G4Media.ro

Cum prezintă artiștii stradali europeni războiul dintre Israel și Hamas

sursa foto: Pexels

Cum prezintă artiștii stradali europeni războiul dintre Israel și Hamas

De la picturi murale și mozaicuri la picturi digitale și afișe politice, Euronews a analizat modul în care artiștii stradali din întreaga Europă au reacționat la războiul dintre Israel și Hamas.

„Altă lume este posibilă” – Regatul Unit, Londra

Pictura murală înfățișează trei indivizi care trag un braț robotic cu ajutorul unor frânghii, însoțită de afirmația pictată cu spray „O altă lume este posibilă”. Mai mulți fani consideră piesa a fi un comentariu asupra stării actuale a lumii, iar stilul artistic și faptul că Bansky a comentat în trecut asupra conflictului din Israel a dus la conexiunea dintre artist și pictura murală.

Cu toate acestea, pentru moment, Bansky a făcut niciun comentariu asupra picturii.

„#ResistTheOccupation” – Napoli, Italia 

Italianul Eduardo Castaldo și-a făcut deja o reputație de susținător convins al Palestinei, iar acest fapt se remarcă în mesajul transmis de acesta luna trecută.

Castaldo a remodelat o reclamă Nike „Just Do It” într-un poster pro-palestinian intitulat #ResistTheOccupation. Jucătorul de baschet DeMar DeRozan a fost transformat într-un luptător de stradă palestinian, în timp ce mingea sa de baschet a fost vopsită și transformată într-un cocktail Molotov.

Activitatea controversată a lui Castaldo a fost însă întreruptă după ce forțele de ordine au intervenit și l-au dus la o secție de poliție locală. Artistul italian susține că interogatoriul a durat patru ore și a fost amendat cu 400 de euro.

„God’s Land Grab” – Bergen, Norvegia

O piesă delicată, cu flori, pictată pe o ușă neoclasică din centrul orașului Bergen (Poarta Fosswinckels), pare lipsită de orice conotații politice evidente.

Cu toate acestea, o inspecție mai atentă dezvăluie nuanțe mai sumbre ascunse, cum ar fi sârma ghimpată, plăci de beton ciobite și cranii. Vopseaua se scurge de pe crinii albi.

„God’s Land Grab”, a artistului norvegian AFK a fost inspirată de munca lui Gabor Maté, un specialist în traume maghiaro-canadian și supraviețuitor al Holocaustului.

AFK a creat pictura murală la sfârșitul anului 2022, dar a reprodus-o pentru rețelele sale de socializare ca răspuns la răspuns la conflict.

„Peace, please” – Online

O fetiță, înfășurată într-un steag palestinian, stă în fața unui zid crăpat, pe care este mâzgălit cuvântul „Peace” (Pace).Ridicându-se pe vârfuri, ea adaugă un „L” și un „S”, transformând cuvântul în „Please” (Vă rog).

Și totuși, nu poate fi găsită pe nicio stradă. Este mai degrabă o formă de artă stradală digitală, cea mai recentă creație a artistului italian Dido, stabilit la Roma.

Dido a ținut să sublinieze că – în ciuda a ceea ce ar putea părea un mesaj pro-palestinian în exterior – lucrarea sa de artă are ca scop centrarea pe experiențele victimelor războiului, mai degrabă decât pe convingerile politice.

„Peace & Love” – Ravenna, Italia

Giovanni Magnoli, cunoscut sub numele de „Refreshink”, este un artist de stradă italian care activează din anii 1990.Urmând exemplul operei „Flower thrower” (Aruncătoru-l de flori), o pictură murală semnată în 2003 de Bansky, în Cisiordania, Refreshink a decis să creeze propria versiune, „Peace & Love”, sub formă de mozaic.

Lucrarea lui Refreshink poate fi găsită în Museo d’arte din Ravenna – un oraș din nordul Italiei.

„In unity we believe” – Roma, Italia

Tabloul prezintă două fete, văzute din spate, care se îmbrățișează una pe cealaltă, însă elementul principal al operei este reprezentat de steagurile de pe spatele fetelor – unul palestinian, celălalt israelian.

În privința mesajului, duo-ul artistic Lediesis, cele două autoare ale operei, din Florența, au declarat pentru Euronews:

„”Nu luăm poziții politice și nu credem că este ușor să abordăm acest subiect într-un moment atât de delicat. Tot ce putem face este să aducem un mesaj de speranță în întunericul nopții.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...