G4Media.ro

Cum obții în 8 pași certificatul digital Covid pentru a călători în…

sursa foto: STS/ Certificat digital

Cum obții în 8 pași certificatul digital Covid pentru a călători în Europa. Cât e valabil certificatul pentru persoanele vaccinate, cele trecute prin Covid și pentru teste

Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea din 1 iulie 2021, anunță STS, care a dezvoltat sistemul informatic.

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Iată cum poate fi obținut certificatul în 8 pași:

  1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
  2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
  3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
  4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
  5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
  6. În funcție de categorie, se completează:
  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
  1. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
  2. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificatele sunt valabile astfel:

  • Certificat de vaccinare: pentru persoanele vaccinate: până la 30 iunie 2022
  • Certificat de vindecare: pentru persoanele care au trecut prin boală, sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-Cov-2, înegistrat în platforma informatică Corona-forms
  • Certificat de testare: valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului pentru Sars-Cov-2, în funcție de tipuld e test efectuat

Câteva precizări importante:

  1. Certificatul este gratuit.
  2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
  3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
  4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
  5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.

Info suplimentar

Reamintim că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecțiune sau dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat și din Aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate și au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziție de STS, astfel încât cetățenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Pentru verificarea, la intrarea în țară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliția de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile și 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicația „CoronaScan”. La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie.

Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice.

Foto: Certificat digital / sursa STS

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Primul pas e sa faci cateva rugaciuni sa ti se incarce pagina facuta de programatorii geniali de la STS care de fiecare data sunt luati prin suprindere de volumul de trafic la care mizeria lor de aplicatie trebuie sa faca fata.

  2. Certificat pentru a putea folosi una dintre libertățile fundamentale ale Uniunii Europene!? De facto, acesta semnalează începutul sfârșitului acestei uniuni.

  3. Birocrație digitala. La fel de rea precum hartogaria

    Cine credea ca vizele de călătorie pentru Europa au fost eliminate în 2002 definitiv s-a înșelat. Nu mai fiți biogeroristi

    • STS ALO NE VEDE CINEVA?
      Site-ul nu functioneaza.
      STS-istilor ,eu va platesc salariile,cetateanul de rand,platitorul de taxe,privatul care munceste de la 3-4 dimineata pana noaptea tarziu.
      NU SUNTETI IN STARE SA VA GESTIONATI CE AVETI IN PANTALONI DAR SA FACETI SITE-UL FUNCTIONAL.

  4. Hai și cu steaua lui david cusută pe haine! Că asta urmează….

  5. Nu înțeleg la ce trebuie și altă informație în afară de CNP. Spre exemplu, de ce e nevoie să completezi serul, județul sau luna vaccinării?

    • Pentru ca STS. 😉

    • Restul cerintelor sunt pentru a verifica daca persoana care solicita cerificatul e aceeasi cu cea vaccinata,altfel oricine iti stie cnp care in birocratia din Romania se introduce peste tot poate solicita certificatul.Serul ,locatia,luna e cunoscuta doar de cel vaccinat.

  6. Link-uri incorecte in articol — textul este corect pentru ambele, https://certificat-covid.gov.ro/ , insa ambele link-uri interne propriu-zise duc la adresa certificatE-covid.gov.ro, un E in plus, care este incorect (numele nu exista in DNS.)

  7. La punctul 6 eu ce completez? M-am vaccinat în doua județe diferite în doua luni diferite 🙂

    • Eu am facut vaccinarea cu Pfizer in februarie, iar rapelul in martie. Deci cand am facut vaccinarea?

    • Așteptați pana mâine sa vedeți formatul formularului. Dacă ar fi sa fie corecți (sa nu lase loc la interpretări) si sa întărească securitatea (sa se asigure ca doar cel vaccinat care cunoaște detaliile vaccinarii poate descarca certificatul), ar trebui sa fie structurat pe:
      Data doza 1:
      Data doza 2 (rapel):

      Dacă au scris doar ”luna vaccinare” ar trebui sa se înțeleagă luna rapelului.

  8. Aici in UK puteti intra fara dupa 19 iulie. Din moment ce oricine poate fi purtator de virus sau il poate aduce in bagaje se considera inutil. Se poate crea si haos la aeroport. In plus, cei cu certificat nu vor sa mai suporte vreo restrictie daca e nevoie sa fie aplicata. Asa ca, e un fel de a da cu stangul in dreptul.

  9. Prima conditie si primul pas e sa mearga site-ul

  10. Doar că site-ul nu functioneaza

  11. Ar trebui sa corectati articolul. Schimbati data. Platforma nu este operationala.

  12. NU MERGE ale link-ului

  13. Link-ul e activ. Mie mi-a generat deja certificatul!
    Poți sa-l descarci foarte simplu de pe platforma si îl primești automat si pe e-mail.
    Tot procesul nu mi-a luat mai mult de 2 minute, de pe smartphone.
    Așa da! Bravo!

  14. Ai uitat de costumul din brad…

  15. Linkul e functional. Mie mi-a generat certificatul covid in 2 min.Il primesti pe maill, sau poti sa il descarci direct de pe platforma. BRAVO!

  16. Linkul e functional. Mie mi-a generat certificatul covid in 5 min. BRAVO!

  17. daca rezolva si cu acel CAPTCHA o data sa nu ma mai frece

    • Corect, este cam enervant, dar daca dai refresh merge mai bine a doua oara.
      Certificatul se genereaza foarte usor, in cateva minute, nu e mare stiinta sa completezi cateva date, dai cateva click-uri si gata, poti sa-l folosesti daca ai nevoie.

  18. A mers super rapid, in 2 minute am primit mailul.

  19. Si la mine a mers repede, in nici 2 minute am si descarcat documentul.

  20. E simplu:

    primul pas: fii prost, vaccinează-te experimental pentru că e psihoză colectivă

    al doilea pas: mergi in excursie in Grecia unde te testează oricum deoarece testul e singura probă că n-ai virus, vaccinul NU imunizează, iei virusul și il dai mai departe.