Cum ne protejăm animalele de companie în noaptea de Revelion/ Sfaturile specialiștilor despre agresiunile petardelor și artificiilor
Pe de altă parte, un truc pentru a ”acoperi” zgomotul petardelor și a artificiilor este să dăm un volum mai ridicat (dar nu exagerat) altor elemente din gospodărie cu care animăluțele sunt obișnuite, fie că este vorba de televizor, radio, muzică etc.
Totodată, le mai putem distrage atenția oferindu-le gustările lor preferate, însă, mai întâi de toate, animalele trebuie să ne simtă pe noi liniștiți, având situația și emoțiilor sub control. Relația specială stăpân-animal este cea mai importantă în astfel de momente.
În cazul câinilor, specialiștii de la Asociația Four Paws International ne recomandă „jachetele calmante” care, susțin aceștia, au dovedit că au un efect calmant asupra animalelor. Designul lor exercită o presiune continuă și blândă asupra cutiei toracice a câinelui și contribuie la reducerea anxietății acestuia.
Dacă totuși câinele devine stresat în ciuda tuturor măsurilor de precauție, este important să găsească un loc sigur în care să se retragă, cum ar fi sub pat, în spatele canapelei sau oriunde se simte cel mai în siguranță. Dacă acesta este anxios, este important să nu fie lăsat singur și proprietarul să fie acolo pentru a-l mângâia dacă este nevoie. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de câini, aici.
În cazul pisicilor, acestea trebuie să aibă acces la cât mai multe ascunzători posibil. Asta înseamnă că ar trebui să deschideți ușile către camere la care pisica nu ar avea acces în mod normal. Aceasta poate include dormitorul, de exemplu, care ar putea oferi o ascunzătoare într-un dulap deschis.
Muzica de relaxare special pentru feline este o altă soluție care poate fi aplicată în noaptea de Revelion. De asemenea, pisicile trebuie ținute într-o dispoziție bună, caldă, pe tot timpul zilei respective, antrenată cu jocurile și activitățile preferate.
Atenție, însă: Dacă prietenul felin nu vrea să fie alintat pentru a-l menține calm, trebuie să acceptăm asta și să-l lăsăm. La fel, nu trebuie nici să vorbim în exces cu ele, nici să țipăm la pisici în cazul în care, spre exemplu, urinează în casă în loc de litieră din cauza stresului. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de pisici, aici.
În cazul iepurilor, hamsterilor și al altor mamifere de apartament, dacă sunt ținute în cuști, acestea ar trebui orientate departe de ferestre și astfel încât luminile artificiilor să nu ajungă la ele. Plasarea unor pături groase peste carcasă poate fi foarte utilă, cu condiția să vă asigurați că există suficientă ventilație.
De precizat este că iepurii și hamsterii sunt foarte sensibili la stres, ceea ce face cu atât mai important ca ele să fie protejate într-o cameră foarte liniștită în timpul artificiilor. Izolarea fonică trebuie asigurată de pături plasate peste cuști. Închiderea draperiilor le va proteja și de fulgere, iar un strat suplimentar de lenjerie de pat le ajută să se poată ascundă mai ușor de orice tulburare. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de mamifere, aici.
În cazul păsărilor, petardele și fulgerele/artificiile le fac să intre în panică foarte rău, iar instinctul lor de zbor le va face să fluture frenetic în cușcă, ceea ce îi pune în pericol de rănire gravă. Cel mai liniștitor mediu pentru prietenii noștri înaripați este o cameră linistita cu perdele, jaluzele sau obloane închise. Cu cât ferestrele sunt mai bine acoperite, cu atât păsările vor fi mai puțin tulburate. Muzica blândă, relaxantă pentru păsări, va ajuta de asemenea pentru calmarea lor. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de păsări, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii