Cum plănuiește Vladimir Putin să inunde Occidentul cu migranți
Rusia folosește miliții private pentru a controla și “militariza” imigrația în Europa, dezvăluie The Telegraph (articol pe bază de abonament).
Kremlinul are influență asupra unora dintre principalele rute de intrare pe continent, iar poliția de frontieră avertizează că, odată cu sosirea primăverii, este posibil ca Rusia să își „intensifice” eforturile de a aduce migranți în Europa.
În trecut, au existat temeri pe scară largă că Vladimir Putin folosește această tactică pentru a destabiliza Europa.
The Telegraph a consultat acum documente ale serviciilor de informații care detaliază planurile agenților ruși de a înființa o „forță de poliție de frontieră de 15.000 de oameni” formată din foste miliții din Libia pentru a controla fluxul de migranți.
O sursă din serviciile de securitate a declarat: „Dacă poți controla rutele migranților în Europa, atunci poți controla efectiv alegerile, deoarece poți restricționa sau inunda o anumită zonă cu migranți pentru a influența opinia publică într-un moment crucial”.
Acest lucru vine în contextul în care migrația va fi o problemă cheie în alegerile generale.
Eșecul de a controla numărul de migranți care vin în Marea Britanie este deja considerat o slăbiciune majoră pentru Rishi Sunak, care se luptă să aprobe un program de deportare a migranților ilegali în Rwanda pentru a opri fluxul de ambarcațiuni mici peste Canalul Mânecii.
În anul până în iunie 2023, 52.530 de migranți ilegali au fost înregistrați ca intrând în Marea Britanie, cu 17% mai mult decât în anul precedent. Cei mai mulți dintre aceștia au traversat Canalul Mânecii în bărci mici.
Cifrele publicate joi au dezvăluit că numărul persoanelor cărora li s-a acordat azil în Marea Britanie a atins un nivel record în 2023, în timp ce oficialii au dat curs la mii de cereri în încercarea de a elimina o uriașă întârziere post-pandemică.
Un val de migranți în Europa în această iarnă, provocat de Putin, ar putea duce la o creștere a numărului de bărci mici care traversează în această vară, când traficanții de persoane se folosesc de vremea mai bună pentru a trimite oameni peste Canalul Mânecii, punându-l pe premierul Sunak sub o presiune și mai mare.
Frontex, poliția de frontieră a UE, spune că Rusia a folosit migrația „ca o pârghie într-un joc mai larg de influență și presiune”.
Agenția avertizează că un Putin din ce în ce mai izolat, care alege să aducă migranții la ușa Europei – atât de-a lungul frontierelor estice ale Rusiei, cât și prin intermediul proxy-urilor din sud, inclusiv în Africa – reprezintă o amenințare majoră la adresa securității pentru 2024.
Aceasta vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Occident, Putin folosindu-se de discursul său anual privind starea națiunii de joi pentru a avertiza că va folosi arme nucleare dacă țările NATO vor trimite trupe în Ucraina.
Președintele a declarat la Kremlin că „forțele nucleare strategice” se află „într-o stare de pregătire deplină pentru utilizare”, iar trupe occidentale pe teren ar putea duce la „distrugerea civilizației”.
Mercenarii, inclusiv grupul Wagner, au alimentat migrația prin creșterea instabilității și a violenței în părțile din Africa aflate sub controlul lor și prin deplasarea fizică a migranților la granițe și sprijinirea traficanților, spun experții.
Robert Jenrick, fostul ministru al imigrației, a declarat pentru The Telegraph: „Adversarii Marii Britanii folosesc ca armă fluxul de persoane în vecinătatea Europei, așa cum am văzut la granița dintre Belarus și Polonia și Lituania în 2021, și exacerbează instabilitatea în regiunea Maghrebului și Sahel prin utilizarea de proxy-uri.”
Avertismentul a fost reluat de miniștrii din întreaga Europă.
Planurile Rusiei de a înființa o miliție libiană, așa cum arată documentele consultate de The Telegraph, au eșuat atunci când plățile care trebuiau făcute prin intermediul „institutului cultural ruso-libian” din Moscova nu au fost efectuate niciodată. Nu există nicio înregistrare a unei astfel de companii.
Cu toate acestea, mii de mercenari wagnerieni luptă în războiul civil din Libia cel puțin din 2019 pentru generalul Khalifa Haftar, aliat al Rusiei, iar grupul are un bastion în regiune.
Antonio Tajani, vicepremierul Italiei, a declarat că Roma deține informații potrivit cărora mercenarii „sunt foarte activi și în contact cu bande de traficanți și miliții interesate de traficul de migranți”.
Guvernul său a dat vina pentru creșterea numărului de migranți care traversează Mediterana pe Wagner, pe care îl acuză că duce un „război hibrid”.
Cea mai mare creștere a numărului de migranți anul trecut a fost prin această rută centrală a Mediteranei, potrivit Frontex, care a precizat că, la 380.000, numărul de treceri neregulamentare a frontierei în 2023 a fost cel mai mare din 2016.
Femeile și copiii au reprezentat doar 20 la sută din total, arată datele.
Frontex a înregistrat peste 62.000 de treceri în continuare spre Regatul Unit.
Pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de conflictul dintre Israel și Gaza, Rusia și-a consolidat, de asemenea, legăturile cu Tunisia, o altă sursă majoră de migranți în Mediterana centrală.
Se știe că mercenarii ruși sunt deja activi în Africa, inclusiv în Republica Centrafricană, Mali și Sudan.
Dr. Sergey Sukhankin, membru senior al Fundației Jamestown și consilier la Gulf State Analytics din Washington, a declarat că observatorii tind să se concentreze asupra rolului paramilitarilor ruși în susținerea regimurilor africane, și nu asupra impactului asupra migrației.
„Dacă ne uităm la harta lor, veți vedea că Republica Centrafricană deține un loc strategic, ceea ce le oferă paramilitarilor ruși căi de acces către Sudan, care este un alt jucător cheie, și apoi către ruta contrabandiștilor prin Libia”, a spus el.
„Rutele de migrație sunt inseparabile de localitățile și locurile în care Grupul Wagner și alți paramilitari ruși sunt prezenți”.
„Diversele valuri de migranți ilegali din Africa ar putea crește, deoarece Rusia intenționează să creeze o nouă facilitate militară în Republica Centrafricană. Cred că capacitatea este de aproximativ 2.000 de oameni, astfel încât acest lucru va oferi Rusiei o pârghie suplimentară în ceea ce privește navigarea acelor fluxuri de migrație din regiunea Africii Subsahariene spre Libia și apoi spre Uniunea Europeană.”
În ultimul său raport de risc, Frontex avertizează: „Având în vedere gradul de ostilitate dintre Rusia și Occident și interdependența redusă dintre acestea, probabilitatea instrumentalizării migranților de către Rusia și Belarus a crescut”.
„Este important de menționat că instrumentalizarea migranților ar putea să nu se limiteze doar la frontierele terestre estice, deoarece aliații și statele proxy ale Rusiei din sud și sud-est ar putea fi valorificați.”
Legislația UE definește „instrumentalizarea migranților” ca fiind o situație în care o altă țară „instigă fluxurile migratorii neregulamentare… prin încurajarea sau facilitarea activă a deplasării” migranților la frontiere în scopul de a „destabiliza” UE sau un membru, inclusiv prin punerea în pericol a „integrității sale teritoriale, a menținerii ordinii publice sau a salvgardării securității sale naționale”.
Parlamentul European este pe cale să adopte o „procedură de urgență privind gestionarea migrației și azilului” pentru a face față „fenomenului extrem de îngrijorător” al „rolului tot mai mare al actorilor statali în crearea și facilitarea artificială a migrației ilegale, folosind fluxurile migratorii ca instrument în scopuri politice”.
Aceasta a început să ia măsuri în 2021, după ce liderul belarus și aliat apropiat al lui Putin, Alexander Lukașenko, a trimis mii de migranți din Orientul Mijlociu în UE, invitând oamenii – în principal din Irak – să zboare la Minsk și apoi ducându-i cu autobuzul la granița puternic împădurită cu Polonia.
Ofițerii Frontex au fost trimiși în Finlanda în noiembrie, când țara a fost nevoită să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Rusia, după ce a înregistrat o creștere dramatică a numărului de migranți fără vize și documente corespunzătoare, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa.
Elina Valtonen, ministrul finlandez de externe, a declarat că este „fără îndoială” faptul că Rusia folosește migrația ca „război hibrid” și că, în unele cazuri, „ajută în mod activ” migranții să se deplaseze la graniță.
Un purtător de cuvânt al Frontex a declarat pentru The Telegraph: „Aceste evoluții ilustrează strategii mai largi care par a fi folosite de actori statali precum Rusia și Belarus, menite să testeze la stres rezistența frontierelor comune cu țările UE și Schengen”.
„Aceasta nu este doar o chestiune de securitate a frontierelor, ci și de tensiune geopolitică, în care migrația este folosită ca o pârghie într-un joc mai amplu de influență și presiune. Este îngrijorător să vedem cum disperarea oamenilor care caută să vină în UE este folosită fără milă ca pioni într-un joc geopolitic”.
„Deși aceste incidente din Finlanda se află în prezent la o scară relativ limitată, ele semnalează un risc potențial care s-ar putea intensifica, în special odată cu sosirea primăverii – o perioadă asociată în mod tradițional cu creșterea mișcărilor migratorii”.
„Situația ar putea escalada și mai mult dacă există o facilitare activă a trecerilor de către autoritățile în cauză.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.