Cum l-au lăsat polițiștii din Constanța pe Vlad Pascu să plece cu un autoturism fără asigurare obligatorie? / Legea cere clar reţinerea certificatului de înmatriculare / Plata daunelor va cădea în sarcina unui tânăr de 19 ani
Vlad Pascu, tânărul care a produs un accident de circulație, sub influența drogurilor, în stațiunea 2 Mai, circula cu o mașină fără asigurare RCA, spune avocatul Elenina Nicuț, care susține că a verificat autoturismul care a ucis două persoane.
Tânărul a fost oprit în două rânduri de polițiști și cel puțin o dată aceștia au realizat să mașina nu este asigurată, însă cu toate acestea l-au lăsat să plece mai departe.
Conform legii, lipsa asigurării obligatorii RCA poate fi constatată și în cadrul unui control de rutină al reprezentanților legii, chiar dacă nu ai încălcat vreo regulă de circulație și fără să fi fost implicat într-un accident rutier.
Sancțiunile contravenționale prevăzute de lege sunt: amendă de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto). Mai mult, legea prevede ”reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei”.
Ca să fie și mai clar, art. 237 Reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare | Regulament
Parte integrantă din Hotărâre 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că ”în locul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”.
În concluzie, tânărul trebuia să lase în acel loc mașina sau să cheme o autospecială care să o ridice și să o transporte într-un loc sigur până la emiterea unei asigurări obligatorii.
În plus, lipsa unei asigurări RCA va produce și alte efecte în cazul acestui accident. O poliță acoperă eventuale daune produse de șofer, însă în acest caz totul cade pe umerii tânărului de 19 ani, care, cel mai probabil, nu are nimic pe nume, astfel că pentru recuperarea prejudiciilor va fi nevoie de alte procese.
Luni, șeful IPJ Constanța, Constantin Glugă, a recunoscut într-o conferință de presă că șoferul care a produs accidentul mortal din localitatea 2 Mai a fost oprit de polițiști cu mai puțin de trei ore înainte de producerea tragediei, însă a fost lăsat să plece deși în mașina acestuia s-au găsit droguri.
Cu două zile mai devreme, polițiștii îl mai opriseră o dată pe Vlad Pascu, însă nici atunci nu s-a procedat la ridicarea plăcuțelor de înmatriculare sau a talonului, după cum a precizat șeful IPJ Constanța.
El a confirmat că șoferul nu a fost testat pentru droguri, deoarece nu avea un comportament care să indice consumul acestora și a susținut că tânărul a consumat substanțe interzise după ce a plecat din sediul poliției.
Șeful IPJ Constanța a precizat că a dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și doi agenți de poliție pentru a stabili dacă există sau nu o abatere din punct de vedere disciplinar pentru că tânărul nu a fost testat pentru consumul de droguri.
Glugă a precizat însă că drogurile găsite în mașina tânărului sunt diferite față de cele indicate de aparatul drug test după producerea accidentului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii