G4Media.ro

Cum poate deveni gazul din Azerbaidjan o alternativă la Gazprom, ”arma energetică”…

Foto: Wikipedia

Cum poate deveni gazul din Azerbaidjan o alternativă la Gazprom, ”arma energetică” a Rusiei: o conductă ignorată de UE poate deveni o soluție și pentru România

Gazul azer poate să devină un rival de temut pentru gazul rusesc în privința satisfacerii nevoilor energetice ale Europei, arată o analiză a publicației grece EURO2DAY, preluată de Rador. Și pentru România gazele naturale din Azerbaidjan e de multă vreme o țintă, dar accesul depinde de realizarea unei interconectări între Grecia și Bulgaria, amânată de ani buni.

Discuții despre creșterea furnizărilor de gaze azere au avut loc în timpul celei de-a 8-a reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze (SGC), desfășurată vinerea trecută la Baku, în Azerbaidjan, în umbra amenințării cu escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliiev, care a participat la întâlnire, a transmis un mesaj clar: „Avem gaze, construim conducte și suntem gata să transportăm cantitățile de care aveți nevoie”.

Nu este întâmplător faptul că extinderea tronsonului european al SGC, TAP, cu creșterea capacității acestuia la 20 de miliarde de metri cubi de la 10 miliarde de metri cubi în prezent, este acum legată de aprovizionarea Balcanilor de Vest și a Europei Centrale.

În condițiile în care Europa se confruntă cu spectrul diminuării cantităților de gaz rusesc în cazul unui conflict cu Ucraina, conducerea UE este preocupată să găsească surse alternative de aprovizionare. La Baku s-a aflat pentru prima dată și comisarul pentru energie, Kadri Simson, care a anunțat că Bruxelles-ul are în vedere creșterea importurilor prin Coridorul Sudic, transformând acest coridor într-o sursă alternativă strategică de aprovizionare cu energie a Europei.

O sursa subestimată

Este interesant de observat că gazul azer, deși mai ieftin decât gazul rusesc, nu a fost o prioritate pentru Europa, cel puțin în primul an de funcționare a conductei TAP, cea care a fost punctul final al mega-proiectului Coridorului Sudic.

Conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) pornește din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan, trece prin Georgia și Turcia și se unește la granița grecească cu conducta TAP, care transportă gaze naturale azere în Europa prin Albania și Italia. Potrivit datelor oficiale, doar 8,1 miliarde m.c. de gaze au fost transportate prin TAP de la 31.12.2020, data începerii funcționării, până la 31.12.2021, deși capacitatea conductei ajunge la 10 miliarde de metri cubi. De la începutul lunii februarie s-a mai adăugat încă un miliard de metri cubi.

La Baku au fost auzite mai multe propuneri cu privire la conectarea altor conducte din Balcani la conducta TAP, fiind prezentate și scenarii de extindere a acesteia. Mai exact:

– TAP, Snam Rete Gas și DESFA au publicat, în data de 18 ianuarie, spre consultare publică Planul de propunere a unui proiect, care descrie toate scenariile de extindere a conductei. Consultarea, care se încheie pe 18 martie, este următorul pas după faza de testare a pieței cu caracter neobligatoriu și care s-a încheiat la 25.10.2021. În iulie, anul acesta, va urma al treilea și cel mai critic pas, market testul obligatoriu, care va evidenția interesul utilizatorilor. Extinderea TAP la 20 miliarde m.c. nu va necesita construirea unei alte conducte, ci va fi realizată prin consolidarea Stațiilor de Comprimare de la Kipoi-Evros și Serres, precum și a punctelor corespondente din Albania și Italia.

– România, prin ministrul Energiei Virgil Popescu, a propus ca gazoductul BRUA, care va lega Bulgaria-România-Ungaria-Austria, să fie conectat la TAP.

– Balcanii de Vest (Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Croația) sunt interesați să conecteze la TAP conducta Ionian Adriatic Pipeline (IAP), care este în construcție. Conexiunea ar urma să fie realizată la granița cu Albania. De menționat că Balcanii de Vest sunt complet dependenți de gazul rusesc, motiv pentru care țările din regiune caută o nouă rută de aprovizionare.

Aceste evoluții l-au determinat pe președintele Aliiev să spună cu satisfacție: „Coridorul Sudic al gazelor este finalizat, dar munca noastră continuă. Piețele europene vor vedea mai mult gaz din Azerbaidjan în 2022”.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Foto: Traseul gazului azer (Wikipedia)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Daca conducta Nabucco ar fi fost implementata(gaz tot de la azeri), acum nu discutam de Nord Stream 2, santajul rusesc nu mai era posibil. Tot e bine ca pana la urma se desteapta lumea.

    • Tariceanu prin coada de topor vosganaian si altii ca el la economie si industrie au sabotat mereu Nabucco, au tras de timp au ingropat proiectul facand jocul moscovei. Pe arginti buni desigur.

    • Da, exact, platim acum pretul pentru ca avem lideri fara viziune, corupti si incompetenti.
      Pe de alta parte, Rusia nu e amenintata numai de gazul azer. Si energiile regenerabile, si centralele nucleare si progresul si bunastarea in general sunt o amenintare pentru Putin.
      Iar vanzarea de gaz rusesc in Europa este o necesitate mai degraba pentru el decat pentru Europa.

    • Catre @. Gresit !. Tariceanu are chiar o mare ,,viziune” !. Mai ales viziunea sa personala de grec, deghizat in roman, si care il sprijina cu orice pret pe Putin !.

  2. O conducta „ignorata” de neomarxismul german si european interesat doar de profit si relatii bune cu Moscova. Astazi vedem cum Europa se pune pres in fata lui Putin si „negociaza” in cadrul cinelor festive cu langustine, la mese lungi. Europenii nu inteleg ca sunt doar o sursa de bani pentru Putin si nimic mai mult.

    • @Jay Esti pe langa subiect, baiete

  3. Turcia este si ea dependenta de gazul rusesc. Crede cineva ca daca dau drumul la mai mult gaz prin conducta asta rusii or sa-i felicite? Rusia o sa le taie lor cota de gaze si atunci turcii vor fi nevoiti sa limiteze traficul prin aceasta conducta. Or fi rusii in toate felurile dar prosti nu sunt.

    • Conducta trece prin Turcia, dar gazul nu e al lor. Daca exista contract care cere tranzitarea gazului prin Turcia, turcii nu pot sa-l opreasca si sa-l confiste. E elementar. Doar nu crezi ca gazul e trimis pe teava si se serveste cine vrea. Exista contracte, rezervari de capacitate.

  4. Cu condiția ca bulgarii să se dezbrace de suba rusească!

  5. Nu e nici o alternativa plauzibila. Azerii au gaz putin si nu pot face fata la contractele actuale, spre exemplu Turcia cumpara si ea gaz de la rusi . Singura alternativa ar fi Turkmenistan, dar nu are voie sa cosntruiasca conducta prin marea caspica pentru ca Ru. Asa ca singura solutie este catre orice alt tip de energie, dar nu gaz si petrol.

    • @ Victorious – Asta cu „Azerii au gaz putin” ai cam scos-o din burta… n-or fi ei in primii 10 din lume, dar te asigur ca au suficient cat sa compenseze dezechilibrele din Europa.

  6. La primele discutii despre gazoductul asta,Rusia va fi „nevoita” sa bombardeze preventiv Azerbaidjanul pentru ca va afla pe surse ca azerii se gandesc ca in viitor sa ii declare razboi.

    • Exact. Comunicatul o să sune cam așa : Nu mai avem unde să ne retragem, gata. S-a trecut o linie roșie. Azerii vin peste noi. Piutin salvează omenirea. Uraaa, uraaaa.

  7. „Și pentru România gazele naturale din Azerbaidjan e de multă vreme o țintă..”
    Daca e, e, ce sa mai…
    Au acces oriunde, analfabetii. Cred ca sunt si platiti, nu, domnu’ Tapalaga ?