G4Media.ro

Cum pot ajuta virușii străvechi din ADN-ul uman la combaterea cancerului? Explicațiile…

sursa foto: Unsplash

Cum pot ajuta virușii străvechi din ADN-ul uman la combaterea cancerului? Explicațiile oamenilor de știință care se gândesc la un vaccin/ Cele mai răspândite tipuri de cancer în România, unde mor anual în jur de 55.000 de bolnavi (infografice)

Genele virale transmise de strămoșii noștri pot fi „trezite” atunci când o persoană are cancer și se alătură luptei împotriva tumorii, arată un reportaj Sky News.

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick au analizat cancerul pulmonar – principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial – pentru a înțelege de ce unii pacienți răspund mai bine la imunoterapie decât alții.

Ei au descoperit că genele virale transmise de strămoșii noștri pot fi „trezite” atunci când o persoană are cancer și se alătură luptei împotriva tumorii. Ei speră că descoperirea ar putea fi folosită pentru a dezvolta un vaccin pentru tratamentul cancerului și se gândesc tot mai serios la dezvoltarea unui ser bazat pe ”trezirea” virușilor străvechi păstrați în gena umană.

Echipa de cercetători a analizat de ce pacienții cu celule B producătoare de anticorpi în jurul tumorii lor au avut tendința de a răspunde mai bine la imunoterapie. Ei au descoperit că aceste celule B stimulează răspunsul imunitar la cancer deoarece produc anticorpi care se leagă de tumoră.

Acest lucru este similar cu modul în care celulele B produc anticorpi antivirali după o infecție cu gripă sau COVID. Cheia acestui răspuns este ascunsă în ADN-ul viral vechi, numit retrovirus endogen (ERV).

Acest ADN viral a fost transmis de la infecțiile istorice ale strămoșilor noștri și reprezintă aproximativ 5% din ADN-ul uman. În mod normal, acesta se află în stare latentă, dar atunci când o persoană are cancer, genele virale pot fi trezite.

Fragmentele de viruși sunt suficiente pentru a declanșa un răspuns imunitar. Organismul crede că celulele tumorale sunt infectate și astfel le atacă. Cercetarea, publicată în revista Nature, a analizat activitatea celulelor imunitare la șoareci cu cancer pulmonar, precum și la mostre de tumori de la persoane cu cancer pulmonar.

George Kassiotis, șeful Laboratorului de imunologie retrovirală de la Crick, a declarat:

  • „ERV-urile se ascund ca urme virale în genomul uman de mii sau milioane de ani, așa că este fascinant să ne gândim că bolile strămoșilor noștri ar putea fi cheia pentru tratarea bolilor de astăzi. Cu mai multe cercetări, am putea încerca să dezvoltăm un vaccin pentru tratamentul cancerului, alcătuit din gene ERV activate pentru a stimula producția de anticorpi la locul cancerului pacientului și, sperăm, pentru a îmbunătăți rezultatul tratamentului de imunoterapie”, a declarat cercetatorul.

În România mor anual în jur de 55.000 de bolnavi de cancer. Conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, în 2020, cele mai răspândite tipuri de cancer la cazurile descoperite recent, în acel an (la ambele sexe), erau cele de colon, plămâni și sân.

La bărbați, cele mai răspândite tipuri de cancer în 2020 au fost la plămâni, colon și prostată, iar la femei, sâni, colon și col.

sursa foto: Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului
sursa foto: Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului
sursa foto: Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👍🏻