G4Media.ro

Cum obții CV-ul perfect? Dacă ar trebui să folosești AI, cât de…

Foto: Pexels.com

Cum obții CV-ul perfect? Dacă ar trebui să folosești AI, cât de mult contează LinkedIn și ce faci când ajungi la interviu: sfaturile experților

Ar trebui să apelați la un AI pentru a vă redacta candidatura? Contează LinkedIn? Și când ar trebui să vorbești despre salariu? Experții în recrutare au explicat pentru The Guardian care sunt pașii corecți pentru a obține jobul dorit.

În această perioadă a anului, mulți dintre noi ne regândim la viața profesională, dar cum puteți elabora un CV care să atragă atenția unui angajator și apoi să reușiți un interviu câștigător? Experții în recrutare împărtășesc secretele pentru a fi angajat.

Aplicați pentru locurile de muncă care vi se potrivesc
„Va fi un an competitiv”, spune James Reed, CEO al companiei de recrutare Reed și autor al mai multor cărți despre carieră. „Există mai multe persoane care caută locuri de muncă în raport cu numărul celor disponibile. Prin urmare, este foarte important să vă asigurați că aplicați pentru locuri de muncă pentru care sunteți deosebit de potriviți”, spune el.

Corinne Mills, fost director de resurse umane, care este în prezent director general al Personal Career Management și autoarea cărții You’re Hired! Standout CVs, spune: „Întrebați-vă, îmi doresc cu adevărat acest loc de muncă? Ce rost are să aplici pentru ceva pentru care nu ai niciun interes real? Îți pierzi timpul”.

CV-ul este încă esențial: fă-l pe al tău să conteze
„Dispariția CV-ului este adesea supraestimată”, spune Reed. În timp ce platformele precum LinkedIn, CV-urile video sau conturile de social media sunt relevante în anumite sectoare, este în continuare important ca CV-ul dvs. să fie cât mai îngrijit posibil. „Mă gândesc la el ca la un document care poate schimba viața”, spune Reed.

Păstrați-vă CV-ul concis
„Asigurați-vă că este un rezumat bun, dar nu durează prea mult. O pagină este suficientă”, spune Reed. „Începeți cu un paragraf scurt și simplu în care spuneți de ce sunteți un candidat bun pentru această oportunitate. Întotdeauna le spun oamenilor că un loc de muncă este o problemă care trebuie rezolvată. Cum te poziționezi tu ca fiind soluția la problema respectivă?”

Fiți întotdeauna sincer
„Adaptează-ți CV-ul în funcție de rol”, spune Reed. „Dacă aplicați pentru un post în vânzări, puneți accentul pe experiența dumneavoastră în vânzări”. Dar este esențial să nu induceți în eroare. „Avem o afacere de screening în care verificăm CV-uri în numele clienților noștri: 40% din CV-urile pe care le verificăm conțin erori.”

Nu explicați descrierea postului cu „copy paste”
Atunci când redactează un CV sau o cerere de angajare, unele persoane „pun descrierea postului cu copy paste ca parte a CV-ului lor”, spune Mills. „Acesta este probabil cel mai rău lucru pe care l-ai putea face, pentru că descrierile posturilor rareori seamănă mult cu postul real. De asemenea, nu oferă o imagine despre tine ca persoană: trebuie să spui cine ești, ce ai de oferit și de ce te potrivești perfect pentru acest post anume.”

Fiți specific în legătură cu abilitățile și experiența dumneavoastră

„Recrutorii vă vor spune în criteriile de selecție că vrem pe cineva care este un bun comunicator”, spune Mills. Să spui doar că ai bune abilități de comunicare nu va fi suficient. „Trebuie să dați exemple specifice, cum ar fi: „Am făcut o prezentare la această conferință sau la această reuniune a echipei sau în fața consiliului de administrație”.

Dr. Rob Yeung, psiholog și director la firma de consultanță în leadership Talentspace, spune: „Dacă trimiteți același CV la diferite locuri de muncă, sunteți deja la coada clasamentului. Dacă un anunț de angajare precizează că se caută abilități de comunicare, inițiativă și lucru în echipă, atunci asigurați-vă că aceste trei elemente sunt titlurile secțiunilor din CV și apoi folosiți un paragraf sau două în care descrieți ce ați făcut și ce ați realizat în legătură cu aceste abilități. Dacă sunteți leneș și vă bazați doar pe includerea ocazională a acestor cuvinte-cheie în CV, vă faceți un deserviciu enorm.”

Într-o epocă a ChatGPT, arătați că sunteți uman
„La un anumit nivel, trebuie să fii robotic”, spune Mills, ”deoarece sistemele de urmărire a candidaților se bazează pe algoritmi. Cu cât anumite cuvinte-cheie se află mai sus în CV-ul dvs. și sunt menționate mai frecvent, cu atât este mai probabil să vă aflați în fruntea clasamentului candidaților. Dar trebuie, de asemenea, să aveți grijă să nu fiți un fel de chatbot fără fond. Am citit niște CV-uri foarte fluente, dar când te uiți mai atent, te gândești, unde este persoana în asta? Îmi spui că te pricepi de minune la gestionarea unei echipe, inclusiv la evaluarea și managementul performanței, dar nu mi-ai spus ce mărime avea echipa ta. Nu mi-ați spus despre nicio provocare specifică. Ați redresat o echipă falimentară? Fantastic. Cum ați reușit să faceți asta? Trebuie să furnizați mult mai multe informații pentru ca oamenii să vă creadă.”

Sarah Juillet, director de cariere postuniversitare și dezvoltare profesională la Bayes Business School și fost recrutor la Lehman Brothers, spune: „Cred că AI are cu siguranță un loc pentru verificările gramaticale, optimizarea cuvintelor cheie și sugestiile de formatare. Ceea ce este foarte important este să nu folosești doar AI. Există tendința ca oamenii să încarce o descriere a postului și CV-ul lor și să ceară AI-ului să producă ceva care, la prima vedere, arată bine, dar este foarte ușor de văzut că nu există autenticitate în spatele acestuia.”

Alte sfaturi prezentate de experți:

  • Nu vă inventați hobby-urile

Lui Reed îi place când oamenii își menționează interesele exterioare, dar subliniază importanța de a fi sincer. „Asigurați-vă că este cu adevărat un hobby. Nu te preface căci vei fi prins.”

  • Scrieți o scrisoare de intenție – chiar și atunci când nu vi se cere una
    Dar fiți atenți la LinkedIn AI

Feriți-vă de ceea ce este și nu este autentic pe LinkedIn, spune Fennell. „LinkedIn este din ce în ce mai plin de conținut generat de inteligența artificială, adesea prezentat ca un sfat de carieră autentic. Deși aceste postări pot părea pătrunzătoare sau inspiratoare, ele sunt adesea lipsite de profunzime, context și, cel mai important, acuratețe. Solicitanții de locuri de muncă trebuie să fie precauți”.

  • Fiți autentic în timpul interviului: „Cu cât îți va fi mai clar în mintea ta ce vrei să faci și de ce vrei să faci asta, cu atât te vei prezenta mai bine”, spune Reed.
  • Nu intrați în panică dacă sunteți un introvertit

Pentru a te descurca bine la un interviu, „nu trebuie să fii cea mai carismatică persoană din lume”, spune Mills. „De fapt, persoanele foarte carismatice, care sunt oratori străluciți și pot vorbi spontan, nu obțin întotdeauna postul pentru că pot devia de la subiect.”

  • Pregătiți-vă pentru cele mai frecvente întrebări de interviu

„O mulțime de oameni pleacă de la interviuri cu dorința de a fi fost mai bine pregătiți”, spune Reed, făcând referire la vechiul motto: dacă nu te pregătești, te pregătești să eșuezi. Cea mai frecvent pusă este: „Spune-mi despre tine”. Dacă ați pregătit ceva, este simplu. Dar dacă nu ai pregătit nimic, poți să divaghezi peste tot și să faci o mizerie.” Alte întrebări care apar în mod regulat includ: care sunt punctele tale forte și slabe? Unde vă vedeți peste cinci ani? Poți să-mi povestești despre o ocazie în care a trebuit să intervii și să rezolvi o problemă la locul de muncă? Dar nu exagerați nici cu pregătirea. „Pregătirea excesivă poate face ca răspunsurile dvs. să pară repetate sau robotizate”, spune Fennell. „Deși pregătirea este vitală, lăsați loc pentru spontaneitate și adaptabilitate în timpul conversației.

  • Gestionați emoțiile

„Încă nu am întâlnit pe nimeni, indiferent de succesul său, care să nu aibă emoții înainte de un interviu”, spune Juillet. „Să te simți un pic inconfortabil este normal. Nu sunteți singurul.” Exercițiile de respirație profundă vă pot ajuta. „Există unele tehnici psihologice care pot ajuta la reducerea anxietății și la creșterea încrederii”, spune Yeung, ”dar acestea adaugă doar 10-20% la impactul dumneavoastră – și spun asta în calitate de psiholog. Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a face față emoțiilor este să fiți sigur că v-ați gândit la întrebările probabile și că ați pregătit și repetat răspunsurile la acestea. Atunci când știi ce vrei să spui, te vei prezenta ca un candidat mult mai puternic.”

  • Exersează-ți răspunsurile cu voce tare

„Ceea ce oamenii nu fac suficient este să se pregătească vorbind cu voce tare”, spune Mills. „S-ar putea să-și amintească un scenariu în minte, dar este diferit atunci când îl spui. Există ceva între conectarea gândurilor tale și articularea acestora într-o situație stresantă pe care trebuie să o exersezi, în mod ideal cu altcineva care îți poate oferi feedback. În caz contrar, înregistrați-vă pe Zoom, apoi urmăriți înregistrarea pentru a vedea cât de mult vă bâlbâiți.”

  • Pregătiți-vă pentru interviuri automate și la distanță
  • Cereți feedback la sfârșitul interviului
  • Trimiteți o notă de mulțumire după aceea
  • Nu aduceți în discuție banii sau flexibilitatea până când nu aveți o ofertă
  • Dacă nu obțineți postul, mergeți mai departe

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.