G4Media.ro

Cum pozează Ciolacu și Ciucă în salvatorii națiunii după ce au blocat…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum pozează Ciolacu și Ciucă în salvatorii națiunii după ce au blocat 3,2 miliarde din PNRR / Șmecherii din politica românească au avut o mică surpriză la bancomatul UE

PSD și PNL s-au luptat aproape un an de zile în Parlament să golească de conținut legea avertizorului de integritate, numai că șemecheria românească n-a ținut la Bruxelles. Comisia Europeană a blocat tranșa a doua din PNRR în valoare de 3, 2 miliarde de euro inclusiv din cauza modului deficitar prin care coaliția de guvernare a transpus o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Pentru a salva banii UE și pentru a convinge Bruxelles-ul că guvernul a înțeles ce are de făcut, însuși premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu și-au pus semnătura în calitate de inițiatori pe un proiect de lege menit să elimine șmecheriile tipic românești din legea deja promulgată.

Prin gestul lor, Ciucă și Ciolacu ne arată că atunci când există voință politică, orice lege poate fi corectată și îmbunătățită. Numai că această voință politică a lipsit complet aproape un an de zile. Mai mult, cei doi lideri de partid nu doar că au girat, ci au încurajat la maxim mutilarea legii în Parlament. De ce au făcut-o? Foarte probabil sub presiunea baronilor locali, a primarilor și șefilor de consilii județene.

Cu toții vor să se înfrupte din miliardele puse la dispoziție de UE din PNRR, dar fără să respecte regulile UE. În cazul de față, funcționarii de la Bruxelles au creat mecanisme, între care și avertizorii de integritate, prin care sunt încurajate raportările anonime despre încălcări ale legii la cheltuirea fondurilor europene, ca o garanție suplimentară că banii sunt manevrați cât mai corect posibil.

Politicienii români au transpus directiva în așa fel încât să descurajeze la maxim raportările anonime sau au introdus în lege formule care lasă loc la arbitrar în respingerea sesizărilor de integritate.

  • G4Media.ro a scris astăzi că modificarea propusă de liderii PSD și PNL ar face ca sesizările anonime de integritate să nu mai poată fi respinse în mod arbitrar, așa cum permite actuala formă a legii. Astfel, legea în vigoare, care a stârnit nemulțumirea Comisiei Europene, prevede la Articol 6, alineatul 2, că ”raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”. Or, Comisia Europeană și o parte a societății civile au reclamat faptul că formula ”indicii temeinice” introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime. Acum, proiectul depus de Ciucă și Ciolacu înlocuiește formula ”indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii” cu formula ”indicii referitoare la încălcări ale legii”. Pe scurt, dispare termenul ”temeinice”, cel care le oferea primarilor sau baronilor locali ocazia respingerii arbitrare a plângerilor.

Greu de crezut că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă n-au fost perfect conștienți în tot acest timp ce făceau parlamentarii lor. Știau foarte bine, dar a lipsit complet voința politică manifestată la vârful statului pentru a avea o lege a avertizorilor de integritate în acord cu directiva UE. Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este momentul din vara anului trecut, când vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a fost crunt umilită la București. Jurova venise la București pentru a monitoriza teme ca libertatea presei, statul de drept și, în mod explicit, modul de implementare a directivei privind avertizorul de integritate.

  • ”Am introdus o lege nouă la nivelul UE, pentru a le oferi protecție sporită avertizorilor de integritate din întreaga UE. Aceasta prevede un nivel ridicat de protecție a avertizorilor care raportează încălcări ale legislației UE. Stabilește, de exemplu, canale sigure de raportare și protejează avertizorii împotriva concedierii sau a altor forme de represalii. Prin aceasta, dorim să sprijinim persoanele care sunt pregătite să își asume riscul de a deconspira încălcări grave ale legislației UE”, explica Jurova într-un interviu pentru Libertatea. 

Într-un gest de sfidare fără precedent, Parlamentul a votat în vara anului trecut chiar în timp ce Jurova se afla la București proiectul de lege care transpunea directiva UE privind avertizorii de integritate, dar într-o forma care descurajează la maxim avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnaleze acte de corupție sau încălcări ale legii. Așadar, legea votată în România era exact în direcția opusă așteptărilor formulate de Comisia Europeană.

Ce n-au înțeles atunci Ciucă și Ciolacu: puterea politică o fi la ei, dar banii sunt la Jurova.

Scriam atunci că ”dacă va promulga legea în forma actuală, suspendarea fondurilor europene acordate României este inevitabilă. Astfel, vor fi compromise șansele de dezvoltare ale unei țări întregi din cauza lăcomiei și prostiei unor politicieni care nu înțeleg că nu pot pot face ce vor ei cu banii altora și că nu pot fura fără să dea socoteală chiar nimănui”.

Președintele a întors legea în Parlament, unde a fost mutilată a doua oară sub privirile îngăduitoare ale acelorași Ciolacu și Ciucă și spre disperarea ONG-urilor. Proiectul pompieristic al liderilor PNL și PSD a trecut azi de Senat, urmând să fie trecut și de Camera Deputaților pentru a debloca cele 3,2 de miliarde de euro care au fost blocate exact așa cum am anticipat în vara anului trecut. Rămâne de văzut dacă vor fi deblocați după corectarea legii.

Ciolacu și Ciucă ar fi trebuit să știe și ei că șmecheria românească nu mai ține demult la Bruxelles, unde toți funcționarii cunosc bine lecția învățată de la politicienii români: ”banii UE sunt buni, dar regulile ei nu”. Când e vorba de banii ei, UE este foarte bună. Când vine vorba de făcut reforme, dintr-o dată Bruxelles-ul este rău, iar Comisia atentează la suveranitatea națională.

Bruxelles-ul a înțeles foarte bine că, dacă va lega acordarea banilor europeni de realizarea reformelor, va mai tăia puțin din tupeul și demagogia politicienilor în special din Estul Europei, unde UE este tratată fix ca un bancomat. Politicienii români nu înțeleg, la fel ca Viktor Orban în Ungaria, ce înseamnă UE decât în momentul în care Bruxelles-ul le trage brusc miliardele de euro de sub nas.

Până atunci încearcă toate șmecheriile posibile pentru a extrage cât mai delicat banii din bancomat cu speranța că nu-i vede nimeni atunci când îi bagă în buzunar.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Politicienii români au experiență în a face ce vor cu banii altora, adică ai românilor, fără să-i ia nimeni la rost. Au crezut că-i fraieresc și pe europeni. Dar nu cred că nu vor mai încerca.

  2. Pe platoul din fața fostului magazin „Dacia” și totodată din fața Palatului Comunal din Buzău „șmecher” rezona la vremea aceea cu „BT cartonat”, că n-avea orișicine dreptul de a ține cartușul pe mâneca de la „Alain Delon”-ul din blăniță de oiță țurcană…

  3. Ciucă nu există, este un avatar al lui Iohannis. Se observă la orice apariție p.ublică a um.f.latului că e „mentally challenged”. R.etar.d.at, pe românește.
    Ciolacu are aveng.ura intelectuală a unui șofer de tir. Cred că și Ciolacu e avatarul c uiva, dar nu identific cine îl p.ăp.ușează.

  4. lasa ca maresc leprele niste taxe si se compenseaza apoi fuga in maldive

  5. Prostii. Politrucii nostri vor face ce stiu mai bine: sa fure. Chiar daca aparent vor corecta niste legi, vor gasi parghii sa faca cum tot ca ei. Vor cheltui banii pe nimicuri facute de firmele de casa. Va dau un exemplu de bani din PNRR tocati aiurea
    Intr-o comuna din Prahova cu nici 5000 de locuitori si cu 3 sate, netranzitate niciunul de vreun drum important, se vor face statii de incarcare pt
    masini electrice+ un alt sistem de supraveghere video, cel actual fiind oricum nefunctional din nepasare. Cost 2 mil. lei din PNRR asta in conditiile in care comuna nu are de niciunele ( apa, canal, gaz, asfalt…asfalt are, d-ala de creste balarii prin el si plin de gropi.
    Cam asa vor fi tocate miliardele de la UE.

  6. Era o specialistă în legea și drepturile avertizorilor de integritate: Laura. Nu Kovesi. Vicol. Da. Mai face parte din PSD?

  7. Daca erau Ghinea si Barna la guvern alta era situatia 😂🥱

    • @NewsReader hai sa apelez la „inteligenta” ta: cine i-a pus denumirea de FICUS sau DULAP sau ROBOT , TRADATORULUI ?
      si apelez si la „memoria” ta, cine i-a spus lui ca.Catzu ca e „zombi politic” ?
      si apelez si mai mult la „memoria” ta, cand USR a sprijinit plagiatori si cand a avut educatia ?
      @ciumeg vezi mai sus …

    • Pai sunt inca la guvernare, daca nu te-ai prins. Chiar daca nu mai intra zilnic in sediul guvernului.

      PNRR-ul e „programul lor de guvernare”, gestionat chiar de Ghinea. In el sunt prinse toate „nenorocirile” astea, cum ar fi legea avertizorului de integritate sau cu reasezarea sistemului de pensii speciale pe baza contributiilor platite. Nu se ocupa PSD si PNL de programul de guvernare scris de aia de la USR? Cam nasol. UE taie accesul la pusculitza PNRR. Cu un deficit public de 5-6% din PIB, asta inseamna faliment la nivel de tara. Pana si unul ca Ciuca poate intelege asta. Ciolacu a inteles acum doua luni, ca e mai istet.

  8. Ce s-au gândit ei, că dacă reforma pensiilor speciale nu o vor face sau nu o vor pune în aplicare ( se vor găsi suficiente argumente de atacare la CCR a actualului proiect de lege întârziat), dacă reforma pensiilor publice și a salarizării vor fi întârziate din motive electorale (reforme reprezentând jaloane roșii în PNRR, adică mult mai importante ca jalonul simplu al pensiilor speciale), să se răzgândească si astfel să îndrepte legea avertizorului și să sacrifice și cele 2 mine de cărbune pe care inițial amânasera să le închidă (decarbonificare) pentru a mai prinde acești bani din cererea nr. 2 de plată, cred eu și ultima.

  9. Nu-i mai crede nimeni. Ce era de demonstrat, au demonstrat.
    Ce fel de om poti fi daca, ajungand in fruntea tarii ca presedinte, ca premier, ca sef de partid de guvernamant sau ca simplu parlamentar, contribui sau accepti ca tara sa se duca de rapa?
    Ce fel de popor esti, daca tolerezi asemenea situatie!
    Vai de steaua noastra! Stim, observam, dar suntem incapabili sa ne salvam. Suntem un popor condamnat..

    • Oamenii se schimba atunci cand dau de putere. Pierd contactul cu realitatea. Probabil multi am cadea prada aceluias efect, caci e greu sa crezi cum iti pastrezi masura atunci cand pe unde mergi toti stau drepti in fata ta, te duci la armata si te saluta toti de parca s-a coborat iisus din ceruri, totul e gratis, dai mana cu presedintii lumii etc. Acelasi lucru se intampla si la Ciolaci, Budei etc, poate doar la un nivel mai mic. Ideea este ca trebuie sa fii om cu caracter, coloana vertebrala, integru si cu principii solide ca sa nu mergi pe drumul pe care ti l-ai stabilit, inainte sa dai de putere. Nu trebuie sa ne pierdem speranta, trebuie doar sa alegem mai bine si sa avem putin noroc.

  10. Vai, cum a venit doamna Comisia din Bruxelles, sora Parlamentului, care prin firme tertze si tot asa, permite angajarea oamenilor cu minimum minimorum de abia le ajunge sa traiasca in raiul dreptilor si corectilor din UE si le-a zis: ia romanule mana de pe bani, ca nu-ti merg smecheriile cu noi.🤣

  11. De acum Comisia Europeană nu va da banii din PNRR României decât dacă autoritățile vor adopta legile și vor face reforma înscrisă în PNRR și acesta este un lucru extraordinar, căci în felul acesta verigile de corupție,verigile statului de tip mafiot se prăbușesc.

    • Eu nu sunt atat de optimist. Am auzit de la diversi oameni care inteleg cum merge coalitia PSD-PNL ca transa a II-a e cam ultima la care mai spera. Vor trage din greu de legea asta ca sa poata accesa transa a II-a, de ceva peste 3 miliarde de euro.

      Dupa aia vin niste „teme” atat de grele, incat sunt sanse foarte mari ca alianta Iohannis-PNL-PSD sa zica”pas” la banii din PNRR. Se va rostogoli din greu povestea „PNRR nu e bun, e de fapt groaznic, ne distrugem tara daca aplicam ce ne cer acolo, e de fapt un semn de patriotism sa renuntam la el. Vom gasi bani mai usor de optinut in China, Turcia sau cine mai stie unde”.

    • Eu nu vad ca se prabuseste nimic. Si mai mult de atat, stii cat de repede se poate aduce un amendament la legea asta, dupa ce se incaseaza transa?
      Sa fim seriosi, dupa 16 ani de UE si cu sanctiunile formidabile ale electoratului pentru nivelul scazut de absorbtie a fondurilor europene crezi ca se va schimba ceva? Mai mult ca sigur nu. Cum a zis silicon mai sus. O sa o ia pe calea ungariei, ue e naspa, vor sa ne tina saraci, nu ne trebuie noua romani mandri penerere. In timp ce mai fac niste categorii speciale si mai maresc niste salarii.

  12. caciu ciuca si ciolacu … niste nulitati, care reusesc sa pacaleasca un electorat, si se cred deasupra tuturor … DAR „imparatul e gol”

  13. Cam la fel e si cu televiziunile si cu postacii. Diferenta e ca la ei banii vin in continuu, robinetul asta nu se opreste niciodata. Deci Iohannis, Ciuca, PNL-ul, Ciolacu, PSD-ul, Budai si Bode sunt tot timpul buni. Daca nu reusesc sa faca ceva, de vina e Austria, Olanda si canalul Bastroe. A, si Vlad Voiculescu, uitasem…

  14. Ca o adaptare a unui vechi proverb, ue iti da dar nu iti baga in traista…
    Poate peste o generatie va fi mai bine, noi nu avem nicio sansa.

  15. Subscriu. Eu am rămas și încă mai cred ca nu mor caii când vor câinii. Trezirea va avea loc in 2028.