G4Media.ro

Cum pot fi evitate mii de infectări: Medicii de familie cer guvernului…

Cum pot fi evitate mii de infectări: Medicii de familie cer guvernului să le permită consultarea pacienților la distanță pentru a preveni infectarea cadrelor medicale și a persoanelor obligate să vină la cabinete pentru rețetele lunare

Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie cere Casei Naționale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale și a Contractului – cadru astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda de la distanță pe perioada stării de urgență, triaj și consultații la distanță – prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video – pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față.

Medicii de familie atenționează că dacă nu se modifică urgent cadrul legal, sunt puși în pericol atât pacienții vulnerabili, obligați să vină la cabinetele medicale, cât și doctorii înșiși.

Federația patronală amenință că dacă autoritățile nu acceptă modificarea rapidă a legislației, în cazul unui deces al unui medic de familie vor da în judecată CNAS și pe toţi funcţionarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecţia eficientă a medicilor și personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul ţării și prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienţilor cât și al medicilor și personalului medical.

Comunicatul integral:

Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie solicită ferm Casei Naționale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale și a Contractului- cadru astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgență în mod real și legal, conform contractului de servicii medicale încheiat cu casele de asigurări, triaj și consultații la distanță – prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video – pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față.

Aceeași solicitare a fost transmisă și acceptată de Ministerul Sănătății și comunicată CNAS în data de 17 martie, în urmă cu patru zile. Proiectul de modificare a HG 140/2018 anunțat public pentru 20 martie de purtătorul de cuvânt CNAS nu a fost afișat până în prezent.

Medicii de familie sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă și își consultă pacienții. Fiecare pacient consultat față în față în cabinet în aceste zile și în săptămânile următoare, pentru orice problemă de sănătate, indiferent cât de minoră – din sfera respiratorie sau din orice altă sferă – poate fi un pacient infectat cu noul coronavirus și încă fără simptome.

O simplă diaree sau durere abdominală poate fi un simptom atipic al COVID-19. Pierderea bruscă a mirosului sau gustului pare de asemenea, după ultimele date disponibile și încă studiate de colegii francezi și nemți, să indice infecția cu noul coronavirus. Tânăra mamă singură, aflată la primul copil și care nu știe cum să prepare supa bebelușului, poate fi purtătoare fără simptome a virusului. Acești pacienți fără probleme respiratorii, prezenți în cabinet deși pot fi consultați și la distanță în siguranță, conform experienței fiecărui medic de familie în parte, pot infecta fără să știe medicul de familie, asistenta medicală și restul personalului cabinetului. Care la rândul lor, în perioada în care sunt lipsiți de simptome specifice, pot infecta apoi un mare număr dintre toți ceilalți pacienți consultați față în față în cabinet. Mulți dintre ei vârstnici, deja suferinzi în urma unor boli cronice, deci extrem de vulnerabili.

Activitatea de prevenție, fie că ne referim la vaccinare sau la îngrijirile acordate mamei și copilul, celelalte boli și probleme de sănătate minore sau majore, urgente sau mai puțin urgente, care reprezintă activitatea asistenței medicale primare, a cabinetelor de medicină de familie, nu dispar pe perioada pandemiei COVID-19.

În Anglia, Franța, Germania, Austria, Norvegia și alte țări care și-au modificat sau își modifică rapid procedurile în contextul pandemiei COVID-19 medicii de familie sunt în cabinete dar consultă cei mai mulți pacienți la distanță, prin telefon și alte instrumente digitale. În unele cazuri medicii continuă și peste programul de la cabinet aceste consultații la distanță, de la domiciliul medicului. Tehnologia permite aceste lucruri în anul 2020. Doar pacienții care în urma triajului telefonic trebuie neapărat consultați în cabinet sunt chemați în cabinet. Iar în unele dintre aceste țări încep să apară ”centre pentru febră”, unde sunt direcționați telefonic pacienții care au febră și unde lucrează personal medical echipat corespunzător și complet pentru a evita contaminarea.

Ca medici de familie ne cunoaștem pacienții, știm foarte multe lucruri despre ei și familiile lor, putem recunoaște semnele de gravitate și situațiile neclare și putem face consultații la distanță în siguranță și în România. Ne asumăm în fiecare zi responsabilitatea tuturor deciziilor noastre medicale atunci când consultăm fiecare pacient. Nu înțelegem de ce nu suntem lăsați de CNAS să facem consultații la distanță în cadrul pachetelor de servicii medicale decontate cabinetelor de casele de asigurări. Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale și tot ceea ce face parte din actul medical. De asemenea pentru a putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau înmâna unui aparținător, în funcție de situația fiecărui pacient în parte. Prevederile contractuale actuale pot fi interpretate diferit de funcționarii caselor de asigurări sau ai Curții de Conturi în anii ce vor urma pandemiei. Putem consulta în cabinet, față în față, doar pacienții care au nevoie absolută de o astfel de consultație clasică, în cabinet sau la domiciliu, în această perioadă excepțională a pandemiei COVID-19 și a stării de urgență decretate de Președintele României. Trebuie să o facem, pentru binele tuturor, pentru a limita transmiterea noului coronavirus pe cuprinsul României și pentru a preveni decesele evitabile atât în rândul pacienților cât și al personalului medical.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să înțeleagă acest lucru și să ducă la îndeplinire solicitarea trimisă de Ministerul Sănătății la începutul acestei săptămâni, pe 17 martie. Orele – nu zilele – trec în defavoarea noastră, a tuturor. Săptămâna viitoare poate fi deja prea târziu.

În China și în Italia știm deja că mai mulți medici au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus. În Italia printre confrații noștri jertfiți pe altarul grijii pentru semeni se numără președintele asociației medicilor de familie, dr. Roberto Stella, și fostul secretar al federației medicilor de familie, dr. Marcello Natali. În total 9 medici de familie italieni și 6 medici de alte specialități au decedat până în prezent, răpuși de noul coronavirus*.

Suntem conștienți, mai mult decât orice birocrat, că infectarea, boala, chiar moartea fac parte din riscurile meseriei de medic. Însă ele trebuie obligatoriu prevenite, mai ales când riscul poate fi anticipat. Acum anticipăm acest risc și solicităm adoptarea imediată a măsurilor de prevenire a deceselor evitabile.

În România ne aflăm în momentul în care CNAS – sau, în lipsa dorinței CNAS, Ministerul Sănătății, Guvernul sau Administrația Prezidențială – încă mai pot lua urgent măsurile prin care putem să salvăm vieți împreună. Nu doar viețile cetățenilor ci și viețile medicilor de familie, poate cea mai vârstnică specialitate medicală din România.

Decizia stă în câteva pixuri.

În situaţia în care va exista un singur medic de familie care va deceda în urma infectării în cabinet cu noul coronavirus, în urma consultaţiei faţă în faţă acordată unui pacient care ar fi putut fi consultat la distanţă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie va da în judecata CNAS și pe toţi funcţionarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecţia eficientă a medicilor și personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul ţării și prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienţilor cât și al medicilor și personalului medical.

”Este vital ca guvernele să privească personalul medical nu ca simpli pioni care să fie aruncați, ci ca ființe umane. … În prezent, personalul medical este cea mai valoroasă resursă a fiecărei țări.” – editorial în jurnalul medical The Lancet, 21 martie 2020**

Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. daca un medic de familie poate lucra la distanta inseamna ca nu era nevoie de existenta unui cabinet fizic de la inceput.
    Vela+Arafat au interzis dentistii pe perioada nedeterminata. Propun sa interzica si medicii de familie ca sa nu existe invidie profesionala.

  2. poate se gandesc si la oamenii care vin lunar dupa retete la medicul de familie. iau reteta, merg cu ea la farmacie, iau medicamentele etc.

    eventual sa se lamureasca medicii cu farmacistii, iar oamenii sa fie anuntati cand sa mearga sa ia medicamentele?

  3. Ce-ar fi ca și doctorii din spitale să dea bir cu fugiții? Ce-ar fi ca poliția, armata, etc. să demisioneze?
    Când dau de greu prima grijă a medicilor de familie este să-și pună fundurile la adăpost! Sutele de mii de lei, milioanele încasate în vremea când totul era bine, o să vă țină de cald, nu?
    Stare de urgență fiind, ar trebui să fiți angrenați mai mult în lupta autorităților statului împotriva covid. De exemplu, fiecare dintre voi, împreună cu asistentele voastre, să fiți obligați la vizite la domiciliul pacienților și, în cazurile de suspiciune de infectare, la acordarea de asistență medicală inițială pacienților înscriși pe listele voastre.

  4. Parintii mei, amandoi peste 65 de ani si suferind de diferite boli, trebuie sa-si ridice reteta de la medicul de familie, si de la medicul specialist, dupa care sa se duca cu ele in farmacie. Asta in situatia in care NU ar trebui sa iasa deloc din casa. Este obligatoriu sa se gaseasca o solutie pentru transferul pe online al retetei si pt implementarea posibilitatii de livrare a medicamentelor prin curier.

  5. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/coronavirus-romania-live-update-23-martie-experti-nerespectarea-izolarii-va-duce-la-o-explozie-de-cazuri.html

    ,,Unul dintre cazuri este cel al unui deținut care în data de 11 martie a.c., a fost transportat de la Poliția Capitalei la Penitenciarul-Spital București-Jilava pentru probleme medicale. În urma testării realizate astăzi, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Precizăm că deținutul a fost izolat încă de la momentul încarcerării, iar la testarea realizată în data de 11 martie a.c., pentru depistarea unei posibile infecții cu COVID-19, rezultatul a fost negativ.”
    ?
    @ Remarcați deci că persoana încarcerată a fost doar în preajma celor de la Poliția Capitalei și de la Penitenciarul-Spital București-Jilava , contactând și virusul, ?
    Opinați că deținutul ar putea să îi acuze pe cei ce l-au reținut și cei ce l-au tratat chiar și de infectare prin neglijență și punerea în pericol a sănătății publice, îndeosebi a celor alături de care este reținut, ?

  6. Ministrul asta al Sănătății e prost?! Încă n-a decis și rezolvat problema asta?! E atât de logic și de bun simt ce vor medicii de familie încât nu-ți trebuie mai mult de 1 minut de analiza!

  7. Articolul face referire la trierea prin mijloace la distanta a persoanelor bolnave care trebuie consultate fata in fata de medicii de familie,ci nu la eliminarea totala a acestui tip de consultari.Si asta evident ca o masura temporara pe perioada starii de urgenta.Pe undeva o vad justificata,atata vreme cat nu poate genera consecinte practice nocive.Sa fie clar insa ca prin adoptarea unei astfel de masuri medicii de familie isi asuma raspunderea ,inclusiv penala pentru toate consecintele derivand din consultarea la distanta a bolnavilor, la fel ca si in situatia in care consulta fata in fata pacientul.Inteleg ca exista o astfel de asumare a responsabilitatii la nivel de breasla si atunci masura poate fi luata de principiu. Cu o conditie zic eu, aceea ca fiecare solicitare de consultare si consultare efectiva la distanta sa fie inregistrata in registrul medical de consultatii cu toate datele aferente de identificare(nume si prenume solicitant,persoana pentru care se face solicitarea daca este alta decat solicitantul,data solicitarii/consultarii la distanta,post apelant,post apelat,adresa electronica sau nr. de telefon de contact pentru transmiterea corespondentei si a recomandarilor medicale/tratamentului ).Pot fi intocmite fise medicale aferente consultatiilor medicale,inclusiv in regim electronic in care sa se consemneze toate etapele de monitorizare a pacientului pana la vindecare sau trimiterea lui la medicul specialist ori pentru spitalizare, cu scaderi ulterioare din evidenta ori continuarea monitorizarii, prin cabinetul medicului de familie in functie de indicatiile medicului specialist sau din spital.Ce atata drum si cozi la medicul de familie pentru o raceala banala sau o durere in gat obisnuita.
    Fara indoiala insa masura nu va putea fi luata in cazul persoanelor care, datorita varstei coroborata cu gradul de instructie si educatie si capacitatea psihofizica redusa de intelegere si prelucrare a indicatiilor medicale transmise de la distanta necesita consultarea fizica directa de catre medic si nici in cazul celor care nu poseda adresa de posta electronica sau telefon /SMS pentru transmiterea recomandarilor medicale/tratamentului.
    Retetele pot fi transmise si pe cale electronica.

  8. În ultimii ani, 5-6, când ați fost la medicul de familie pentru vreun consult, mf v-a mai atins fizic?!!!!!