte, care erau foarte bine informate”, a declarat Elena Ieremenko, secretara muzeului, arătând cu gestul spre vitrinele goale. „Au fost aproximativ 70 de muncitori care au încărcat totul. Au luat săbii, pistoale, întreaga noastră colecție de arme”.

„Au luat monede, icoane, coliere de aur, mobilier din secolele XVIII și XIX. Acesta nu a fost doar un jaf – a fost un furt din partea statului rus”.

De când a fost eliberat de forțele armate ucrainene, în urmă cu două săptămâni și jumătate, suferințele provocate în Herson, în sudul Ucrainei, au devenit dureros de clare. Există crime de violență în orașele ocupate din întreaga țară – arestări și detenții arbitrare, tortură și viol.

În zilele de dinaintea retragerii lor, soldații ruși au jefuit supermarketurile de alcool și alimente – au furat chiar și un raton de la o grădină zoologică. Dar Herson a suferit o altă pierdere imensă – furtul în masă al patrimoniului său cultural.

Peste drum de muzeul de istorie, Muzeul Regional de Artă din Herson a pierdut 10.000 de tablouri – luate în masă cu mai puțin de două săptămâni înainte de retragere, fără nicio încercare de ascundere. Modul în care au avut loc jafurile oficiale dezvăluie multe despre atitudinea Rusiei față de Ucraina, precum și despre simpatia pentru ocupanți în rândul unor părți ale populației din Herson.

 


„Toată lumea se întreabă care este motivația pentru a face acest lucru”, a declarat Ieremenko. „Cred că este o încercare de a fura istoria ucraineană, de a monopoliza istoria”.

Jefuirea celor două muzee a venit în urma unei lupte între membrii pro și antiruși ai personalului, care a început înainte de invazie și s-a axat pe două personalități feminine puternice. Tetiana Bratcenko, în vârstă de 73 de ani, directoarea muzeului de istorie, a părăsit Hersonul pentru Crimeea în octombrie.

Ieremenko a spus că era un manager capabil care a studiat istoria la Universitatea din Sankt Petersburg. Dar era o admiratoare neabătută a Rusiei, care a cooperat cu entuziasm cu ocupanții atunci când aceștia au cucerit Hersonul în martie.

Ea i-a întâmpinat pe primii ocupanți cu un buchet de flori. A organizat o expoziție specială pentru a sărbători Ziua Victoriei rusești din mai. Angajații cu simpatii pro-ucrainene au plecat sau au fost concediați, inclusiv Ieremenko, care era responsabilă cu funcțiile administrative.

„Directorul cunoștea atitudinea mea față de Putin”, a spus ea. „I-am spus: „Rușii vor eșua – rușii eșuează întotdeauna”. Dintre cele 80 de persoane care lucrau aici, jumătate dintre ele susțineau Rusia. Am lucrat aici timp de 20 de ani și am fost concediată. Ea m-a acuzat că sunt trădătoare”.

Peste drum, muzeul de artă este condus de Alina Dotsenko, de asemenea în vârstă de 73 de ani, o naționalistă ucraineană înverșunată, care l-a concediat pe unul dintre curatorii săi pentru simpatiile pro-rusești. Din întâmplare, muzeul era în curs de renovare și toate tablourile sale erau în depozit, lăsând pereții goi. Împreună cu trei angajați de încredere, Dotsenko a copiat catalogul digital pe un card de memorie și l-a șters de pe hard disk-uri.

Un oficial rus i-a cerut să organizeze o expoziție a victoriei. „L-am înjurat”, a spus Dotsenko. „Provin dintr-o familie nobilă și este prima dată când am înjurat în viața mea”. A doua zi, știind că arestarea era doar o chestiune de timp, ea a făcut călătoria periculoasă printre blocajele rutiere până în capitala Kiev, cu cardul de memorie ascuns.

 


A fost înlocuită de o femeie fără calificări evidente în domeniul artelor plastice, care fusese cântăreață de cabaret. Femeia pe care o concediase s-a întors la serviciu – cu propria copie a catalogului pe care îl făcuse înainte de a pleca. Ea le-a arătat rușilor unde erau ascunse tablourile. Pe 31 octombrie, la trei zile după ce au jefuit muzeul de istorie, camioanele albastre au oprit în fața casei.

„Îmi venea să plâng și am încercat să nu mă uit – nu puteam să văd asta”, spune Anya Skrypka, arhivar la muzeu. „Această colecție aparținea întregului oraș. Am vrut să o dăruim copiilor noștri”.

Rușii au luat aproximativ 10.000 din cele 14.000 de piese din colecție, lăsându-le în urmă doar pe cele care erau prea mari pentru a fi ridicate. Printre operele de artă pierdute se numără lucrări ale lui Sir Peter Lely, artist englez din secolul al XVII-lea, August von Bayer, german din secolul al XIX-lea, Ivan Aivazovsky, artistul romantic din Crimeea, și mulți artiști ucraineni.

Muzeul de istorie de peste drum a pierdut mai multe camere cu comori, inclusiv coliere de aur din perioada scitică și cea mai mare comoară a sa, o sabie din oțel de Damasc cu teacă de argint deținută de emirul din Buhara. Ocupanții au luat din biblioteca orașului chiar și arhiva unui ziar din secolul al XIX-lea.

O unitate pentru crime de război a Forțelor de Apărare Teritoriale ucrainene investighează jaful cultural, dar locul unde se află artefactele furate nu este un mister. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat picturile descărcate la Muzeul Central Tavrida din Simferopol, Crimeea,

Andrei Malgin, directorul muzeului, a declarat pentru The Moscow Times: „Din cauza introducerii legii marțiale asupra regiunii Herson, am fost instruit să iau exponatele Muzeului de Artă din Herson pentru depozitare temporară și să asigur siguranța lor până când vor fi returnate proprietarului de drept”.

Martorii i-au spus căpitanului Vitaliy Tytych, care investighează furtul, că cele mai prețioase obiecte, inclusiv sabia, au fost luate cu forța și este posibil să nu fi fost trimise în Crimeea.

„A fost organizat la un nivel înalt”, a declarat Tytych.

„Rusia încearcă să justifice acest lucru în termeni de protecție a proprietății culturale. Dar ei ne fură istoria. Rusia încearcă să ne fure istoria de secole”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Oh no! Anyway…

  2. Infantilism rusesc. Ei chiar cred că pot șterge Ucraina din istorie.

  3. Trotineta…..istoria ta pe pământ e mica ,trista și de ca.cat!

  4. si cum imperiul lor e bazat pe invazii, furt, omoruri si violuri atunci evident ca fura si istoria altor popoare. oricum pana si numele tot de la ucrainieni si l-au furat ca rusii n-au avut o idee originala in aia 500 de ani de cand cred ei ca exista !!!

  5. Trotinetsky, da nu e mai bine sa te dam pe tine peste gard la unchiu putin, sa te faca carnica tocata de mobik?

  6. Vitrinele goale nu certifica identitatea hotului. In cazul in care obiectele chiar ar fi fost furate sau puse la adapost. Aceasta stire nu este confirmata din surse cu adevarat independente.

    • Noi suntem o dovada vie a acestui truc „le punem la pastrare” al rusilor. Ai memorie de peste, poate iti aduci aminte unde este tezaurul romanesc.

    • @Deontologicon, Hai ca e buna logica ta. Herson a fost primul oraș mare care a fost cucerit cu câteva zile după invadarea Ucrainei (2 Martie, ca). Rușii au ocupat orașul opt (8) luni de zile pina ce s-au retras. Ceea ce vrei sa zici ca ucrainenii au pus la adăpost obiectele ca și au avut timp pentru asta. Eu cred ca bolșevicii au talent de a adăposti tezaurul altor tari inclusiv aurul României.

  7. De fapt, toata cultura rusa e furata de la ucrainieni. Nici nu exista limba rusa per se, de fapt e un dialect al limbii ucrainiene transformat de-a lungul timpului datorita interactiunilor cu barbarii veniti din stepele asiatice.

    Rusii nu vor sa admita ca leaganul civilizatiei este cultura kieveana.

    Ma rog, nici romanii nu vor sa admita. Treziti-va!