G4Media.ro

Cum pot fi depistate rapid și mai ieftin tulpinile britanică sau sud-africană.…

Sursa: G4Media.ro

Cum pot fi depistate rapid și mai ieftin tulpinile britanică sau sud-africană. Cazul unui bărbat din Bihor: rezolvat în 24 de ore. Specialiștii spun că autoritățile trebuie să nu mai aștepte după secvențiere

Autoritățile responsabile din județul Bihor au reușit ca, în 24 de ore, să confirme infectarea unui bărbat cu o tulpină mai contagioasă a coronavirusului, să facă ancheta epidemiologică și să ia măsurile necesare. Deși secvențierea pentru depistarea variantelor mutante durează 7-10 zile, în acest caz a fost folosit testul RT PCR cu un kit special, iar rezultatul a venit în câteva ore.

Pe lângă faptul că este mult mai rapid, acest test este și mai ieftin decât secvențierea.

Pe 9 martie, un bărbat de 35 de ani din Oradea a mers la un laborator privat să-și facă testul PCR pentru COVID deoarece voia să călătorească în străinătate. Analizele au confirmat că pacientul are varianta N501Y.

La ora 23.33, bărbatul a fost anunțat de laborator că a fost confirmat cu o variantă mutantă, iar DSP Bihor a fost notificată, prin numărul de telefon de gardă, la miezul nopţii.

„O mare surpriză: la miezul nopții m-a sunat dr. Odette Popovici de la Institutul de Sănătate Publică să mă întrebe dacă informația primită de la DSP Bihor este corectă, să se convingă că într-adevăr este vorba despre un caz cu o tulpină N501Y, m-a întrebat detalii legate de metoda de testare și ne-a felicitat pentru inițiativă”, a relatat pentru G4Media.ro Zoltan Fazakas, administratorul Resident Laboratory, unde a fost făcută analiza.

Acesta a precizat că viteza de reacție a DSP Bihor a fost foarte bună, astfel că, în dimineața următoare, pe 10 martie la ora 8.00, a fost demarată ancheta epidemiologică, iar pacientul, care este asimptomatic şi se simte bine, a fost izolat rapid, împreună cu soția lui, și ea confirmată cu COVID-19.

Zoltan Fazakas a spus că acest caz este exemplul cel mai bun că statul trebuie să treacă de la determinarea tulpinilor mutante doar prin secvențiere, care durează 7-10 zile și costă mai mult, la metoda RT PCR cu kit special care este rapidă și mai ieftină, astfel că se poate acționa mult mai rapid pentru limitarea răspândirii acestor cazuri mult mai contagioase.

„Soluția oferită de stat, în care se testează și, dacă este pozitiv și există bănuieli, atunci se recoltează probe suplimentare și sunt trimise la București pentru secvențiere, care durează 7-10 zile, este total ineficientă. Ceea ce este oferit de stat acum este total depășit de evenimente și ineficient și din punct de vedere financiar. Se dau bani serioși pentru o determinare care nu mai poate duce la măsuri eficiente de prevenție”, a declarat Fazakas pentru G4Media.ro.

În opinia sa, statul ar trebui să ceară ajutorul laboratoarelor care pot face aceste analize rapid, urmate de anchete epidemiologice riguroase, izolarea celor infectați și a contacților și verificarea riguroasă că aceștia respectă regulile.

Orice calcul legat de pandemie trebuie să aibă la bază testări și trebuie să ne uităm și la ce se întâmplă în țările din vestul nostru. Din ceea ce s-a văzut, între evenimentele din Ungaria și cele din România este o distanță de 2-4 săptămâni. Prin urmare, ceea ce este acum în Ungaria va fi la noi peste 2-4 săptămâni”, a avertizat Zoltan Fazakas.

De altfel, într-o conferinţă de presă susţinută joi, dr. Camelia Mraz, medic de laborator în cadrul DSP Bihor, a declarat că de la începutul lunii martie pentru opt cazuri de suspiciune de infectare cu tulpini mutante au fost trimise probe la Institutul „Matei Balș” de la București și încă nu s-a primit confirmare pentru niciunul, a relatat presa locală.

Opinia lui Zoltan Fazakas este împărtășită și de Mihai Dimian, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care derulează proiectul „Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România” și care a identificat până acum zeci de cazuri cu tulpina UK.

„Există diverse kit-uri PCR care identifică una dintre modificările înregistrate de această nouă variantă a virusului, una dintre multele modificări. (…) Dacă vii cu un kit de testare PCR mult mai rapid, de câteva ore, detectezi acea mutație, în momentul actual. Această situație nu era valabilă în urmă cu 3-4 săptămâni. Dar în momentul actual, peste 95% dintre acele cazuri identificate pozitiv prin kit-ul respectiv de testare sunt cu tulpina britanică, cel puțin dacă asimilăm evoluția de la noi cu cea văzută în Marea Britanie. Noi am confirmat acest lucru, prin faptul că, în runda precedentă de secvențiere, care preluase probe cu 4 săptămâni mai vechi decât cele din această rundă, doar 14 din 22 care ieșiseră la kit-ul de testare erau cu tulpina britanică. Atunci doar 64% din cele detectate de testul PCR erau cu tulpină britanică. La ultima rundă, din 66, un număr de 65 au fost cu tulpina britanică”, a declarat profesorul Mihai Damian la Digi24.

S-a ajuns în România în situația în care peste 95% dintre cele detectate de kit sunt cu tulpina britanică. Dar, de acum înainte, dacă am merge pe această metodă de testare, tot trebuie să o validăm în mod regulat, adică facem o selecție a probelor depistate de acest kit și o parte le confirmăm și cu secvențierea. Dar nu mai așteptăm 7-10 zile, cum facem acum, pentru a da acest răspuns”, a subliniat prorectorul universității din Suceava.

Mihai Damian a explicat că aceste kit-uri pot fi procurate ușor: „A durat 4 zile să le achiziționăm pentru o mie de teste, deci este accesibil”.

Citește și

SURSE Ministerul Sănătății a primit oferte din mediul privat pentru testarea care determină infectarea cu tulpinile din UK și Africa de Sud, însă nu le-a dat curs / Cum aruncă răspunderea ministerul în curtea INSP și invers

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nu se vrea :)))

  2. Așteptăm tulpinile surinameze, congoleze și oltenești.

  3. Responsabili sunt prea ocupati sa citeasca presa locala sau comunicarile din teritoriu.

  4. Tratamentul e acelasi, si Romania nu se ocupa cu cercetarea.

    Cata vreme copii se caca in curtea scolii, cercetatorii si kiturile speciale sunt doar o forma de produs sinecuri de la stat.

    • Ce vremuri! Cand se cacau copiii in curtea scolii! Acum stau acasa!