Cum motivează instanța sentința de deschidere a procedurii de insolvență în cazul Nordis: Clienții s-au plâns că n-au mai găsit bani în conturi iar banii obținuți din vânzări erau operați pe altă firmă pentru a evita executarea silită / Instanța nu s-a putut lămuri de contrariu
Clienții Nordis s-au plâns că n-au mai găsit bani în conturi când au încercat să execute silite firma de construcții și că banii obținuți de vânzări erau operați de altă firmă pentru a evita executările silite în derulare, iar instanța nu s-a putut lămuri de contrariu, ”din cauza atitudinii obscure de care a dat dovadă pârâta pe tot parcursul procesului”, se arată în motivarea seninței pronunțate de judecătorul sindic în cazul Nordis, prin care s-a dispus intrarea companiei în procedură de insolvență. Motivarea decizie, consultată de G4Media.ro a fost publicată vineri, 1 noiembrie, în Buletinul procedurilor de insolvență.
G4Media.ro a dezvăluit că din data de 7 octombrie, de la momentul pronunțării de către judecătorul sindic de la Tribunalul București a deciziei de intrare în insolvență a Nordis Management și până în prezent, numărul persoanelor fizice și juridice care pretind diferite sume de bani de la debitor s-a triplat, ajungând la circa 220.
Asociații dezvoltatorului imobiliar Nordis au contestat decizia de insolvență, dar noul dosar nu are stabilit, încă, un prim termen de judecată.
Redăm mai jos un pasaj relevant din motivarea deciziei în cazul Nordis:
”În cauza numărul 13403/3/2024 a Tribunalului București, judecătorul sindic a pus în discuția părților necesitatea ca debitoarea să depună la dosar înscrisuri din care să rezulte că aceasta are în patrimoniu resurse financiare suficiente pentru a achita datoriile creditorilor.
În concret, i s-a pus în vedere debitoarei să depună extrase de cont din care să reiasă ce sume de bani sunt disponibile, extrase de carte funciară pentru informare, din care să rezulte ce imobile deține și care ar putea fi supuse transferului dreptului de proprietate. Astfel de măsuri au fost luate în considerare de instanță în contextul în care creditorii garantați s-au plâns că eșuează în demersurile lor de executare silită, conturile bancare în lei, euro sau dolari fiind identificate cu disponibilități bănești de 0, iar antecontractele de vânzare-cumpărare, încheiate chiar în anii 2019-2021, nu au avut nicio finalitate, actul translativ de proprietate nefiind semnat.
La termenul de judecată din data de 17.06.2024, tribunalul a menținut în sarcina debitoarei această obligație, dat fiind faptul că, la dosar, au fost atașate doar înscrisuri ce reprezintă chestiuni ce țin de evidența internă a societății, care nu purtau dată certă și nu figurau în evidențe de publicitate care să asigure și opozabilitatea față de terți.
În acest mod, societatea debitoare nu numai că nu a convins instanța că are capacitatea de a-și plăti datoriile, dar a confirmat prezumția de insolvență, în condițiile în care creditorii s-au plâns că, în realitate, chiar și ulterior inaugurării complexului Nordis Mamaia, banii obținuți din vânzări sunt operați, de fapt, printr-o altă societate, tocmai pentru a evita executările silite în derulare. Prin urmare, instanța nu s-a putut lămuri de contrariu, din cauza atitudinii obscure de care a dat dovadă pârâta pe tot parcursul procesului, refuzând să furnizeze relațiile solicitate.”
Citește aici motivarea integrală în cazul Nordis
Context
Pe 7 octombrie, Tribunalul București a decis intrarea în insolvență a Nordis Management, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din România, unul dintre patronii societății fiind Răzvan Ciorbă, soțul deputatei Laura Vicol.
Decizia a fost luată la solicitarea a aproape 80 de creditori, persoane fizice și firme, care revendicau diferite sume de bani de la acest dezvoltator, în special în urma unor promisiuni/contracte de vânzare cumpărare/lucrări/servicii semnate/prestate la ansamblul imobiliar din Năvodari.
În aceeași zi, Recorder a publicat o investigație în care dezvăluia faptul că Nordis și-ar fi înșelat clienții, iar, la scurt timp, Laura Vicol, care era șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, în calitate de membră PSD, a demisionat din ambele poziții. Pe rolul DIICOT se află de mai mult timp o anchetă referitoare la activitatea Nordis.
În poziții publice ulterioare intrării în insolvență, Grupul Nordis a susținut că ”Încercările repetate de rezolvare pe cale amiabilă a tuturor dosarelor de deschidere a procedurii insolvenței au generat o reacție total contrară; respectiv, nu s-a înțeles efortul Nordis de a se redresa și de a duce la capăt proiectele și de a livra unitățile promise, ci s-a înțeles că formularea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenței reprezintă cel mai bun mijloc de presiune pentru a obține sume de bani de la Nordis”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii