Cum pot fi obținute indicii despre Univers din sunete, ca alternativă la imagini (reportaj BBC)
Astronomia este adesea considerată ca o știință vizuală care produce imagini uimitoare ale cosmosului. Dar este posibil să-l și auzi, arată un reportaj BBC.
„Pe sol și în spațiu, ochi artificiali privesc în toate direcțiile de pe Pământ. Acolo unde ochiul uman poate identifica doar cele 5.000 de stele cele mai strălucitoare de pe cer, telescoapele lumii observă trilioane. Alte instrumente detectează contururi ale găurilor negre, unde gravitaționale, pulsari, quasari, exoplanete, precum și dovezi indirecte ale fenomenelor invizibile precum materia întunecată și energia întunecată.
Această bogăție de date observaționale duce adesea la imagini spectaculoase care populează reviste și site-uri web de astronomie. Dar un număr tot mai mare de astronomi îl analizează acum și folosind sunetul. Prin „sonificarea datelor”, ei convertesc numerele în tonuri audibile, ciripit și zumzet pentru a spori experiența lor intuitivă a universului invizibil.
„Unele date sunt foarte greu de vizualizat”, spune Anita Zanella, astronom la Institutul Național de Astrofizică din Italia. Zanella studiază formarea și structura galaxiilor. Cercetarea ei implică adesea corelarea mai multor variabile și parametri decât poate găzdui o vizualizare de date. „Un lucru pe care îl putem face este să avem o imagine și apoi să adăugăm sunet. Vedeți forma unei galaxii și apoi „ascultați” luminozitatea sau viteza acesteia. Acest lucru ne-ar ajuta să o înțelegem.”
Așa cum oamenii de știință folosesc culoarea, forma și dimensiunea pentru a reprezenta vizual diferite tipuri de date, ei pot folosi timbrul, volumul, înălțimea, spațializarea și alte calități ale sunetului pentru a extinde spațiul parametrilor.
„Nu putem auzi direct sunetul, dar putem asocia sunete cu date. La urma urmei, asta facem cu imaginile”, spune Zanella.
Pe lângă deschiderea unor noi căi pentru cercetare și crearea cunoștințelor, sonificarea datelor creează și noi puncte de intrare în astronomia profesională și amatoare, atât pentru persoanele cu deficiențe de vedere, cât și pentru persoanele care interpretează sunetele mai ușor decât imaginile.
„A le cere oamenilor să folosească un singur simț este limitativ”, spune Nic Bonne, un astronom cu deficiențe de vedere la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie. Născut cu leziuni ale retinei, Bonne a crescut în Australia rurală, devorând descrierile familiei sale despre cerul nopții. Astronomia a devenit mai întâi pasiunea lui, apoi cariera.
„Oamenii se gândesc la astronomie ca la o știință vizuală, dar asta nu are neapărat sens”, spune el. „Majoritatea Universului se află în afara spectrului vizibil, observăm raze X, unde radio sau radiații ultraviolete. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau orbi, sonificarea datelor le poate oferi acces. Uneori este logic să schimbe lucrurile. în sunet. Uneori, ascultarea unui model dă rezultate mai bune decât căutarea lui.”
Sute de proiecte de cercetare și divulgare folosesc în prezent date sonificate din astronomie pentru a oferi mai multor oameni mai multe modalități de a explora Universul invizibil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank