G4Media.ro

Cum justifică Cotroceniul secretizarea costurilor cu avionul de lux al președintelui Klaus…

Sursa foto: Facebook / Boardingpass

Cum justifică Cotroceniul secretizarea costurilor cu avionul de lux al președintelui Klaus Iohannis / Nou turneu exotic, în America de Sud

Administrația Prezidențială refuză să transmită presei informații despre costurile călătoriilor externe făcute de președintele Klaus Iohannis cu un avion privat de lux și își bazează decizia pe prevederi legale secrete. Acestea datează încă din 1998, înainte de aderarea la UE. Cu toate acestea, Administrația Prezidențială comunicase în trecut astfel de informații, cum a fost cazul unor deplasări ale fostului președinte Traian Băsescu. Acum, Iohannis călătorește în America de Sud cu aceeași aeronavă Boeing cu dotări de lux.

  • ”Fiindcă așa este legea” – așa a răspuns săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de reporteri de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială

Controversele au apărut încă din iulie 2022, când G4Media a scris că președintele Iohannis a călătorit la Madrid cu o aeronavă a companiei Toyo Aviation. Firma este controlată de Tarek El Feki, omul de afaceri de origine egipteană care apare în stenogramele dosarului fostului senator PSD, Cătălin Voicu, drept denunțător al omului de afaceri Marius Locic.

În 2023, călătoriile lui Iohannis au revenit în atenție, după ce site-ul specializat BoardingPass a scris că președintele a închiriat pentru turneul asiatic o aeronavă de lux Boeing BBJ3, închiriată de la compania Global Jet.

Într-un răspuns pentru G4Media, Administrația Prezidențială a transmis că informațiile legate de organizarea zborurilor sunt secrete (”clasificate”), indicând în acest sens prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998.

Hotărârea Guvernului nr. 755/1998 este însă secretă. Ea nu apare nici în Monitorul Oficial, nici pe portalurile specializate în furnizarea de informații juridice.

Și Hotărârea de Guvern nr. 1904/2004, care completează HG 755/1998, este secretă.

Context. În aprilie 2015, în primul mandat de președinte al lui Iohannis, informația legată de costurile unei deplasări au fost făcute publice de Administrația Prezidențială.

Atunci, președintele Iohannis s-a deplasat la Bruxelles cu o aeronavă Challenger 300, închiriată de la compania Toyo Aviation. Avionul de 9 locuri oferă condiţii VIP. Dan Mihalache, pe atunci şeful Cancelariei Prezidenţiale, a explicat, citat de știripesurse.ro, de ce s-a luat decizia închirierii unei asemenea aeronave şi cât a costat. Potrivit acestuia, Administraţii Prezidenţială plăteşte doar 140.000 de lei pentru avion, faţă de cei 400.000 de lei pe care i-ar fi plătit pentru închirierea unei aeronave Tarom.

Administrația Prezidențială a mai comunicat în trecut costurile unor călătorii efectuate de șeful statului. A fost cazul unor vizite ale lui Traian Băsescu în perioada în care era președintele României, precum cele la Vatican și Bruxelles.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cică, tot așa și în urmă cu o sută și de ani, posesorii de căruțe trase de cai/b.oi i-au catalogat drept:”autovehiculiști” pe cei care au avut îndrăzneala, că să nu zic „obrăznicia”, de a se urca la volanului unui vehicul acționat de un motor cu ardere internă, iar mai înainte, in urmă cu sute de mii de ani, cică nici Omul de Neanderthal n-ar fi privit cu ochi buni incercările unora de a se deplasa cu alt mijloc de locomoție, altul decăt propriile picioare goale, tot așa cum n-a privit cu ochi buni nici uneltele din piatra sau focul aprins prin ciocnirea bucăților de piatră între ele…

  2. Modificati legea atunci, pentru ca vrem si noi sa stim, nu numai sa platim.

  3. Cand țara pe care chipurile o conduci e într-o stare jalnică si vrei sa proiectezi in afară o imagine betron, închiriezi un avion șmecher. Vreau si eu sa imi secretizez salariul, sa platesc cât impozit am chef.

  4. E normal să fie secretizate. Ca și prețul meditațiilor, a celor enșpe case, a orelor de golf, de schi, de plajă. La Grivco, notele de plată sunt publice?!

  5. Să fie oare o coincidență faptul că Lavrov este și el în vizită în America Latină?
    Ficusul, face niște acțiuni sub semnul întrebării și nu știu dacă șeful CSAT are in atribuțiile lui și acest lucru. Îl știam mai domol, dacă nu chiar leneș.