Cum păstrăm mașina curată în timpul pandemiei de coronavirus?
Anul 2020 încă își face simțită prezența în viața cotidiană, oamenii fiind sfătuiți să poarte mască în spațiile închise, să se spele foarte des pe mâini și să respecte anumite reguli de igienă care treceau neobservate până nu demult.
Aceste reguli trebuie urmate și în alte circumstanțe, de exemplu, în autoturismul pe care îl folosim zi de zi pentru a ne deplasa în siguranță și confort, ferindu-ne de riscurile transmiterii virusului în mijloacele de transport în comun.
Cu această ocazie, experții carVertical în autovehicule rulate au întocmit o serie de recomandări în scopul de a menține curat interiorul mașinii și de a fi în siguranță din punctul de vedere al transmiterii Covid-19.
1. Nu păstrați măști folosite în interiorul autoturismului. Deși este o metodă facilă de a avea întotdeauna o mască la dispoziție, păstrarea acesteia în aerul închis din mașină poate prezenta un risc biologic. Suprafața măștii este contaminată atât pe interior cât și pe exterior, iar păstrarea acesteia în aerul închis din mașină poate contribui la multiplicarea și răspândirea agenților patogeni, inclusiv coronavirus.
Puteți păstra în schimb câteva măști noi în torpedou sau într-o cutie, dacă aveți nevoie frecvent. Deși uneori prețul unei cutii de măști de unică folosință este echivalentul a 20 de litri de carburant, sănătatea dumneavoastră valorează mai mult.
2. Dezinfectați suprafețele pe care le atingeți frecvent. Suprafețe precum volanul, schimbătorul de viteze, mânerele portierelor și alte asemenea sunt predispuse să păstreze microorganisme cu potențial periculos. Este recomandat să dezinfectați aceste elemente oricât de des considerați necesar utilizând o soluție pe bază de alcool (pentru plastic) sau glicerină (pentru piele), în funcție de materialul din care sunt confecționate.
Evitați soluțiile pe bază de peroxid de oxigen sau amoniac deoarece acestea pot deteriora pielea sintetică sau straturile oleofobice ale suprafețelor vitrate. Manualul autoturismului dumneavoastră ar trebui să conțină câteva produse de curățare recomandate de producător.
Dacă lucrați în domeniul transportului de persoane, încercați să dezinfectați suprafețele utilizate de acestea cât mai frecvent pentru a evita expunerea la o potențială infecție. Un amestec de apă și săpun este ușor de folosit și eficient pentru curățarea banchetei și scaunelor, dacă acestea sunt acoperite cu textil.
3. Aspirați praful și murdăria de pe mochetă/preșuri. Pe timp de iarnă, interiorul mașinii are mai mult de suferit din cauza umezelii și noroiului de pe încălțăminte. Acești factori pot cauza pe termen lung coroziune, iar pe termen scurt vor deteriora calitatea aerului respirat în habitaclu.
Încercați pe cât posibil să aspirați atât podeaua cât și scaunele și portbagajul. Mașina va avea un aspect mai primitor dar, mai important, veți scădea șansele prezenței vreunui virus în interior, umiditatea combinată cu căldura fiind un mediu ideal de multiplicare a microorganismelor. Mai mult decât atât, praful de afară odată depus în instalația de climatizare poate să vă crească riscul unei alergii.
4. Investiți în instalația de climatizare a autoturismului. În timp, sistemul de climatizare poate dezvolta o serie de probleme, unele mai deranjante și altele nevăzute și periculoase. În cazul al doilea, gurile de ventilație pot „găzdui” microorganisme patogene (viruși, bacterii, microbi).
Pentru a neutraliza acest pericol ascuns, este recomandată o igienizare profesională (fie ea pe bază de ozon, spray, abur, etc). Mergeți întotdeauna la ateliere cunoscute chiar dacă prețurile pot fi mai mari. Nu este ieșit din comun ca în urma unei astfel de operațiuni să apară defecte, cu precădere în cazul mașinilor mai vechi.
Un alt sfat este să înlocuiți periodic filtrul de habitaclu (denumit și filtrul polen) și să utilizați unul din carbon activ. Diferența de preț este semnificativă, însă carbonul activ deține un efect de antibacterian și nu permite pătrunderea mirosurilor neplăcute în cabină.
5. Evitați îmbâcsirea interiorului. Chiar dacă temperaturile nu sunt tocmai propice pentru a conduce cu geamul larg deschis, este indicat să aerisiți cât mai frecvent habitaclul, fie în parcare cu portierele deschise 2-3 minute, fie în mers, cu geamul ușor deschis.
Astfel, veți avea întotdeauna aer proaspăt în autoturism și nu veți avea senzația de sufocare când sunteți nevoiți să conduceți purtând mască.
Ca fapt divers, purtarea măștii când sunteți singuri în mașină este o măsură preventivă, dar este dificil de spus dacă este strict necesară, mai ales dacă în autovehicul nu au mai circulat de curând și alte persoane.
6. Păstrați produse de igienă în mașină. În mod cert, autovehiculul nu poate fi în permanență un mediu steril și lipsit de microbi, iar din acest motiv este indicat să aveți mereu la îndemână câteva articole care să vă asigure igiena mâinilor.
Printre acestea putem enumera:
1. gel/spray antibacterian pentru mâini;
2. șervețele umede;
3. pentru cazuri excepționale, o pereche de mănuși chirurgicale (dacă, de exemplu, tocmai ați luat mașina din service, iar mecanicii de acolo nu sunt tocmai un etalon al curățeniei).
4. șervețele uscate;
5. lavete din microfibră.
În concluzie, trebuie să adoptați o serie de măsuri preventive corespunzătoare în autovehiculul dumneavoastră întrucât o igienizare corectă poate fi primul pas în evitarea expunerii la virus.
Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii