
Cum poate deveni un avort spontan un caz penal în Statele Unite
Credea că va primi ajutor, dar a ajuns la închisoare. La sfârșitul lunii martie, Selena Maria Chandler-Scott, în vârstă de 24 de ani, a fost găsită inconștientă și plină de sânge în apartamentul ei din Georgia, în sud-estul Statelor Unite. Tocmai avusese un avort spontan (numit și „întreruperea naturală a sarcinii”), singură, la 19 săptămâni de sarcină. Intervin serviciile de urgență, dar povestea ia o altă întorsătură: potrivit polițiștilor, tânăra „a pus fătul într-o pungă înainte de a-l arunca la gunoi”. Ea a fost arestată și acuzată de „ascunderea unei morți” și „abandonarea unui cadavru”, ceea ce presupune o pedeapsă maximă de 13 ani de închisoare, potrivit Rador Radio România.
„Pentru ce a fost arestată a fost faptul că, după avortul spontan, a pus rămășițele într-un tomberon”, a declarat Jill Wieber Lens, profesoară de drept la Universitatea din Iowa și expert în drepturile reproductive. „A făcut-o pentru că nu știa ce să facă. Și sincer, ce ar trebui să faci într-o situație ca asta?”.
După câteva zile de detenție, Selena Maria Chandler-Scott este în sfârșit eliberată. Procurorul a renunțat la acuzații pe 5 aprilie, invocând cazul drept „sfâșietor”, dar fără temei juridic. „Decizia noastră trebuie să se bazeze pe lege, nu pe emoție sau speculații”, a spus procurorul districtual din Tift, Patrick Warren.
Val de urmăriri penale fără precedent
Prea târziu, șocul s-a produs. Indignarea a inundat rețelele de socializare. Jessica Valenti, autoarea newsletter-ului „Avort, în fiecare zi”, a denunțat „banalizarea groazei” într-un videoclip postat pe contul ei de Instagram: „Asta face parte din strategia lor de a ne face insensibili la extremismul lor, de a ne obișnui cu poveștile de groază, ca să nu mai reacționăm cu indignare”.
Cazul Selenei Maria Chandler-Scott, în acest stat care interzice avortul peste șase săptămâni de sarcină, nu este izolat. De când Curtea Supremă a anulat Roe v. Wade în iunie 2022 – punând capăt garanării federale a drepturilor de avort – procesele care vizează femeile însărcinate sau cele care și-au pierdut fetușii au fost în creștere în toată țara. Potrivit organizației Pregnancy Justice, care documentează aceste cazuri, cel puțin 210 de femei au fost urmărite penal în primul an post-Roe v. Wade, cel mai mare număr de când cercetătorii au început să urmărească astfel de date. Dintre acestea, 22 au fost în special după pierderea unui făt sau a unui copil (un avort spontan, un copil născut mort sau moartea unui nou-născut).
În septembrie 2023, Brittany Watts, o femeie de culoare din Ohio, a fost dat în judecată după ce a suferit un avort spontan la 22 de săptămâni. La câteva zile după ce a aflat că fătul pe care îl purta nu era viabil, Brittany Watts a trebuit să meargă de două ori la spital înainte de a fi luată în îngrijire. Când s-a întors sângerând și a spus că fătul era într-o găleată acasă, o asistentă a alertat poliția. Ea a spus că a găsit fătul blocat în canalizarea de la toaletă. Tânăra de treizeci de ani dă acum în judecată spitalul și poliția, acuzându-le că au inventat acuzația de „atentat la integritatea unui cadavru”, o infracțiune pedepsită cu până la un an de închisoare și o amendă de 2.500 de dolari.
La rândul ei, Amari Marsh, în vârstă de 23 de ani, a petrecut 22 de zile în închisoare în Carolina de Sud, după ce a suferit un avort spontan în timp ce folosea toaleta. Acuzată de crimă prin „abuz asupra copilului”, ea risca închisoare pe viață. În cele din urmă, nu a fost acuzată, dar rămâne profund marcată.
„Personalitatea juridică” a fătului, pârghie de incriminare
La baza acestei ofensive judiciare se află un concept legal în expansiune: „fetal personhood” („personnalité juridique” a fœtusului),
care conferă fetușilor și, în unele cazuri, embrionilor și ovulelor fertilizate, aceleași drepturi ca și unei persoane. Potrivit Institutului Guttmacher, 27 de legi din 14 state menționează acum acest concept. Unele dintre aceste legi afirmă că nu se aplică mamei. Dar în practică, procurorii folosesc acest lucru pentru a urmări direct femeile, ori de câte ori întreruperea sarcinii pare suspectă.
„Mesajul este brutal: un embrion, chiar și unul neviabil, contează mai mult decât o femeie în viață”, analizează Alice Apostoly, co-fondatoare și co-directoare a Institutului de Gen în Geopolitică, specialistă în politici externe feministe. „Sacralizăm viața nenăscută pentru a subordona mai bine femeile funcțiilor lor reproductive”.
În urma cazul Chandler-Scott, democrații ridică tonul: reprezentanta din Camerei Reprezentanţilor Sara Jacobs, de exemplu, avertizează asupra abuzurilor legii: „Nu putem permite ca această noțiune de persoană fetală să devină un standard federal”, a avertizat ea pe X.
Dacă recunoașterea fătului ca persoană juridică a existat înainte de 2022, abrogarea Hotărârii Roe v. Wade a intensificat această mișcare, potrivit experților. În cele 19 state care interzic parțial sau complet avortul, fiecare sarcină întreruptă poate fi considerată acum un avort ilegal, stârnind îngrijorări tot mai mari cu privire la consecințele pentru femei.
„Ce s-a schimbat cu Dobbs (numele deciziei care a anulat Roe v. Wade, n. red.) este suspiciunea mai mare în jurul avorturilor. Ne întrebăm întotdeauna: a luat ea un medicament pentru avort? Sau a fost un avort spontan?”, notează Jill Wieber Lens.
Supravegherea vieţii intime
Nu toate femeile sunt expuse acestor urmăriri penale în același mod. Femeile de culoare, femeile sărace sau femeile cu dependență de alcool sau droguri sunt suprareprezentate. „Din păcate, în Statele Unite, acestea sunt femeile pe care poliția le suspectează primele”, deplânge Jill Wieber Lens. Potrivit raportului Pregnancy Justice, mai mult de 45% dintre femeile urmărite penal după un avort spontan între 2022 și 2023 erau din comunități de culoare, latino sau indigene.
Printre acestea, unora li s-au transmis dosarele medicale autorităților fără acordul lor. În timp ce legea HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) interzice dezvăluirea datelor medicale, sancțiunile pentru încălcări sunt rare și excepțiile sunt numeroase. „Vedem în mod regulat furnizori de servicii medicale chemând poliția și dezvăluind informații medicale, fără nicio consecință legală pentru ei”, observă Jill Lens. „Legile care guvernează confidențialitatea și securitatea informațiilor de sănătate nu sunt suficient de descurajatoare”.
În țară, se estimează că 26% dintre sarcini se termină cu avort spontan, potrivit National Library of Medicine (PubMed). Cel mai adesea, acestea apar în primul trimestru, uneori fără ca femeia să știe că este însărcinată. „Avorturile spontane apar tot timpul”, spune Jill Wieber Lens. „Uneori se întâmplă pe un șervețel igienic sau la toaletă. Deci, dacă tragi apa, ești pasibilă de urmărire penală? Este terifiant”.
Această supraveghere a corpului femeilor „face parte dintr-o societate himerică dorită de extrema dreaptă americană”, subliniază Alice Apostoly. „În această logică reacţionară, este vorba de a impune o întoarcere brutală în trecut”.
Sursa: FRANCE 24 / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.