G4Media.ro

Cum petrec românii din Italia Paştele Ortodox Plus: Povestea badantelor care vor…

Cum petrec românii din Italia Paştele Ortodox Plus: Povestea badantelor care vor sta alături de bătrânii italieni pe care îi îngrijesc

E Săptămâna Patimilor, iar românii din Italia se simt mai aproape de meleagurile natale, aşteptând Învierea Domnului în una din cele peste 250 de parohii ortodoxe din Peninsulă. Mulţi dintre ei aşteaptă sărbătoarea cu mâncare tradiţională, dar în meniul de Paşti au început să se strecoare şi reţetele italieneşti. Există însă şi românce care nu au timp de ouă roşii ori cozonac: sunt celebrele badante, cele care îşi petrec fiecare zi îngrijind bătrânii italieni.

În Joia Patimilor, la Paraclisul ortodox Sf. Alexie, Omul lui Dumnezeu din Roma, în faţa altarului iluminat, Crucea cu corpul răstignit al lui Mântuitorului a fost acoperit cu un văl alb. Vălul este simbolul Giulgiului şi al patimilor. În faţa Crucii, au fost aşezate ouă roşii, pentru a păstra tradiţia de acasă. La Biserica ortodoxă din Pescara, ouăle aşezate la Denia din Joia Mare au fost încondeiate de copiii din parohie, apoi aşezate într-un coş, pe un ştergar brodat cu motive naţionale şi un mănunchi din ramuri verzi.

1,6 milioane de ortodocşi în Italia

În Italia trăiesc peste 1,6 milioane de ortodocşi, marea lor majoritate fiind români. Potrivit ultimelor date statistice (ISMU, 2018) datorită în primul rând românilor, cea mai răspândită religie în Italia, după cea catolică, este cea creştin ortodoxă. Cei mai mulţi ortodocşi trăiesc în regiunile Lombardia (268.000) şi Lazio (263.000), urmate de regiunea Veneto, cu 174.000 de ortodocşi.

Programul în Săptămâna Patimilor

La Roma, zona cu cea mai mare densitate de români este cea din sud-estul capitalei. Aici, la Parohia Torre Spaccata „Sf. Alexie”, peste o mie de români vin în fiecare an la Slujba de Înviere de la miezul nopţii. „Vineri seara, Vinerea Patimilor, credincioşii vin, de la ora 18.00 la Prohodul Domnului. Se scoate Sfântul Epitaf din Altar, se cântă Prohodul şi se înconjoară Biserica. Vinerea este zi de post negru”, ne spune una din româncele din parohie, Iulia Voloşin. „Sâmbătă este Sf. Liturghie dimineaţa, iar la 11 seara începe Slujba de Înviere”.

Bucate tradiţionale

Sărbătorile pascale înseamnă pentru românii din Italia şi păstrarea obiceiurilor gastronomice, în funcţie de tradiţiile din zonele de origine. Pe lângă ouăle roşii şi pască, gospodinele pregătesc drob, sarmale, cozonac, fripturi de miel. Alături de bucatele româneşti, unele familii de români au adoptat şi obiceiuri de Sărbători ale locului: pregătesc paste la cuptor, antreuri pe bază de peşte sau fructe de mare, iar ca desert la masa de duminică putem găsi „colomba” – un cozonac sub formă de porumbel, cu sau fără stafide. De asemenea, copiii primesc ouă de ciocolată cu surprize, iar bucatele sunt însoţite de vin de acasă sau vin italian.

Vineri şi sâmbătă sunt şi ultimele zile folosite pentru aprovizionare. Magazinele româneşti din Peninsulă sunt luate cu asalt de conaţionali, care cumpără ingrediente sau produse gata preparate.

„30 de euro, cheltuiala medie pe produse tradiţionale”

„Românii din Italia nu şi-au schimbat gusturile, vor să mănânce ca acasă. Cumpără cozonac, preparate de carne cum ar fi drobul, apoi pască, varză pentru sarmale. Am remarcat că se consumă mai puţin ouăle roşii, pentru că nu le fac toţi românii, iar unii pregătesc doar câteva, pentru a păstra tradiţia. Cheltuiala medie, pe client, la noi la magazin, este de circa 30 de euro pentru mesele de Paşti”, ne spune Iulian Borş, director administrativ al centrului comercial „La Strada” din capitala Italiei, specializat în produse româneşti.

Multe familii de români petrec prima şi a doua zi de Paşti în aer liber, profitând de vremea frumoasă şi temperaturile calde. Majoritatea aleg să meargă cu prietenii la grătar, în parc sau chiar în zone special amenajate din afara principalelor oraşe. „Luni vom merge împreună cu familia şi prietenii la un grătar, la parcul Alessandrino din apropiere. Bineînţeles, luăm şi copiii cu noi, care în această zi de sărbătoare pentru noi, nu vor merge la şcoală”, ne spune Liliana, o româncă stabilită de 8 ani în Italia.

„Meniu special cu ouă mimosa şi icre de somon, drob în foetaj crocant”

Şi restaurantele româneşti din Peninsulă se pregătesc cu oferte speciale, concerte live susţinute de artişti de muzică populară sau uşoară. Din meniuri nu lipsesc ouă roşii, salată de boeuf, sarmale, friptură de miel, iar costul de persoană oscilează între 35 şi 80 de euro, în funcţie de meniu şi de invitaţi.

Luciana Luduşan, ardeleancă de origine şi proprietar de restaurant la Roma, îşi inaugurează chiar în ziua de Paşti un nou local lângă Roma: „Am pregătit un meniu special pentru oaspeţii noştri, îmbinând felurile tradiţionale cu unele bucate italiene, într-o formă modernă. De exemplu, avem printre altele, drob tradiţional, drob boieresc cu curcan, viţel, fistic în foetaj crocant, ouă mimosa cu icre de somon, ouă roşii de prepeliţă, terina de brânză de burduf cu ardei copţi şi roşii uscate, mini tomate cu brânză de burduf şi nuci, şalău în saramură alături de grătar şi miel la cuptor”.

Sărbători de Paşti alături de bătrânii italieni

Însă cele mai multe din româncele care lucrează în Italia vor petrece Învierea Domnului alături de bătrânii pe care îi îngrijesc. Multe din ele nu au zi liberă, altele nu au voie să gătească în casă alte bucate decât cele consumate de bătrâni. Vor pune pe masă câteva ouă roşii şi felii de cozonac cumpărat, cu gândul la familia de acasă.

Iată mesajul uneia din româncele cu care am vorbit în Joia mare este către conducătorii de acasă: „Îngrijesc din 2008 o bătrână care tocmai a împlinit 100 de ani. Bătrâna nu vorbeşte. Duminică, voi sărbători singură, dar cu gândul la cei de acasă. Oricât ne-am bucura, noi suferim aici, departe de România. Nu suntem plini de bani, cum ne consideră unii. Muncim până n-om mai putea, ne sacrificăm, în timp ce conducătorii noştri dorm în Parlament. Treziţi-vă, români de acasă!”

Un alt român, care e plecat din ţară de 20 de ani, ne spune cum va sărbători: „Petrec sărbătorile de două ori: o dată cu familia catolică italiană şi o dată româneşte: voi pregăti ouă de Paşti în trei culori: roşu, galben şi albastru. Le urez românilor de acasă Sărbători Fericite”.

Concurs culinar

Aula mare a Seminarului diocesan din Imola a găzduit duminică, 1 aprilie 2018, Concertul Postului Mare – pricesne și cântări bisericești „În așteptarea Învierii”, dedicate cinstirii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Manifestarea a debutat, însă, cu prima ediție parohială a Concursului Nepsis  Mastercake – prăjituri de post, în cadrul căruia 22 de participanți copii, tineri, dar și adulți și-au dovedit talentul culinar, folosind doar ingrediente vegetale, de post. Prăjiturile au fost jurizate de o echipă formată din buni cunoscători în arta culinară a patiseriei care au apreciat gustul, aspectul și prezentarea prăjiturilor. În cadrul concursului s-au acordat premii precum: șorțuri personalizate, produse de bucătărie, iar premiul I la  categoria copii/tineri consta în 1 loc în Tabăra parohială din luna iulie, respectiv premiul I la  categoria adulți- 1 loc în Pelerinajul parohiei din Grecia din luna august.

Mărturii VIDEO de la românii din Italia:

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează