G4Media.ro

Cum poate un sărut de 6 secunde în fiecare zi să ducă…

Sursa foto: Pixabay

Cum poate un sărut de 6 secunde în fiecare zi să ducă la o relație mai intimă în cuplu

După 13 ani de căsnicie, Bethany Meola recunoaște că ea și soțul ei se pot bloca în problemele vârstei mijlocii care vine odată cu provocările în carieră și creșterea a trei copii. Acesta este motivul pentru care sărutul de șase secunde a fost atât de plăcut.

Un exercițiu zilnic de intimitate inițiat de terapeuții de cuplu și psihologii clinici John și Julie Gottman, sărutul de șase secunde este ceea ce pare a fi – luarea câtorva momente din fiecare zi pentru a vă conecta fizic cu partenerul, scrie Associated Press.

„Este un fel de lucru ciudat de pus pe lista de lucruri de făcut”, a spus Meola, care a aflat prima dată de munca soților Gottman în timp ce studia pentru un masterat în teologie axat pe căsătorie și familie.

Chiar și atunci când i s-a părut un pic stupid, a făcut diferența.

„Este suficient de mult timp pentru a veni cu picioarele pe pământ și a spune: „Iată această altă persoană pe care o iubesc și față de care m-am angajat”, iar tu stai în prezența ei într-un mod reînnoit”, a declarat Meola, cofondatoare a organizației non-profit Life-Giving Wounds din Bowie, Maryland, care își propune să ajute copiii adulți ai cuplurilor divorțate sau separate.

De ce contează șase secunde?

Șase secunde nu este un număr arbitrar, a spus John Gottman în timpul unui interviu video comun cu soția și colaboratoarea sa. Cuplul s-a căsătorit în 1987 și a co-fondat Institutul Gottman, care pregătește terapeuți de cuplu.

După ce au studiat mai mult de 3.000 de cupluri timp de 30 de ani, soții Gottman au descoperit că șase secunde de intimitate intenționată sunt suficiente pentru a declanșa eliberarea de oxitocină. Acesta este același hormon despre care se crede că este responsabil pentru legătura dintre un bebeluș și mama sa. Soții Gottman spun că acesta construiește încrederea într-o relație prin calmarea centrului fricii din creier.

Gottman a citat cercetările neuroeconomistului Paul Zak care sugerează că o îmbrățișare de 20 de secunde are același efect.

„Apare ori de câte ori mamiferele se îmbrățișează între ele”, a spus Gottman, autor al cărții „The Seven Principles for Making Marriage Work” și al altor cărți. „Pentru îmbrățișarea de 20 de secunde sau sărutul de șase secunde, este unul care se simte cu adevărat diferit. Se simte ca și cum ai venit acasă”.

Pentru ce tip de cuplu funcționează acest lucru?

Julie Gottman a spus că un sărut prelungit funcționează cel mai bine pentru cuplurile care sunt angajate unul față de celălalt și au construit un nivel de încredere. Cuplurile care sunt în dificultate și care lucrează la probleme în terapie s-ar putea să nu fie pregătite pentru asta.

„Cu siguranță nu vom oferi această informație unui cuplu foarte aflat în dificultate la început, înainte de schimbări semnificative”, a spus ea. „Pentru că nu va părea autentic dacă există încă multă neîncredere”.

Cum să începeți

Cuplurile trebuie să decidă să își ia timp din zi pentru a prioritiza relația lor. Unul dintre parteneri ar putea deschide discuția spunând că el crede că exercițiul le-ar putea aprofunda legătura și de ce să nu încerce?

Apoi, cel mai bine este să creați un ritual. Stabiliți același moment în fiecare zi, de exemplu atunci când fiecare este pe cale să plece la serviciu sau chiar înainte de culcare.

Crearea unui ritual de conectare în timpul acestor momente de tranziție protejează împotriva „relației manageriale, în care singurul lucru pe care un cuplu îl face împreună este adăugarea la lista lor foarte lungă de sarcini”, a declarat John Gottman. „Vrem să hrănim cu adevărat romantismul”.

Ritualurile încurajează, de asemenea, un sentiment comun al scopului, a spus Julie Gottman. Doar asigurați-vă că le savurați, mai degrabă decât să le transformați într-un lucru pe care trebuie să îl faceți.

Și pentru cuplurile care spun că nu găsesc timp? Ea nu a avut menajamente.

„Chiar nu aveți șase secunde?”, a spus ea râzând. „Știi, nu vorbim de șase ore aici. Vorbim de șase secunde.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...