G4Media.ro

Cum lucrează coaliția PNL-PSD-UDMR pentru Călin Georgescu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cum lucrează coaliția PNL-PSD-UDMR pentru Călin Georgescu

Încurajat de poziția sa de arbitru al coaliției, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ocupat tot terenul în ultimele zile cu o avalanșă de interviuri, păreri, observații de analist politic, ca și cum n-ar face parte din guvernare. În cea mai recentă dintre ieșiri, Kelemen Hunor a ajuns la concluzia că „toată societatea românească îi face campanie pe gratis lui Călin Georgescu”, în sensul că se vorbește cam mult despre candidatul plasat pe primul loc la alegerile anulate din noiembrie. Observația liderului UDMR este corectă, dar incompletă.

Nu doar societatea românească lucrează gratis pentru Georgescu, ci și coaliția PSD-PNL-UDMR din care, cu onor, face parte Kelemen Hunor. Din momentul desemnării lui Crin Antonescu drept candidat unic al coaliției, cele trei partide au amplificat și mai mult frustrările din societatea românească. Pentru mulți, Antonescu este, în esență, un motiv suplimentar să voteze cu Georgescu. Acest politician obosit după zece ani de odihnă reprezintă dovada vie că partidele mari n-au înțeles mai nimic din votul masiv pro-Georgescu din 24 noiembrie.

Domnul Kelemen Hunor nu doar că n-a exprimat nicio rezervă în privința desemnării lui Crin Antonescu drept candidat unic al coaliției, dar pare convins că el este soluția, candidatul capabil să-l bată pe Georgescu în turul doi. Tot de la liderul UDMR am mai aflat o informație suplimentară. Cel care ar fi insistat pentru Antonescu a fost, curios, nu cineva de la PNL, ci Marcel Ciolacu de la PSD. „Sunt convins că Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține din convingere această variantă, pe Antonescu. El a solicitat să fie introdus în protocol și, de atunci, îl susține de fiecare dată”, a declarat Kelemen Hunor, marți seara, într-un interviu pentru TVR Info.

Până ieri, mai exista o mică speranță că altcineva, poate Ilie Bolojan, va fi totuși candidatul coaliției. Această speranță s-a destrămat după ce PSD l-a votat ieri pe Crin Antonescu în unanimitate în Consiliul Politic Național și a convocat, pentru data de 2 februarie, Congresul Extraordinar pentru validarea finală. Potrivit informațiilor G4Media.ro, PSD nu ia în calcul în acest moment altă candidatură. Cu toată frenezia sa de pe TikTok, Marcel Ciolacu pare să fi înțeles că și-a epuizat rezerva de zbor.

Chiar dacă este singura variantă rațională în acest moment, Ilie Bolojan nu se arată deloc tentat să intre în cursa pentru Cotroceni. Dimpotrivă, concedierile anunțate de președintele Senatului în rândul funcționarilor de la Parlament îl fac antipatic atât în PSD, cât și în PNL. Clientela de partid se simte amenințată de reformele anunțate de Bolojan. Chiar dacă numeroși alegători de rând vor reducerea cheltuielilor publice și eliminarea sinecurilor, în campaniile electorale este importantă susținerea activiștilor politici. Or, avântul reformist al liderului PNL îl face nepopular în interiorul partidelor care compun coaliția de guvernare. Cum ar putea candida Bolojan din moment ce primii care l-ar sabota ar fi chiar colegii de partid?

Președintele Klaus Iohannis lucrează și el cu mult spor pentru Călin Georgescu. Un lung șir de decizii politice catastrofale a adus România în situația de a vota orice, mai puțin oferta deplorabilă cu care s-au prezentat PNL și PSD la alegerile din noiembrie. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au candidat și s-au războit între ei, să fim preciși, cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis. O eroare tactică și strategică evocată inclusiv de Kelemen Hunor.

Președintele Iohannis a continuat șirul erorilor și după anularea alegerilor, o decizie fără precedent care a generat frustrări și proteste de amploare în societatea românească. Guvernul instalat după decizia Curții Constituționale, insuficient explicată și justificată, este condus tot de Marcel Ciolacu, sancționat drastic de electorat. PSD a înregistrat cel mai slab scor din istoria partidului la parlamentare, iar la prezidențiale a ratat, în premieră după căderea comunismului, intrarea în turul doi.

Guvernul Ciolacu II repetă toate greșelile guvernărilor anterioare care au generat votul anti-sistem din noiembrie. PNL și PSD populează ministerele cu aceleași figuri ponosite, cu oameni de sistem, gata să pocnească din călcâie în fața superiorilor, nu neapărat de la partid. Or, tocmai această contraselecție practicată ani de zile la vârful statului reprezintă una din cauzele revoltei alegătorilor împotriva partidelor tradiționale. Am întâlnit alegători mai educați, nu puțini, care și-au explicat votul pentru Georgescu în primul rând ca o sancțiune aplicată marilor partide, un blam general pentru comportamentul arogant și sfidător al celor care au condus România în ultimii ani, un gest extrem împotriva mediocrității instalate la vârful clasei politice.

Nu știm în acest moment dacă Georgescu rămâne în cursă sau va fi scos printr-o nouă decizie a Curții Constituționale, după modelul Șoșoacă. Dacă rămâne, este aproape imposibil să rateze intrarea în turul doi, la cum arată ultimele sondaje, și are în continuare prima șansă. Dacă iese, cine va prelua ștafeta așa-zisului suveranism? George Simion de la AUR? Liderul partidului extremist pe care Marcel Ciolacu l-a ajutat cu voturi, sperând să intre cu el în turul doi?

Dacă nu va fi eliminat încă din perioada de calificări, cu cine se va confrunta totuși Georgescu? Între cine și cine vom avea de ales? Între el și Crin Antonescu? Deprimantă perspectivă.

Victor Ponta are șanse spre zero să candideze din partea PSD. Oricât și-ar dori susținătorul său din Serbia să-l trimită la Cotroceni, fără o coaliție de partide în spate, Ponta nu intră în turul doi. La cum arată situația acum, greu de crezut că fostul premier va candida. Cel mult își face reclamă, crescându-și astfel tarifele de consultanță.

Dacă Elena Lasconi (USR) se va retrage din cursă în favoarea lui Nicușor Dan, va reuși primarul Capitalei, din poziția de candidat fără partid, să intre în turul doi? Are vreo șansă să colecteze voturi de la PSD, partid care va înclina balanța într-un eventual duel cu Georgescu? Cât de potrivit este Nicușor Dan, cu restanțe majore în administrarea Bucureștiului, pentru a conduce o țară?

Cu trei luni jumătate înainte de primul tur, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Coaliția PSD-PNL-UDMR defilează în acest moment cu un candidat depășit de vremuri – Crin Antonescu. Deși multora li se pare o soluție de conjunctură, iar unii cred că Antonescu urmează să fie înlocuit după modelul Cîrstoiu, adevărul e că nimeni nu știe cu cine ar putea fi schimbat acest personaj cu metabolism politic încetinit, supranumit Casnicul. Nu există în acest moment alternativă la Crin Antonescu, mai bine zis nimeni nu o cunoaște.

Dacă adăugați la toate cele de mai sus faptul că așa-zișii suveraniști din România par încurajați de „contra-revoluția conservatoare” din America și de avansul populismului și extremei drepte în UE, atunci lucrurile se complică și mai tare. România pare să fi ajuns într-o fundătură politică fără precedent. Pe termen mediu și lung, nu se întrevede nicio ieșire onorabilă din impas. Coaliția PSD-PNL-UDMR lucrează gratis pentru Călin Georgescu și avatarurile sale din curentul populisto-anarhist.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Lipsa reformelor, coruptia nepedespita si spalata prin lege, diferentele enorme intre salariile celor care nu muncesc si nu pot fi dati afara vs cei care ii platesc, pensionarii speciali…asta ofera frustrarea maxima…si pe buna dreptate
    A..si sa nu uitam ca un incomp3tent de impostor ca Marcelino este fata Romaniei…unul care nu are diploma de bac
    #RusineRomaniei
    #Cel mai mare deficit din UE
    #Cea mai mare inflatie
    #Cele mai mari dobanzi

    • tu vrei sa spui ca aia din firmele cu 0 angajati care fac afaceri cu statul… muncesc?

    • Păi avem BNR care veghează!!

    • Kremlin Georgescu NU se vrea să fie interzis pentru că există un INTERES MESCHIN, pentru ca CIORDACU vă dau în scris ca mai încearcă o tură, e ca la PĂCĂNELE, cel puțin asa crede CIORDACU, el visează o FINALĂ cu KREMLIN GEORGESCU, că serviciile sunt DOCILE și asculta de CIORDACU știm deja…PNL, USR, POSIBIL SI UDMRREU O SĂ ÎL SPRIJINE PE NICUȘOR DAN, SI O SĂ AVEM KREMLIN GEORGESCU CU NICUȘOR DAN IN FINALĂ, PAI SI CIORDACU? EL CA DE OBICEI LOCUL 3 GARANTAT

  2. „România pare să fi ajuns într-o fundătură politică fără precedent. Pe termen mediu și lung, nu se întrevede nicio ieșire onorabilă din impas.”
    Soluția este clară și o cunoaște toată lumea – partidele-sistem să fure mai puțin. Măcar până la alegeri. Dar nu sunt în stare nici de efortul ăsta minim. Așa că… noapte bună România.

  3. faptul ca optiunea electorala „non-suveranista” e m. u ci nu justifica sub nici o forma optiunea iresponsabila de a vota cu un sarlatan sarit de pe fix ! Poate justifica absenteism sau optiuni obscure dar benigne.

  4. foarte bună analiza.

  5. daca tot ne dam cu parerea, ce parere are?
    de cate ori e nevoie sa se reia alegerile si sa se schimbe coalitiile PSD PNL UDMR si candidatul lor comun ca sa si iasa? cat de constitutional e sa extragem ca la loto un concurent pina e declarat castigator?

  6. M-a distrat asta: psd a ratat calificarea in turul 2 pentru prima oară după căderea comunismului… adică înainte de căderea comunismului era prevăzut un tur 2? Îmi tot frământ memoria și nu reușesc… nu, nu dacă era psd e întrebarea. .

  7. dar oare nu asta e scopului sistemului PSDNLUDMR, adica sa aduca un om al sistemului cu o agenda diferita de al romanului de rand (care in sondaje e pro NATO si e pro UE), si care sa ofere scuza sistemului PSDNLDUMR ca sa intre intr-o zona iliberala ca in Ungaria?

  8. cei de la PSDNLUDMR sunt in general deranjati cand banii de la UE sunt conditionati de reforme, care au fost gandite pentru echitate, egalitate de catre USR prin PNRR, si cauta tot timpul metode de a fenta reformele, si chiar vor sa renunte la bani doar sa nu se atinga de privilegii !!!

  9. Parerea ta! Stiu f multi oameni, care au votat Ciolacu, de ex, care vor vota cu Crin – ex, toti vecinii de la tara (din sud, zona psd, departe de aiurelile ”georgiste” din nord si Ardeal), care au votat Ciolacu si PSD il vor vota! Are mult mai multa priza la public decat spera ex basistii transformati in useristi sa aiba. Iar faptul ca in 2012 impreuna cu altii, l-a dat jos pe Base, de votantul de rand e vazut ca un ”plus”, nu un ”minus”!

    • mai usor cu vrajeala .. ex-basisitii sunt la PNL flutur, boc, turcanu … pacaleli de astea am mai auzit de la sondajele si comentatorii PNL cu ma.ciuca pe locul 2 , chiar 1

    • si aveti grija acolo la PNL cui faceti campania pe tik-tok …

    • Ex fanii Basescu, care inca au ”spume”ca l-a suspendat. Nu ma refeream la membri de partid, ci la fani, ce e greu de priceput? iar fanii hardcore Base votau Lasconi inca de la primul tur!

    • Andrei, stai calm ca nu l stie nimeni de la tara pe Nicusor, iar daca e sprijinit cumva de usr asta ii scade sansele, nu i le creste in tara! In orasele mari lumea il voteaza pe ND oricum, dar in tara…ala spataru. Oricum, usr nu are cu ce sa ajute in tara, mai bine ar fi doar sa nu se implice, adica sa n-o mai lase pe Lasco sa candideze!

    • Tocmai d-aia îl voi vota, pentru că e împotriva PDL, adică a PNL-ului de azi!
      Practic, poți să zici că este independent acum!

    • ciprian cand spui ex-basisti inseamna , prin „ex” evolutie .. tu ai ramas tot cu USL .. cat de jalnic esti?

    • Mda, Andrei, uselist dar de la un fan basescu o iau ca pe un compliment! Nu stiu ce te ”aprinzi” asa, nu ti am spus nimic initial. Nu am spus decat ca Antonescu are mult mai multe sanse si e placut de foarte multa lume, lume care nu e din ”bula” g4 sau in grupul tau de pe ”social media” si Tapalaga se comporta de parca nu ar sti asta! Si da, ”surpriza”, basescu a fost mai urat decat usl ul. Dupa suspendare si esuare de referendum, dupa ce incerca sa si o puna pe Udera sefa la partid ..de si mai multa lume!

  10. sper sa mai candideze usr cu lenuta daca nu.
    la gara!

    • ratiunea si cum ii simt pe cei de la USR , se vor retrage pentru ND , si atunci vor plange toti USListii ca iar nu vor prinde turul 2 cu martoaga care a stat pe tusa 10 ani din banii nevestei

    • Drum bun!

    • ProastăS-ar putea să ai o surpriză cu „martoaga”!

    • Numai cineva care NU vrea sa ajunga in turul 2 are merge pe varianta ND.
      USR ar prierde tot ce au castigat cu Lasconi.

      Toti astia care vreti ca USR sa renunte la Lasconi si sa mearga cu ND…. e clar ca nu ii vreti in turul 2.

  11. Nominalizarea lui Antonescu este un compromis penibil.
    Nu puteau să nominalizeze în niciun caz pe liderul unuia dintre partide (toate șansele ar fi fost pentru Bolojan care la o adică ar avea ceva sprijin și din afara alianței) așa că au decis să-l pună pe Antonescu, care oricum se încălzea pe tușă de câteva săptămâni ca înlocuitor al ratangiului Ciucă. Antonescu este bun că e acceptabil pentru ambele partide. Ca să fie toți împăcați.

  12. Că nu are șanse nu mai contează, atâta timp cât micșorează din șansele celorlalți… ăia cu care nu se poate discuta… cu aur se poate.

  13. Că nu are șanse nu mai contează, atâta timp cât micșorează din șansele celorlalți… ăia cu care nu se poate discuta… cu aur se poate.

  14. Nu sunt de acord cu DT în ce-l privește pe aproape candidatul Antonescu!
    Nu pricepeți că nu e altul mai bun decât el? Și eu voiam o altă figură, mai proaspătă, dar dacă nu mai există?!
    Eu zic să mai avem puțintica răbdare!

  15. Slab articol.

  16. Săriți, fiecare cum puteți, să apărăm democrația de pericol! Este clar că acest Georgescu trebuie scos din cursă, altfel riscăm să pierdem libertatea

  17. Suntem în plină campanie electorală iar usl gafează grav, angajând o mascotă expirată, în avantajul lui CG.
    NDan trebuie să înceapă acum să puncteze CONSTANT pe înțelesul omului simplu care așteaptă să-i fie încurajate și intelese idealurile. Confuzia este enormă în electorat, iar oamenii deși simt impostura, se agață de oferta cea mai simplă. ND are un atu : discursul concret, la subiect, fără limbaj de lemn. E momentul să puncteze acum, nu e cazul să aștepte pe ultima sută. Trebuie să fie din ce în ce mai vizibil.

  18. Domnule autor, va irositi energia in sustinerea lui Bolojan. Nu de alta dar e demna de o cauza mai buna. Bolojan are mentalitate de baron local, chiar daca e din aia buni.
    Despre ksnic sa fie sanatos, n-au decat sa-l voteze toti pesedistii care n-au avut sansa in 2014, vvp stie de ce. Oamenii intregi la cap nu trebuie sa uite ca acest nene a incercat demolarea unor institutii in statul roman (av poporului, ccr) pentru scopul meschin de a-si face carti de vizita cu „prezident ad interim”.
    Aha.

  19. PSD PNL l-au făcut pe candidatul Georgescu și poate vor să meargă cu el până la capăt, să câștige alegerile.

    Probabil se gândesc ca îl vor putea controla dacă va ajunge președinte. Îl controlează cu ajutorul parlamentului dacă nu reușesc altfel, până la suspendare sau la modificarea Constituției cu reducerea atribuțiilor președintelui.

    • Șah mat la bobor…CG slugă la pezede. Rareș Bogdan are mai multe info despre câți iepuri au în cursă.

  20. Văd ca ați ”închis” secția de comentarii. Fiți sănătoși și spălați-vă pe cap cu comentariul nepublicat.

  21. Nu cumva sa fie inlocuitorul lui Antonescu , Bolojan , marele reformator al Romaniei?? In felu asta scapa si Ciolacu de el de la senat de acolo , si PNL-ul e bucuros ca a scos presedintele . Totul revine la normal .

  22. Acum am citit o știre ( msn în engleză ) că CG se pregătește de premier, dacă nu va fi acceptat la președinție. Hai băieți, dați-i omului ceva sinecură, poate director la arhiva conspirațiilor și președintele obscurantismului autohton.