Cum motivează instanța condamnarea la închisoare a fostului colonel SRI, Daniel Dragomir: ”Extragerea acestuia din rândul colectivității și depunerea temporară în mediu carceral îl pot face să mediteze”/ Daniel Dragomir este de negăsit de aproape trei luni
Curtea de Apel București a motivat decizia de condamnare a fostului angajat SRI, Daniel Dragomir, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru corupție. Judecătorii care au dictat sentința au explicat că doar printr-o pedeapsă privativă de libertate, Dragomir va înțelege gravitatea faptelor sale, iar în închisoare poate medita.
El a fost condamnat după ce DNA l-a acuzat că, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, l-ar fi pus în gardă pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică şi ar fi primit în schimbul protecţiei oferite o mită de aproape jumătate de milion de euro.
Principalele argumente ale Curții de Apel București
- În ceea ce îl privește pe inculpatul Dragomir Daniel, Curtea va dispune executarea acestei pedepse în regim de detenție apreciind că este singura modalitate în care inculpatul poate înțelege gravitatea faptelor săvârșite, iar extragerea acestuia din rândul colectivității și depunerea temporară în mediu carceral îl pot face să mediteze asupra a ceea ce se poate considera drept acceptabil într-o societate civilizată de la o persoană fizică ce a ocupat la un moment dat o funcție importantă într-o structură de securitate a statului român, care nu ar trebui să aibă printre preocupări traficarea influenței sale pe lângă funcționari publici, factori de decizie în aprobarea rambursărilor de TVA, sau în dispunerea unor controale fiscale, în scopul obținerii unei importante sume de bani de la o altă persoană fizică.
- Trebuie arătat că lipsa antecedentelor penale pentru acest inculpat nu poate constitui motiv suficient și pertinent pentru reținerea unor circumstanțe atenuante și nici pentru aplicarea unei modalități neprivative de libertate pentru executarea unei pedepse, în condițiile în care lipsa antecedentelor penale este o stare de normalitate pentru fiecare cetățean în parte, iar nu o performanță civică deosebită.
- Nu în ultimul rând, trebuie observat și cuantumul ridicat al sumelor solicitate și primite, precum și faptul că inculpatul a inițiat activitatea infracțională cunoscând situația în care se găsea martorul denunțător, profitând de această situație și oferindu-și, fără a fi solicitat, ajutorul prin traficarea influenței sale în vederea rezolvării problemelor financiare ale societăților acestui martor.
- Astfel de fapte precum cele săvârșite de către acest inculpat trebuie în mod obligatoriu să constituie un avertisment pentru societate în ansamblul său și trebuie reprimate și dezavuate în mod clar de către reprezentanții societății, pentru a constitui un exemplu clar pentru oricine ar considera că legile sau rigorile sociale sunt mai prejos de propria lor persoană și nu li se aplică și acestuia. Se va mai reține frecvența și numărul în creștere al acestor fapte în România, precum și faptul că în cazul lăsării în libertate a unor persoane cercetate pentru astfel de infracțiuni, s-ar crea opiniei publice senzația că organele judiciare nu acționează cu fermitate în vederea reprimării fenomenului infracțional.
Daniel Dragomir fostul locotenent – colonel SRI a plecat din țară cu o zi înainte de condamnare, prin Arad, cu mașina, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. El a fost dat în urmărire internațională, însă până în prezent nu a fost găsit.
Acuzațiile din dosar
Daniel Dragomir a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate. Procurorii anticorupție susțin că, în virtutea funcţiei de ofiţer SRI, Dragomir a avut acces la informaţii secrete despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri.
Patronul de la Avicola Crevedia era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi era vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii. Potrivit DNA, Dragomir i-ar fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri informaţii secrete astfel încât acesta să se păzească de monitorizarea SRI, controalele ANAF şi, ulterior, de dosarele DNA. În plus, Dragomir i-ar fi oferit sprijin omului de afaceri libanez la diverşi înalţi functionari astfel încât să obţină mai uşor rambursarea TVA de la stat.
Dragomir i-ar fi oferit protecţie lui Ghaziri în schimbul a 25.000 de euro pe lună şi a unui procent de 1 la sută din TVA rambursată de stat. Potrivit procurorilor, Dragomir ar fi primit în total mită de la Rami Ghaziri – prin intermediul unui angajat al acestuia, Emile Kharrat – peste 460.000 de euro. 374.000 de euro au mers direct în contul soacrei fostului ofiţer, peste 70.000 de euro au reprezentat cheltuieli pentru înfiinţarea unei firme, Emar Investment şi pentru o maşină Porsche Cayenne, iar 18.000 de euro ar fi fost primiţi sub forma salariului de 8000 de lei pe lună al soţiei sale la firma Emar. Totul s-ar fi petrecut între octombrie 2012 şi octombrie 2013, în perioada când Dragomir voia să se lanseze în afaceri şi a părăsit SRI.
Fostul ofiţer SRI este acuzat şi de spălare de bani întrucât – consideră procurorii militari de la DNA – ar fi transferat banii primiţi de la Rami Ghaziri din contul soacrei sale în alte conturi, ale lui, soţiei şi fiului.
Dragomir, inculpat și în ancheta Black Cube. În septembrie 2016, fostul colonel SRI a fost arestat și în cazul Black Cube, afacerea de hărţuire a fostei şefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Dragomir ar fi comandat operaţiunea din România a celebrei agenţii israeliene de detectivi internaţionali „în numele altor persoane”. Deși dosarul a fost deschis de DIICOT în septembrie 2016, nici până astăzi nu a fost finalizat.
Cine e Dragomir
Potrivit rechizitoriului DNA, Daniel Dragomir (41 de ani), a intrat în SRI ca ofiţer operativ la Direcţia generală de combatere a terorismului. În 2006, a fost avansat şef birou, în 2008, şef de sector şi în 2010, şef de grupare de sectoare. Potrivit declaraţiilor din dosar ale Mihaelei Nicola de la compania de PR, The Group, în 2011-2012, Dragomir preda cursul de antiterorism la Academia Naţională de Informaţii. În 2012, Dragomir și-ar fi manifestat dorinţa de a părăsi serviciul şi de a intra în afacerile de PR. A preluat o firmă a Mihaelei Nicola şi, în februarie 2013, a părăsit serviciul prin demisie şi s-a dedicat „afacerilor”. Avea gradul de locotenent colonel, iar ultima lui evaluare în cadrul SRI fusese maximă.
Foto: Daniel Dragomir (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii