G4Media.ro

Cum poate fi folosită robotica pentru a ajuta oamenii cu probleme de…

sursa foto: captură de ecran

Cum poate fi folosită robotica pentru a ajuta oamenii cu probleme de mobilitate: Cercetătorii americani au creat un exoschelet pentru persoanele cu Parkinson

Încremenirea este unul dintre cele mai frecvente și epuizante simptome ale bolii Parkinson, o tulburare neurodegenerativă care afectează peste nouă milioane de oameni din întreaga lume. Când persoanele cu boala Parkinson îngheață, își pierd brusc capacitatea de a-și mișca picioarele, adesea la jumătatea pasului, rezultând o serie de pași din de în ce mai scurți până când persoana se oprește cu totul. Aceste episoade reprezintă un mare risc de cădere pentru oamenii care trăiesc cu boala Parkinson, explică The Harvard Gazette. 

În prezent, problema este tratată cu o serie de soluții medicamentoase, chirurgicale sau comportamentale, dar niciuna dintre acestea nu este deosebit de eficientă.

În acest context, cercetători de la Harvard și de la Universitatea din Boston au testat un nou exoschelet, un dispozitiv metalic care poate fi purtat pentru a ajuta o persoană care trăiește cu Parkinson să nu mai înghețe din mers. Îmbrăcămintea robotizată, purtată în jurul șoldurilor și coapselor, împinge blând șoldurile pe măsură ce piciorul se balansează, ajutând pacientul să realizeze un pas mai lung.

Dispozitivul a eliminat complet înghețarea în timpul plimbării, permițând pacientului să meargă mai repede și mai departe decât ar fi putut în mod normal.

„Am descoperit că doar foarte puțină asistență mecanică oferită de îmbrăcămintea noastră robotică moale a produs efecte instantanee și a îmbunătățit constant mersul în diverse condiții pentru persoana din studiul nostru”, a spus Conor Walsh, profesor de inginerie și științe aplicate și co-autor al studiului.

Cercetarea demonstrează potențialul roboticii soft de a trata acest simptom frustrant și potențial periculos al bolii Parkinson și ar putea permite persoanelor care trăiesc cu această boală să-și recapete nu numai mobilitatea, ci și independența.

Ideea de folosi robotica pentru a rezolva probleme de mobilitate nu este tocmai una nouă. De peste un deceniu, Walsh și echipa sa lucrează la tehnologii robotice de asistență și reabilitare pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor care au suferit accidente vasculare, cerebrale sau care suferă de diverse afecțiuni care afectează mobilitatea. O parte din această tehnologie, în special un exocostum pentru reantrenarea mersului după accident vascular cerebral, au primit sprijin de la Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic și au fost licențiate și comercializate deja de compania ReWalk Robotics.

O serie de studii disponibile la Biblioteca Națională de Medicină a SUA sau publicate în diverse jurnale de specialitate  arată potențialul acestei tehnologii, însă rămâne problema accesibilității la scară largă. Potrivit NBC News, în 2017 existau în întreaga lume doar câteva sute de exoschelete experimentale și disponibile comercial, însă mediul de afaceri a început să sesizeze potențialul comercial al acestor produse, iar industria s-a dezvoltat rapid în ultimii ani.

Conform institutului american de cercetare The Medical Futurist,  în 2022 existau în lume 118 companii care lucrau la 172 de modele de exoschelete. Unele dintre ele erau încă în stadiul de pregătire, dar multe au fost deja aprobate de autoritățile europene  și americane și sunt disponibile pe piață, în mare măsură pentru scopuri medicale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...