G4Media.ro

Cum poate fi blocată revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Soluțiile juriștilor, ce…

Cum poate fi blocată revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Soluțiile juriștilor, ce poate face președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis poate respinge propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr doar pe motive de nelegalitate, nu și de oportunitate, potrivit deciziei CCR în cazul Kovesi, au explicat juriștii consultați de G4media. Cu alte cuvinte, șeful statului trebuie să verifice, precum un notar, dacă ministrul a respectat procedura, dar nu poate respinge pe fond propunerea.

Juriștii consultați de G4media spun însă că sunt numeroase argumente de nelegalitate în demersul ministrului. ”Dacă vrea procedură, procedură îi dăm!”, a explicat un avocat care a dorit, deocamdată, să își păstreze anomimatul și care susține că îi pregătește o ”surpriză” ministrului.

Pe de altă parte, procurorul general ar putea ataca în instanță, în contencios administrativ, procedura de revocare declanșată de ministrul Justiției, a declarat pentru Hotnews.ro fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

”Actul pe care dl. Tudorel Toader îl trimite președintelui, solicitarea de revocare, este un act administrativ. Și actele administrative pot fi atacate la Curtea de Apel, dacă e vorba de un ministru. Și în Constituție, și în legea contenciosului administrativ zice că o persoană ale cărui drepturi sau libertăți sunt afectate printr-un act administrativ ilegal poate să ceară justiței anularea actului și repararea prejudiciului, dacă este cazul”, a explicat Zegrean.

Explicațiile fostului președinte al CCR vin în contextul în care ministrul Justiției Tudorel Toader susține că procedura de revocare declanșată de el nu poate fi atacată în contencios administrativ, adică la instanțele de judecată, ci doar în contencios constituțional, adică la CCR.

Care sunt argumentele de nelegalitate din procedura de revocare declanșată de ministru. Potrivit juriștilor consultați de G4media, ministrul poate cere revocarea procurorilor șefi în condițiile strict prevăzute de lege, iar nerespectarea acestor condiții de către procurrul general trebuie dovedită de către ministru. Astfel, potrivit articolului 54 alineatul 7 din Statutul magistraților,

”(4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Direcției Naționale Anticorupție ori Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător”.

Iar la articolul 51 alineatul 2, legea spune:

”Revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, pentru următoarele motive:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.”

Or, ministrul trebuie să dovedească clar că Augustin Lazăr nu și-a exercitat corespunzător ”atribuțiile manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”.

”Tudorel i-a reproșat lui Lazăr că nu a luat măsuri la DNA, or PNA-ul și, ulterior, DNA-ul a fost conceput ca structură autonomă, nu îi poți reproșa procurorului general ce face o instituție autonomă?!”, au explicat mai mulți experți pentru G4media.

”Alegațiile ministrului despre presupuse vicii în procedura de numire a lui Lazăr nu au nicio relevanță pentru revocare, au fost introduse doar în scop politic”, au explicat ei.

În plus, evaluarea eficienței manageriale și controlul exercitat de Ministrul Justiției se manifestă în mod mediat, prin procurori anume desemnați, prin intermediul Inspecției Judiciare și prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu a fost cazul și ministrul știe bine acest lucru având în vedere că, la data de 19 iunie 2017, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea includerii în planul de control a unui control privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către cei din conducerea PICCJ – Direcția Națională Anticorupție, au explicat juriștii.

”Președintele țării poate respinge propunerea ministrului de revocare a Procurorului General pe trei motive de legalitate.

1. procedura urmată de Toader Tudorel este în primul rând o ciudățenie juridică: deși invocă motive de anulare a numirii pentru vicii la dosarul de candidatură a lui Augustin Lazar, el totuși cere revocare, cele două instituții juridice fiind total diferite.

2. În al doilea rând, procedura urmată de Toader este inventată: nu există nicio normă care să arate pașii ce trebuie urmați, actele ce trebuie verificate, perioada de investigat.

3. CCR a decis acum mulți ani că procedura de revocare e similară unei sancțiuni pentru magistrat, prin urmare trebuie să ofere dreptul la apărare; or, Augustin Lazar nu a fost invitat de Tudorel Toader să își prezinte punctul de vedere pe fiecare capăt de învinuire, mai înainte de a se cere revocarea”, a explicat și judecătorul Cristi Danileț.

În plus, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO au recomandat României să țină cont de avizul CSM în procedura de numire sau revocare a procurorilor șefi. Prin urmare, este esențial avizul pe care secția pentru procurori a CSM îl va da propunerii ministrului de revocare a procurorului general.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Cu alte cuvinte, intr-o mai buna intelegere a situatiei, muie Tudorel!

    • Vă dau eu cea mai rapidă și onorantă soluție pentru evitarea revocării lui Lăzărică, cel cu onestitatea mică:

      Să își dea demisia, până mâine. Simplu, curat … eficient.

      După aceea, așa cum toți dăștepții știu să dea sfaturi „altora”, să își dovedească nevinovăția în liniște (dacă nu cumva o fi penal protocolul ăla din 2016 încheiat după ce CCR a statuat limpede că e de porc).

      În rest, mai sus în articol sunt doar jeluiri fără niciun suport juridic. Hai să fim serioși. A fost numit politic, poate fi demis politic sau, în orice caz, ar fi fost suficiente câteva paragrafe din cele 60 de pagini de argumentație scrise de TT pentru a-l demite.

      Sigur, găștii de nostalgici după practici de procuratura comunistoido-securistă, nu-i place să le fie zburat omul-instrument.

      Dar, asta-i viața. Mai ușor securiștilor trădători, că a cam trecut epoca voastră.

  2. Mda…… , asta e tot ce pot sa spun.

  3. Doar scoaterea mafiei in afara legii ar stopa faradelegile savarsite de institutiile Romaniei.

    • Dar ce prostovane, mafia este legala?!?

    • Morjan® – fara jigniri individ platit de Mafia PSD-ALDE , din banii furati de la prostime
      Inca nu sunteti in afara legii, din nefericire ..

    • @Morjan- Continua cu jignirile si expresii urâte și nu o să mai comentezi pe G4. Ieri nu te-am lasat să intri toata dimineața pe site-ul G4. Ai văzut. Vezi cum comentezi ca iți dau aut.

    • @Morja,
      Asa e, am uitat sa-ti spun, @Gogu e imputernicitul meu pe I.T., iar pentru ca are talent, ii voi permite sa-ti recite cate o poezie pe zi…

  4. Si sa-l cheme in contencios si pe tt , personal sa raspunda cf L.544/2004 a contenciosului! nu institutia,ci omul sa plateasca!

  5. Pe cine nu lași să moară , nu te lasă să trăiești ! Dl. Lazăr ar fi trebuit să știe asta , când nu a strâns mai tare și mai repede șurubul la dosarele anumitor j*godii (mai ales ) pesediste sau a fost prea domn cu subalterni cărora ar fi trebuit să le tragă un superșut în „derriere” …

  6. Pe langa argumentele juridice presedintele are de data asta si avantaje politice: daca refuza nu o sa isi permita sa il suspende acum cand urmeaza sa preluam presedentia UE de la 1 Ianuarie: ar isca un scandal fara precedent, cu riscul de a ni se refuza presedentia UE. Apoi in primavara se intra in logica electorala, urmeaza europarlamentarele, PSD ar avea mult prea mult de pierdut dintr-o suspendare cu cantec

  7. Rezolutia PE rezolva toate problemele. Ne mai costa ceva, financiar, dar, la cat am pierdut pana acum, nu mai conteaza pentru „romani”. CONTEAZA DOAR SA SE REZOLVE PROBLEMELE:
    – sa cada guvernul asta de idioti;
    – sa cada puterea asta infecta;
    – sa preluam presedintia UE cu un guvern onorabil, ca sa nu rada toata Europa de noi 20 de ani de acum incolo;
    – sa se puna Justitia in ordine si pe fagas corect;
    – sa se stabileasca prioritate executiva, judiciara si legislativa respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor in detrimentul puterii de facto exagerate a institutiilor statului, pentru a nu se mai permite abuzul desantat si sfidator al acestora in raport cu cetateanul.

  8. Ar parea ca cel putin o parte din criticile ce vizeaza nelegalitatea procedurii pornite de ministrul Justitiei impotriva Procurorului General sunt indreptatite. Daca Presedintele le va prelua si va respinge cererea lui Toader iar CCR va confirma constitutionalitatea demersului prezidential se vor produce doua efecte :

    Primul si cel mai semnificativ , cu urmarile cele mai spectaculoase : Toader va fi dezvaluit intregii lumi drept un impostor , un impostor care a ocupat timp de 9 ani un scaun de judecator constitutional.

    Al doilea, amana revocarea lui Augustin Toader pana in momentul in care ministrul justitiei (acelasi sau altul), daca va mai considera oportun, va reporni procedura de revocare a Procurorului General, de data aceasta in mod corect, asta bine inteles daca intre timp, dl. Augustin Lazar nu isi va fi incheiat mandatul intre timp.

    PS. Poate ca e bine ca se zguduie din temelii mitul creat de niste trepadusi, privind excelenta lui Tudorel in domeniul juridic !

    PPS. In ceea ce priveste asa -zisa valoare a sa ca si constitutionalist am mai spus-o deja dar o repet. EXCEPTIONALI (SAU NU) SUNT DOAR MAGISTRATII ASISTENTI DE LA CCR, ADICA CEI CARE , INAINTEA ORICARUI NUMIT IN FUNCTIA DE JUDECATOR (POLITICIAN CU CARTE SAU NU, PROFESIONIST AL DREPTULUI IN PENAL SAU IN CIVIL) AU PREGATIRE IN SPECIALITATE, CUNOSC DE LA „a” LA „z” DOSARELE, LE LUCREAZA, SE DOCUMENTEAZA, LE EXPLICA JUDECATORILOR SI MOTIVEAZA HOTARARILE.
    Din pacate, ei trebuie sa faca de foarte multe ori din rahat bici, la ordinul judecatorilor iar atunci cand citim motivari aiurea, este clar ca „operatiunea” nu a reusit”

    PPPS. Astea-s riscurile meseriei de judecator constitutional : uneori te umpli de rahat din cap pana in picioare ! 😉

  9. Mai sus, voiam sa spun, ca asa vad eu, in linii mari, existenta statului de drept, de care doar se vorbeste dar lipseste cu desavarsire.

  10. Am ajuns sa invatam legi, articole si alte alea! Putin ma intereseaza cum se va rezolva decredibilizarea lui Tudorel. Tot ceeace ma intereseaza este sa scapam cat mai repede de nemernicii astia. Vreau sa-mi vad linistita de viata, fara a mai fii agresata zilnic de gunoaiele astea. Pur si simplu este prea mult.

  11. Mi-e greu sa cred ca cei mai buni constitutionalisti si cei mai buni proceduristi (in civil, penal si drept administrativ) nu si-au pus mintile la lucru cum au facut-o acum si in cazul lui Kovesi, pt ca e lesne de observat ( evident ca pt cei care citesc cu atentie si accepta sa-si foloseasca mintea !) ca cele doua cazuri sunt similare ! Prin urmare, daca la vremea respectiva ar fi fost aduse in discutie acest tip de argumente, era foarte posibil ca la acest moment cererea de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de Procuror sef al DNA sa fi fost respinsa pe motive de nelegalitate de catre Presedinte si sa fim (poate) intr-o a doua procedura reluata in conditii de legalitate (poate) !

    PS. Posibil ca lui Slugarel sa-i lipseasca d-na Marieta Sava (inainte de toate o foarte priceputa fosta magistrat-asistent la CCR) dupa cum este sigur ca si d-lui Presedinte Iohannis ii lipseste mult d-na Simina Mezincescu, Profesor Doctor de Drept Constitutional cu doctoratul in drept constitutional obtinut in Franta !

    PPS. Iar acum o spun pe sleau pt ca nu mai am stare : De ce i-a convenit oare d-lui Presedinte Iohannis sa scape de LCK, cu toate marile, imensele riscuri ca in locul ei sa ajunga un om de-al PSD ?

    • Inceteaza sa visezi umed suflator…laser o sa plece la fel cum a plecat milka…anuntul o sa l faca madamme dobrovolschi, ca dormeo n are curaj..

    • Ehehei, cu pps-ul dv ati pus punctul pe i. Oare de ce???? Grea intrebare, greu de digerat!

    • Morjane,
      Cand ti-am spus ca esti prost si nici macar talent sa jignesti nu ai, deci ca esti o nulitate (ca postac pt ca poate in viata de zi cu zi esti un vidanjor priceput), nu m-ai crezut !
      Acum ti-a dat cineva cuvantul ? Pai atunci …stai in banca ta. Vorbeste cu ai de teapa ta : cu @Asistatul lui Putin, cu @Emil, cu @A310 samd ! 😉

    • Su,
      Ce vină are @Morjan, dacă Daddy îi minte căt e ziulica de lungă, ca să-i țină adunati ?!
      „- Dragnea-boss, sunt @Morjan din grupa detașata pe G4Media, și am și eu o întrebare: de unde știm că K.W.J. chiar o să-l revoce și pe Lazăr, că până in acest moment sorții se pare că nu ne sunt foarte favorabili?
      – Băi băiete, Morjan zici că-ți e indicativul, Drăghici ăsta exagerează cu poreclele sofisticate, nu putea să-ți pună și ție una simplă, cum i-a pus lui @Asistat !?, dar hai să revenim la subiect: deci, nu am tăiat eu zilele trecute găina in Kiseleff și nu i-am „citit” eu măruntaiele după un vechi obicei cuman?
      -Așa ai făcut Boss, dar noi am crezut că ai tăiat-o că să sărbătorim sf. Dumitru…!
      -Morjan, pe sfântul Dumitru v-am spus să-l sărbătoriți pupându-i moaștele! Hai, dați fuguța că acu’ închide porțile taica părintele…!”

    • Personal, cred ca prima situatie de revocare marsava a unui magistrat, Kovesi, nu a fost privita cu la fel de multa seriozitate ca cea de acum, pentru ca pur si simplu n-a trecut nimanui prin cap ca CCR ar putea veni cu asemenea aiuritoare decizie, adica ordin literalmente pentru presedinte de a o demite, si nu s-a crezut posibila o astfel de decizie CCR, avand in fata un atat de prost si la fel de fantezist raport, ca si cel de fata. Absolut nimanui din cei cunoscatori nu le-a trecut prin cap ca CCR ar putea fi atat de psdist, incat s-o livreze pe tava pe Kovesi. A nu se uita, totusi, ca a trecut la limita, votand „pentru” doar 5 din 9 judecatori, iar 2 dintre cei 5 au avut opinie separata, insa au fost de acord, in final.

    • Scara,
      Imi scot palaria in fata talentului tau deosebit de a detensiona atmosfera, in mod paradoxal parand de fapt ca vrei sa o tensionezi !

      PS. Ce mai faci, prietene ? Sper ca ai smoala suficienta pt ca dracusorii, lucreaza la noapte o ora in plus… :)))

    • Su, merci!
      Ce sa fac, tocmai scriam pe pereții expoziției „Dan Barna: Acest dictator de factură comunistă…”, eu zic că merită să dai o fugă. Mă voi apuca și eu din nou de „mâzgălit” pereții peste vreo 15 min…

    • Scara :
      Te-am ascultat si am dat o raita.
      Mi-a placut cum l-ai pus la punct pe dl Cristi !

      PS. Subscriu ! 😉

  12. In afara de atacarea in contencios, numai tampenii sinistre. Aia intrebati de Costache sunt juristi cum e el ziarist si la fel de “ inteligenti”. Sperati sa il manipulati pe Iohannis, iar ajungeti la CCR si iar obtineti o decizie contra Parchetului. Incep sa cred ca asta si urmariti.

  13. Ne pișăm pe prostul-șef din fruntea PICCJ,muieeeeeeee G4Media !

    • Cand zici ‘ne pisam’ te referi la tine si toti sugatorii de pu£a din jurul lui Dragnea.
      Mars in Teleorman!

    • @Mutule,
      Pișăcioșilor, să nu care cumva să „coborâți” cu ticuri d’astea, pt că-mi puteți tulbura focul sub cazane? Nu ar fi deloc în interesul vostru să se întâmple așa ceva, pentru că sistemul e gândit să treacă automat pe electric, iar când te piși pe un cablu cu 20 KV….

  14. În concluzie președintele nu are nici un motiv legal să nu dea curs solicitării ministrului justiției. Dar, că există și un DAR aici, așa cum a existat și la revocarea procurorului șef de la DNA, președintele trebuie ”să dea cu flit la lege”, că așa vor unii și pentru că, dacă pleacă și procurorul general vine apocalipsa, nu va mai exista Ministerul Public, marile dosare de corupție se vor închide ( vezi Microsoft, EADS, LukOil și alte ”oil”, Becthel, retrocedările in integrum pentru urmașii lui Decebal, etc. ).

  15. Vino dulce razbunare, vino…

  16. Cel mai prost neamt din Univers va semna, pt ca nu i asa, nu are ce face. Mai intai va constata cu ingrijorare. E blatist klar!