G4Media.ro

Cum poate fi suspendat din funcţie preşedintele României: ce spune Constituţia, de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum poate fi suspendat din funcţie preşedintele României: ce spune Constituţia, de câte semnături și voturi în Parlament e nevoie pentru a declanșa referendumul de demitere și ce precedente există

Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii aleşilor din Legislativ. Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului, potrivit Constituției.

  • Astfel, dintr-un total de 466 de parlamentari, pentru admiterea solicitării de suspendare este nevoie de 117 semnături, iar pentru inițierea unui referendum pentru suspendarea președintelui este nevoie de 234 de voturi în Parlament.

Demersul anunțat de AUR de inițiere a suspendării președintelui nu se poate concretiza fără sprijinul altor partide mai mari, dat fiind că AUR are doar 43 de parlamentari. Până acum, PNL, USR și UDMR au respins categoric suspendarea, iar PSD a spus, prin vocea lui Sorin Grindeanu, că ia în calcul soluția doar dacă o susține USR.

Configurația grupurilor parlamentare arată în felul următor:

  • PSD – 157 (110 deputați și 47 de senatori);
  • PNL – 131* (91 de deputați și 40 de senatori);
  • USR – 80 (55 de deputați și 25 de senatori);
  • AUR – 43 (30 de deputați și 13 senatori);
  • UDMR – 29 (20 de deputați și 9 senatori);
  • Minorități – 18 deputați
  • Neafiliați – 8 (6 deputați și 2 senatori)

*N.B. – Numărul parlamentarilor neafiliați ar putea crește în contextul demisiilor deputaților și senatorilor din grupul PNL, în frunte cu Ludovic Orban, care și-a exprimat public intenția de a demara procedura de suspendare președintelui. Până la publicarea acestui articol, 13 parlamentari au părăsit grupul PNL.

Suspendarea din funcţie a preşedintelui – ce spune Constituţia României

Procedura suspendării din funcţie a preşedintelui este prevăzută în Articolul 95 din Constituţie. Astfel, În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Pe durata suspendării preşedintelui din funcţie, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, potrivit Articolului 98 din Constituţie.

Ce prevede Legea Referendumului

Potrivit Legii referendumului, au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Articolul 8 din Legea Referendumului prevede că Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie. Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?” Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

Ce precedente există –  Traian Băsescu, suspendat de două ori din funcţie de către Parlament – ambele referendumuri pentru demiterea sa au fost invalidate

Prima suspendare din funcţie a preşedintelui României s-a produs pe 12 februarie 2007, când PSD a sesizat Curtea Constituţională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Pe 28 februarie 2007, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisii de anchetă privind suspendarea preşedintelui, cu 258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR), preşedintele comisiei fiind ales liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. Întrebarea referendumului a fost „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?” La o prezenţă la vot de 44,45%, 8.135.272 de români au votat la referendumul din 2007. Rezultatul a fost în favoarea preşedintelui. 6.059.315 (74.48% ) au votat NU la întrebarea privind demiterea lui Traian Băsescu, iar 2.013.099 (24,75%) au votat DA.

A doua suspendare din funcţie a preşedintelui s-a produs în 2012. Pe 6 iulie 2012, Parlamentul a votat în favoarea suspendării lui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru, fiind a doua oară când Traian Băsescu era suspendat de Parlament, Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat în 29 iulie 2012. Întrebarea din buletinul de vot era: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Faţă de 2007, la acest referendum s-au aplicat prevederile Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea Referendumului, care prevedeau că referendumul este valid dacă la el participă jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. La referendumul din 29 iulie 2012 s-au prezentat la vot 46,24% din românii cu drept de vot. Dintre aceştia, 87,52%, adică 7.403.836 au votat DA, fiind în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi 11,15%, respectiv 943.375 persoane au votat NU, fiind împotriva demiterii preşedintelui. Pe 21 august 2012 Curtea Constituţională a invalidat referendumul pentru demiterea preşedintelui cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar. Comunicatul oficial al CCR arăta că motivul invalidării este lipsa cvorumului la referendum, respectiv că pragul de participare de 50%+1 nu a fost atins.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. nah, e un fals argument ca suntem deja in criza – suntem aici din cauza lui Iohannis!

    USR, desi a fost umilit de Iohannis, il apara ca sa lase portita de dialog, sperand ca iohannis realizeaza ca va fi suspendat daca nu reface coalitia cu usr si nu accepta reformele propuse de ei, cu termen clar, fara lalaieli.

    PSD tocmai a declarat ca daca USR e de acord cu suspendarea vor vota si ei. Ultima barca de salvare pentru dulap e coalitia. E o mutare buna a celor de la USR dar sunt lasi in cum o motiveaza.

    • prin iesirea asta, Ciolos vrea sa castige niste puncte in fata lui Johannis, sperand la o co-optare a USR in coalitia de guvernare. El inca nu realizeaza ca ficusul e atat de prost, incat dizolva Parlamentul si declanseaza alegeri anticipate decat sa aduca USR inapoi la guvernare.

    • Werner e sursa tuturor relelor.
      Ambitiile si ipocrizia lui au dus la dezastrele din romania.
      Dezastrul sanitar a fost orchestrat de el ca sa nu poata fi suspendat si sa nu se faca a alegeri anticipate.
      Cine nu vrea suspendarea si judecarea lui, e la fel de ticalos ca el, si la un moment dat va plăti pentru complicitate.

  2. Presedintele Iohannis e doar o rotita provizorie din angrenajul crimei organizate românești.

  3. Exact asta e cheia, Iohanis nu a incalcat Constitutia in mod grav . Nu mai mult ca altii inaintea lui.
    Sunt teorii si speculatii care daca ar fi dovedite ar fi altceva dar nu, nu e suspendabil in afara unor fortari ale legislatiei de care e bine ca se fereste cine o face. (pentru ca ar fi compromitatoare)

    • Conform unei decizii ccr, presedintele numeste primul ministru in functie de cine poate intruni o majoritate. Era evident ca nu era nicio majoritate, atat la ciuca batailor cat si la ciolos.

  4. Referendum si alegeri anticipate cu 15000 cazuri de Covid si 500 de morti pe zi! Oare asta e solutia salvatoare?

  5. Marioneta tradatoare uslista merita suspendata însa cand sunt arestati toti Sosocii si Simionii datorita carora curge valul de morti si care au imprastiat in societate teorii ale conspiratiei si diversiuni mafiote ordinare,destrabalatii astia din servicii si institutiile blatisto comuniste vinovate de gazarea,maltratarea unor oameni nevinovati in 10 august dorm sau sunt platiti degeaba ?ca par doar de decor

  6. e interesant cum media ataca din ce in ce mai des presedintele …. lasand deoparte manipularea unor ultrasi pe post de politicieni, h`aur …. cineva are interes ca lumea (a nu se confunda cu fanaticii manipulati de industria de manipulare h`aur) sa creada ca iohannis e muma tuturor problemelor …. interesante mismasuri mai fac unii pentru bani, multi bani, miliarde de euro pe care abia asteapta sa puna mana …

  7. Suspendarea presedintelui acum?

    ultima data cand trebuia sa fie inceputa a fost cand in loc sa se ocupe de covid punea la cale impreuna cu Ludovic Orban declansarea de alegeri locale si nationale anticipate!

    dar si atunci cred ca trebuiau suspendate partidele care erau la guvernare in acel moment ( evident ca glumesc!) care toate si-au pierdut simtul realitatii!

  8. Iohannis (🤮🤮🤮) trebuie suspendat din principiu.
    Din păcate, alegeri anticipate nu vor fi.

  9. Werner e sursa tuturor relelor.
    Ambitiile si ipocrizia lui au dus la dezastrele din romania.
    Dezastrul sanitar a fost orchestrat de el ca sa nu poata fi suspendat si sa nu se faca a alegeri anticipate.
    Cine nu vrea suspendarea si judecarea lui, e la fel de ticalos ca el, si la un moment dat va plăti pentru complicitate.

  10. Suspendarea plavanului, visul umed al USRistilor și PSDistilor.

  11. unii viseaza cai verzi pe pereti

  12. Nu merita comentata secventa de fictiune de mai sus. Redactia are nevoie de calmante. Nici macar nu-si asuma cineva cu nume si prenume cele de mai sus fiindca s-ar face de ras. Nu mai poate sta USR pe margine si va pune sa scrieti asemenea mizerii? In cel mai rau caz Presedintele va dizolva parlamentul dupa votul pentru ultimul guvern ce se va prezenta in parlament.

  13. Cu determinare din partea AUR, PSD, gruparea Orban si USR (dacă-i vine mintea la cap), așa se poate suspenda Iohaos.

  14. Nu suspenda nimeni pe nimeni. Lupta este intre cine o pateste primul, presedintele sau parlamebtul cu anticipatele.
    Ciuca stie ca este kamikaze sa declanseze anticipate.

  15. Ba voi nu vedeti ca isi bat joc astia de voi ? Ma refer la Simon si gasca lui aurita .. strang semnaturi pt ce ?!

    Pentru capital politic , electoral .

    http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0sba95

  16. Grea matematica asta. O treime, adica 1/3*466 = 155 (rotunjit). 117 este aproximativ o patrime.