G4Media.ro

Cum motivează Tribunalul București decizia de arestare a celor două doctorițe de…

Sursa foto: G4Media.ro

Cum motivează Tribunalul București decizia de arestare a celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon: ”Inculpatele au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian / Profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor”

Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, ”au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian” și au arătat ”un profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină”, se arată în motivarea deciziei de arestare pentru 30 de zile pronunțată de Tribunalul București și consultată de G4Media.ro.

Judecătorul mai arată în motivarea sa că ”inculpata Miron Maria aprecia că noradrenalina prelungea suferinta pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte”. În motivare se mai arată că ”în cazul pacientului Militaru Marian inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului său, relevant fiind și că, în cazul în care inculpata Miron Maria ar fi reușit la data de 26.03.2024 să suprime viața victimei, aceasta nu s-ar mai fi trezit la data de 30.03.2024 pentru o ultimă întâlnire cu soția sa”.

Cele două inculpate au refuzat să facă orice declarații în fața instanței.

Redăm mai jos cele mai relevante fragmente din motivarea deciziei de arestare pronunțată de judecătorul Cristian Andreea Alexandra de la Tribunalul București la data de 8 august:

  • Mai observă judecătorul că, urmare a practicilor inculpatelor pe secția ATI, asistenții medicali au încercat din răsputeri menținerea în viață a pacienților în legătură cu care inculpatele decideau că sunt ”de lăsat”, în sensul compensării reducerii noradrenalinei pe injectomat cu introducerea unei alte fiole în perfuzie, tehnică aplicată inclusiv în cazul pacientului Militaru Marian.
  • Asistenții medicali au mai arătat că, în încercarea de a-și păstra locurile de muncă, ascundeau compensarea noradrenalinei de inculpate, întrucât acestea le reproșau menținerea în viață a pacienților, în condițiile în care stabiliseră anterior că trebuie să moară.
  • Or, dacă inculpatele ar fi acționat din culpă sau ca urmare a incompetenței profesionale, orice modificare a ratei de administrare a noradrenalinei din injectomate s-ar fi regăsit în fișa de observație a pacientului, semnată/parafată și deci asumată de medici.
  • Aceste modificări nu au fost operate însă și în fișa de observație a pacientului Militaru Marian, fiind nenumărate neconcordanțe, asistenții medicali declarând că inculpatele le ordonau să treacă în acte valori maximale ale noradrenalinei, deși pacientul primea doze minimale. Nu numai că inculpata Miron Maria verifica ca asistenții să mențină pacientul la doze minimale în ciuda tensiunilor arteriale mici și eventual a stopurilor cardio-respiratorii, dar ambele inculpate apostrofau asistenții medicali dacă nu executau întocmai aceste dispoziții.
  • Acționarea cu intenție a inculpatelor rezultă în mod evident și din modificarea ratelor de administrare pe injectomat în timpul orelor de vizită în sensul punerii lor în concordanță cu fișa de observație și reduse din nou la doza minimă după plecarea vizitatorilor. Această împrejurare denotă nu doar că inculpatele cunoșteau efectele scăderii bruște ale dozei de noradrenalină asupra pacienților, dar și încercau în mod activ să ascundă modificările efectuate pentru a nu se expune unor eventuale consecințe penale ca urmare a plângerilor aparținătorilor. Or, această atitudine este incompatibilă în opinia judecătorului cu săvârșirea faptei din culpă sau neștiință profesională.
  • Având în vedere considerentele anterioare, raportat la materialul probator administrat, dar și la stadiul procesual în care cauza se află, judecătorul de drepturi și libertăți nu a putut reține apărările inculpatelor, apreciind că, la acest moment, există suspiciunea rezonabilă că inculpatele au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian.
  • Modul și circumstanțele de comitere a faptelor conduc la concluzia unui profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină, despre care și apărarea a făcut vorbire.
  • În consecință, judecătorul apreciază, și raportat la demersurile inculpatei Miron Maria Alexandra de a îngreuna desfășurarea urmăririi penale prin ștergerea probelor, că măsura arestării preventive este singura măsură care are aptitudinea la acest moment de a asigura buna desfășurare a procesului penal.
  • Cu privire la aceste înscrisuri inculpata a precizat că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea (aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară).În aceste înscrisuri olografe mai apare menţiunea: „?Ce facem cu resuscitările?! Nu am fost anunţate? Nu ne-am scandalizat/nu am investigat fiind pac. terminali, cu cauză irev. a SC (n.n. stopului cardiac)”.
  • Fără a specula cu privire la motivul unor astfel de decizii, judecătorul observă că inculpata Miron Maria aprecia că noradrenalina prelungea suferinta pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte.
  • Cu toate acestea, în cazul pacientului Militaru Marian inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului său, relevant fiind și că, în cazul în care inculpata Miron Maria ar fi reușit la data de 26.03.2024 să suprime viața victimei, aceasta nu s-ar mai fi trezit la data de 30.03.2024 pentru o ultimă întâlnire cu soția sa.
  • În ceea ce privește condiția ca măsura preventivă să fie necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia, respectiv asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că doar prin luarea măsurii arestului preventiv se poate preîntâmpina sau înlătura pericolul generat de conduita inculpatelor.
  • Având în vedere considerentele expuse anterior privind particularităţile cauzei şi circumstanţele personale ale inculpatelor, judecătorul constată că luarea unei alte măsuri preventive, mai puţin intruzive faţă de inculpate, nu ar fi aptă să asigure cu aceeaşi eficienţă buna desfășurare a procesului penal, arestarea preventivă a acestora fiind singura măsură preventivă ce se poate dispune, cel puţin la acest moment procesual.
  • Inculpata Miron Maria Alexandra arată că nu are nimic de spus.
  • Inculpata Păiuş Mirela arată că nu are nimic de spus.

Context

Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a doctorițelor Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorițe ar fi susținut în fața procurorilor că există anumite proceduri medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină, procedură care de fapt nu ar exista în cazul la care se face referire, spun aceleași surse.

Citește și

Ce știm sigur despre cazul Pantelimon: nu există protocoale clare pentru cazurile limită! / Care sunt procedurile în Franța

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Indiferent de evoluția penală a acestui caz ,care scindează lumea medicală de la noi și deschide calea unor controverse legate de lipsa unor protocoale clare pentru pacienții aflați în stare foarte gravă,cazuri terminale sau limită,prin modul în care au acționat,din postura calității de medic,care este o profesie înainte de toate umană-cele două doamne doctor nu mai au ce căuta în sistemul medical și trebuie să li se interzică în mod definitiv dreptul de liberă practică a profesiei de medic.

    • Da, ai dreptate daca exista si o decizie defintiva din partea unui judecător. Deocamdată se judeca tot cazul si nu vom vedea decizia finala, pana atunci hai sa nu ne antepronunțăm, ca Ciolacu.

    • Acuzația se bazează pe expertiza INML. Acuma, vor trebui și demonstrate acuzațiile, iar la etapa următoare a procesului probabil se vor solicita și experți ATI-iști. Posibil să nu fie de aceeași părere cu INML-ul. Deocamdată e clar că s-a spart un buboi mare de acolo de la Sf Pantelimon. Una din consecințe va fi slăbirea și mai mare a sistemului medical de stat, (vor ieși mulți oameni din sistem, în special doctori din specialități cu risc mare: chirurgie ortopedie ati) și se va întări sistemul privat. Probabil ăsta e unul din scopurile scandalului, plus acoperirea altora( Ex: SNSPA, cartea prezidențiabilă etc).
      Singurul lucru bun ar fi să se legifereze reguli clare pt cazurile terminale, sau de end of life care. Să ne trezim din amorțeală, să nu mai acceptăm lipsa de explicații și comportamentul feudal al marilor renumiți doctori, șefi de secție
      etc care sunt în funcții în spitale de zeci de ani și cu implicare politică.

  2. Nu trebuie să deschidem sau să consolidăm calea anarhiei-aceea ca fiecare categorie profesională sau grup de interese profesional să se apere sau să funcționeze după reguli arbitrale,ad-hoc,după domnia bunului plac.

    • A fost deschisa demuuult, odata cu „imunitatea parlamentara” care era folosita si pt scaparea celor cu dosare penale grele, intemeiate, bine documentate si chiar pt cei care au omorat oameni pe trecerea de pietoni…
      La fel in cazul magistratilor carora li s-a dat dreptul sa-si stabileasca singuri salariiile, cand sa iasa la pensie si ce perioada sa se ia in considerare la stabilirea pensiei, etc, ba, mai mult, tot niste magistrati decid daca aceste privilegii sunt sau nu constitutionale…

  3. *arbitrare

    • Arbitrari sunt judecătorul și procurorul. Pacientul avea pericardită constrictivă, nu era recomandată noradrenalina.

  4. Mda. Ce e rau nu e bine. Indicatorii de performanta trebuie realizati cu orice pret. De acolo vine bugetul spitalului.

  5. Cu asemenea „magistrati”, orice om care lucreaza, proiecteaza sau are de luat o decizie, la un moment dat are toate sansele, mai devreme sau mai tarziu, sa infunde puscaria. Si la cum evolueaza puterea specialilor n-ar fi exclus ca si postarile impotriva lor sa beneficieze de condamnari

    • Daca decizia sa duce la decesul unei persoane indiferent de profesie merge la inchisoare. Evident nu e cazul politistilor sau militarilor aflati in serviciu comandat. Un inginer care proiecteaza gresit (nu mai vorbim de cazul cu intentie cala madamele medic) o lucrare si mor oameni merge la puscarie.

    • Hai ca ai articolul in fata, aici vorbim de mult mai mult decat o simpla decizie despre de medicament si in ce cantitate trebuie administrat. Este destul de evident din probele prezentate pana acum ca ele stiau ca fac ceva impotriva protocolului (oricat incearca specialistii sa o dea la intors acum) din moment ce la fiecare pas au incercat sa ascunda lucrurile acestea din actele oficiale si ulterior prin convorbiri sa se linisteasca intre ei ca nu-i nici o problema si ca ei vor fi judecat pe ce scrie pe foi. Surpriza ca au uitat de memoria aparatelor – asta a fost si momentul in care mai marii experti, care vor doar ei sa judece aceste cazuri si-au schimbat 180 grade parerea si daca prima data era ok tratamentul din foi, ulterior au fost de acord ca doza de pe foi e una mamut si scaderea la 1mg/h e ce trebuia facut.

      Pai nu e bataie de joc la adresa tuturor ce fac acesti specialisti? Nu e bataie de joc cand venind cu pareri complet diferite la cateva zile distanta sa mai aiba tupeul sa ceara ca aceste cazuri sa fie judecate de medici? Cum mai au tupeul sa ceara o astfel de incredere cand ei se comporta in modul descris mai sus. N-ai nevoie de studii medicale sa iti dai seama ca esti luat de prost prin declaratiile lor.

  6. În România nu există legislație/ghiduri medicale/protocoale medicale care să permită/permită necondiționat unui medic să adopte în deplină cunoștință de cauză proceduri medicale care să provoace sau să conducă la decesul unei persoane, iar în absența lor decizia nu poate fi lăsată la aprecierea și decizia arbitrară,nemotivată și neghidată de reguli și proceduri științifice clare, umane,transparente, cu informarea /înștiințarea pacienților sau după caz a rudelor/aparținătorilor legali ai persoanelor în cauză.Aceste ghiduri/protocoale trebuiau elaborate tot de breala medicală,la cererea sau inițiativa expresă a factorilor politici de decizie din sistemul medical.A lăsa sistemul de proiecție și decizie în situații de acest tip fără proceduri reglementate, la decizia arbitrară a oricărei persoane din sistemul medical, înseamnă anarhie.

  7. e pare că sunt mari probleme acolo la Sf Pantelimon. Posibil ca cele 2 doctorițe (cu știința șefei lor?) să fi acționat greșit, deși nu înțeleg de ce și-ar fi pus în pericol cariera pt a „eficientiza” activitatea secției . Totul e dubios. 2 lucruri vreau să observ:
    1. Un medic ati-st stabilit în SUA era uimit de faptul că în loc să se lucreze în echipă (medici, asistente, șef de secție, asistent șef etc) la Sf Pantelimon pare că asistentele lucrau în contra-timp cu medicii, luau decizii singure de a pune noradrenalina în perfuzie (ceea ce are un efect extrem de puternic, NU se folosește așa nicăieri), pare un război între cadrele medicale superioare si cele medii; dar ele ar trebui sa fie în aceeași barcă, să conlucreze, să aibă mici ședințe dimineața la preluarea turei în care să discute cazurile, problemele. Ce secție e aia în care fiecare face ce vrea, e de neimaginat.
    2. Acest uriaș scandal, indiferent ce deznodământ va avea, va avea drept consecințe plecarea multor medici ati-isti din sistem. (Ar fi bine dacă ar lupta să se legifereze clare, protocoale moderne, etc, dar pe termen scurt mulți vor părăsi sistemul).
    Fără suficienti ati-isti, operațiile vor fi mult temporizate, se vor obține programari pt o operație simplă și care nu este urgentă, gen de colecist, peste luni de zile, adică exact așa cum e acum în Vest. Acolo aștepti și un an ca să fi operat. Probabil că sistemul de stat se va prăbuși din ce în ce mai mult și va fi din ce în ce mai greu accesibil .

  8. O tot dati cu absenta procedurilor. Nu e nevoie de nicio procedura ca sa stii ca nu e in regula sa faci „curatenie” in saloane in calitate de „doamna cu coasa”.

  9. Lipsește ceva din raportul de expertiză medico-legală pentru a fi complet și anume dacă viața pacientului MM depindea de tratamentul pe termen nelimitat ,permanent cu noradrenalină în regim spitalicesc,fără nicio altă alternativă medicală.

  10. Eu nu scuz-și acest lucru se vede din comentarii-modul în care cele doua doctorițe au acționat potrivit cadrului legal existent.

  11. Am pățit ceva similar cu mama. Sibiu. 1995. Doctor P*tru. Am sesizat degeaba. Alte timpuri.

  12. Incredibil cum sint aparate doctoritele si practicile din spitale de aproape toti ziaristii si toti medicii.
    Nimeni nu raspunde la intrebarea de ce au falsificat foile de observatie?
    De ce pe baza foilor de observatie controlul ministerului nu a gasit nereguli deci tratamentul era corect, iar dupa ce s-a dovedit ca fisele erau false se sustine ca si tratamentul real era tot corect?
    Nimeni nu reuseste sa gaseasca un motiv credibil , nimeni nu se intreaba cum s-au angajat respectivii medici(stim ca pe baza de pile sau mita ca si toti medicii din spitalele de stat) , daca nu cumva practica falsificarii foilor de observatie e generalizata in spitalul respectiv sau poate in toate spitalele…
    Stim ca oricum pacientii mureau, asa um murim cu totii, dar sa decizi cind moare cineva , sau sa nu dai tratamentul care l-ar mentine in viata daca esti medic, e crima.
    Faptul ca au falsificat fisele demonstreaza ca stiau ce fac, stiau care va fi rezultatul si au facut totul cu singe rece si in cunostinta de cauza.
    Faptul ca toti ii apara inseamna ca la fel se intimpla peste tot.

  13. Un profesor cardiolog respectat spune că în cazul pacientului cu pericardită constrictivă (cum avea acel pacient, plus alte boli, ciroză etc) nu este scris nicăieri, în niciun tratat, niciun ghid, că doza de noradrenalină trebuie să fie 1, 5 sau 20mg. O ajustează medicul în funcție de complicații, experiență sau ce alte criterii consideră.
    Problema este că nu s-a înregistrat în fișă scăderea dozei, că sunt multe nereguli de comunicare, de acte , etc. Dar asta se încadrează la malpraxis, nu la omor premeditat.

  14. Poate ar trebui sa remarcam si faptul ca decizia judecatorilor s-a luat exclusiv pe baza marturiilor asistentelor si a unor inscrisuri incomplete din foile de observatie ale pacientilor.
    Expertiza IML nu poate proba/demonstra starea fizica in care se aflau pacientii decedati si nu poate demonstra ca variatia dozei de NOR e cauza decesului.
    Tot respectul pt corpul profesional al asistentilor medicali, dar, acestia ar trebui mai intai sa se revolte impotriva faptului ca legea permite angajarea fara diploma de bacalaureat, iar cazul Sp Obregia unde s-au scos la concurs 12 posturi si pt care au candidat 28 de asistenti si doar 5 (cinci!) au fost admisi, spune foarte multe despre nivelul actual de pregatire…

  15. Falsificarea fișelor medicale /foilor de observații e infracțiune de fals ,care poate fi trata ,ca faptă clar intenționată,în concurs cu infracțiunea care a provocat moartea pacientului.

  16. *poate fi tratată

  17. De când procurorii știu mai bine decât doctorii ce medicamente și în ce doze se prescriu pacienților? E cumva un semnal că medicii trebuie să ceară avizul procurorilor pentru medicația aplicată pacienților? Mai nou când chem salvarea trebuie să chem și un procuror? Sau e inclus în ”preț” la 112? Se pare că în acest caz avem izbucnirea unei răfuieli între câteva cadre sanitare speculată din motive electorale pentru a abate atenția de la problemele cu adevărat grave (înalta trădare ar fi una dintre ele), la care noi – prostimea – ”am pus botul”. În altă ordine de idei n-am înțeles niciodată până acum satisfacția plebei când inchiziția ardea pe rug vrăjitoarele. Repet: PÂNĂ ACUM!