G4Media.ro

Cum motiveaza Ministerul Agriculturii susţinerea pesticidelor care decimează albinele: Fără ele, fermierii…

Cum motiveaza Ministerul Agriculturii susţinerea pesticidelor care decimează albinele: Fără ele, fermierii vor avea recolte mai proaste de porumb, rapiţă şi floarea soarelui

Interzicerea pesticidelor care omoară albinele, votată de majoritatea statelor membre UE şi care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2019, avea „un impact negativ asupra competitivităţii agriculturii româneşti”. Aşa îşi motivează Ministerul Agriculturii, într-un răspuns pentru G4Media.ro, votul din 27 aprilie, când România a fost una dintre puţinele state membre UE care s-au opus interzicerii neonicotinoidelor.

Ministerul condus de Petre Daea arată că restricțiile votate „vor avea un impact negativ asupra competitivităţii agriculturii româneşti, deoarece produsele de protecție a plantelor rămase pe piaţă vor aborda parțial provocările la care este supusă agricultura românească”.

Culturile de porumb, floarea soarelui şi rapiţă vor fi cele mai afectate de interzicerea utilizării celor trei substanţe nocive pentru albine, mai arată Ministerul Agriculturii.

Reamintim că UE a interzis, în urma unui vot în Consiliu, trei pesticide care omoară albinele. România a votat împotriva interzicerii acestor pesticide, în ciuda experienţei Franţei sau Germaniei, ţări în care populaţiile de albine au fost decimate de pesticidele care conţin neonicotinoide. G4Media.ro a scris în exclusivitate că, deşi este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, România nu susţine opinia executivului de la Bruxelles şi se poziţionează în favoarea folosirii pesticidelor controversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor.

Cele trei pesticide vor fi deci interzise în spaţiile deschide, dar vor putea fi folosite în continuare în condiţii speciale, în sere, unde există garanţia ca nu au acces albinele.

Răspunsul integral al Ministerului Agriculturii:

În cadrul ședinței care s-a desfășurat în data de 27 aprilie 2018 la Bruxelles, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a împuternicit Autoritatea Națională Fitosanitară sa voteze împotriva interzicerii utilizării celor trei substanţe active: clotianidin, tiametoxam și imidacloprid care fac parte din grupa neonicotinoidelor.

Referitor la propunerile Comisiei Europene privind condiţiile de aprobare a substanţelor active: clotianidin, tiametoxam si imidacloprid, în acord cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind plasarea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor şi modificarea anexei la Regulamentul de Implementare (UE) nr. 540/2011, Romania a votat împotriva acestor propuneri.
Noile condiții de aprobare a substanţelor active: clotianidin, tiametoxam și imidacloprid prezintă riscul de a reduce în mod considerabil accesul fermierilor români la produsele de protecţie a plantelor pe baza de neonicotinoide, pentru tratamentul seminței de porumb, floarea soarelui și rapiță.

Restricțiile propuse vor avea un impact negativ asupra competitivităţii agriculturii româneşti, deoarece produsele de protecție a plantelor rămase pe piaţă vor aborda parțial provocările la care este supusa agricultura românească.

Foto: Petre Daea / InquamPhotos – Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. iar locul albinelor in polenizare va fi luat de catre oaia zburatoare.

    De ce sa invatam din greselile altora, cand le putem repeta.

    • Dupa expresia fetei individului, cred ca deja e pregatit de actiune. In mintea sa odihnita, o singura dilema isi face loc: oare stigmatul florii va putea suporta greutatea sporita a oitzei zburatoare…?

  2. ciumatii astia de la psd ar vota si interzicerea legii gravitatiei daca li s-ar da spaga …

    • Iar mai apoi, pt a fi de acord cu cererea spaguitorului de a-si reprimi banii, fata de faptul ca de interzis s-a interzis dar nu s-a pus si in practica interdictia, i-ar cere acestuia, bineinteles …spaga !

  3. In timp ce Romsilva stropeste boscheti cu Bactospeine ( https://www.marcoser.ro/produse/pesticide-protectia-plantelor/insecticide-acaricide/bactospeine-df.html ) un pesticid biologic, agricultorii ne otravesc prin hrana cu pesticide cancerigene, otraveasc panza de apa freatica, ucid polenizatorii, ucid fiintele ce produc humusul, ucid pasarile ce se hranesc cu insectele daunatoare culturilor (insecte contaminate dar rezistente la pesticide, practic dam momeala otravita pasarilor ce tin insectele sub control, asa de prosti suntem).

  4. Daea „prostu’ cu oaia” ! Acum sunt convins ca Zaroni era „academician” pe laga „daia”! Chiar numai imbecili „cu staif” in guvernul Zdragnea 3.0 ! Plecati dreaq cat mai repede adunatura de „analfabeti (ne)functionali” !

  5. albinele nu behaie

  6. bai cap de oaie, fara albine nu o sa mai ai nicio cultura.

  7. Omora albinele si apoi face polenizarea cu Oi.

  8. Fara albine nu mai ai agricultura bai idiotule. Ia sapati mai adanc sa vedem cine aduce pesticidele prin Romania si de pe unde? Chiar sunt curios.

  9. Pai se uita usor trecutul din multinatinalele chimiei si profitul? Pe de o parte, ne fotografiem cu oaia si ne dam „buni Romani”. Pe de alta, dam din coada si raspundem la butonul de lobby. Sa va fie rusine, domnule, pentru ipocirizie si nu numai. „Tinerii agricultori” oricum nu exista. Cine nu crede, sa vada exploatarile de mii de hectare din Baragan. Mii de mii. Boierii de altadata erau niste pusti de gradinita pe langa astia.