G4Media.ro

Cum prezintă presa din Rusia știrea despre istoricul întors de pe Otopeni…

Foto: Wikipedia

Cum prezintă presa din Rusia știrea despre istoricul întors de pe Otopeni fără explicații de autoritățile române / Adevărul despre o acțiune de propagandă subtilă anti-occidentală tipic rusească

Agențiile de presă Tass și Ria Novosti transmit că România a interzis fără explicații intrarea în țară a istoricului Aleksei Umnov-Denisov, care urma să țină cursuri despre controversatele tăblițe de aur de la Sinaia. Presa rusă îl prezintă drept victima unei decizii arbitrare, un simplu lingvist care ”se ocupă de descifrarea scrierilor precreştine ale triburilor balcanice”.

În realitate, după cum a dezvăluit G4Media.ro, Aleksei Umnov-Denisov a încercat să vină în România pentru a-și prezenta tezele pan-slaviste, care susțin că limba română nu are nici o legătură cu limba latină. Aceste teze sunt utilizate în mod constant de propaganda oficială rusă pentru a slăbi legătura dintre România și Occident.

Umnov – Denisov urma să țină o prelegere pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt” la Centrul Rus de Știință și Cultură, centru deschis în urma unui acord semnat în 2013 de fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, în timpul guvernului Ponta.

Tezele lui Umnov – Denisov sunt deja preluate în România de diferite site-uri care promovează propaganda rusă anti-occidentală.

Varianta agenției ruse de presă TASS: Fără a explica motivul, autorităţile române au interzis intrarea în ţară a lingvistului rus, Aleksei Umnov-Denisov, care se ocupă de descifrarea scrierilor precreştine ale triburilor balcanice, a anunţat ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin.

„Un om de știință din Sankt Petersburg, Umnov-Denisov studiază în special problema tăbliţelor de aur din orașul românesc Sinaia” – a spus diplomatul. „El trebuia să ţină discursuri la Centrul Rus de Știință și Cultură, la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa şi la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” pentru a împărtăși rezultatele cercetărilor sale. Pentru întâlnirea cu omul de ştiinţă rus, la Bucureşti au sosit oameni de știință din alte orașe ale României, precum și din ţara vecină Bulgaria” – a subliniat Valeri Kuzmin.

„Însă, la trecerea pe la ghişeul de control al paşapoartelor de pe aeroportul din Bucureşti, lui Umnov-Denisov i s-a interzis accesul în România” – a adăugat Kuzmin. „Am fost foarte surprinşi, mai ales că în urmă cu câteva zile el a primit viză de la Consulatul General al României de la Sankt-Petersburg şi atunci nu au existat niciun fel de probleme. Surse din Ministerul de Externe al României ne-au spus verbal, foarte pe scurt și fără niciun detaliu, că decizia a fost luată în conformitate cu drepturile suverane exercitate de statul român şi aceasta nu este supusă discuției și explicației” – a declarat ambasadorul rus.

„Ambasada rusă a trimis Ministerului de Externe al României o notă, în care se exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu interdicția de intrare în țară a cercetătorului rus, precum şi opinia că astfel de acțiuni nu pot să nu afecteze în mod negativ dezvoltarea relațiilor științifice bilaterale, în special în domeniul istoriei” – a spus ambasadorul.

În urma acestui fapt, prezentarea prelegerii pregătite de Umnov-Denisov în limba română a avut loc la Centrul Rus de Știință și Cultură în absența omului de ştiinţă, iar celelalte discursuri programate au fost anulate.

Tăbliţele de aur au fost găsite la Sinaia, în anul 1873, în timpul construcției castelului regal Peleş. Pe cele 513 tăbliţe descoperite sunt gravate imagini și texte într-o limbă necunoscută. Unii savanți consideră că aceste tăbliţe sunt anale ale erei dacice și datează din secolele V-II î.Hr., iar alţii le numesc drept falsuri.

Multă vreme, tăbliţele și copiile din plumb făcute după acestea au fost păstrate în diferite muzee românești, după care urmele lor au început să se piardă. În lucrarea sa „Cartea de aur a tracilor”, Umnov-Denisov încearcă să descifreze inscripțiile aflate pe tăbliţe şi fotografiile făcute după acestea.

  • RIA NOVOSTI: Omul de ştiinţă rus, Umnov-Denisov, despre posibilul motiv al interzicerii accesului său în România

Istoricul, cercetătorul și traducătorul rus de manuscrise și materiale epigrafice antice, Aleksei Umnov-Denisov a declarat pentru RIA Novosti că interdicţia de a intra în România, unde trebuia să ţină o prelegere despre strămoșii românilor, cel mai probabil a fost cauzată de activitatea sa profesională.

Anterior, Ambasada Rusiei în România a trimis o notă Ministerului Afacerilor Externe al României în legătură cu interzicerea accesului lui Umnov-Denisov, în care se exprimă îngrijorarea că „în felul acesta se creează piedici pentru schimbul de experiență între comunităţile științifice” – a declarat atașatul de presă al Ambasadei Ruse în România, Vasili Potenga.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, la sosirea la București, Umnov-Denisov a fost lăsat în zona de tranzit fără a i se da bagajul și a fost nevoit să plece în Rusia cu primul zbor de întoarcere. În același timp, la Ministerul de Externe al României li s-a explicat în formă verbală reprezentanților misiunii diplomatice ruse că autoritățile române sunt îndreptăţite să ia o astfel de decizie fără nicio explicație.

Ataşatul de presă al Ambasadei ruse a subliniat că Umnov-Denisov este specialist în lingvistică şi urma să susţină la Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Bucureşti o prelegere privind strămoşii românilor pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

„(Acum) se desfăşoară o activitate ştiinţifică privind studierea tăbliţelor de aur cu texte (descoperite în România în anul 1875). Am propria mea versiune în legătură cu acestea, foarte credibilă și interesantă… există și o versiune românească… Să îmi pună piedici (cercetărilor mele) nu se poate deocamdată… Am aşteptat o abordare, gândindu-mă că poate un om de știință important va vorbi, că vom vorbi. Ar fi fost normal, discuția este întotdeauna binevenită… Dar, în schimb, ei au decis (să lovească) cu ciocanul în știință – să mă izoleze, să nu mă lase să intru” – a spus Umnov-Denisov. Omul de ştiinţă rus a subliniat că, anterior, nu s-a mai confruntat cu vreo interdicţie de intrare într-o anumită ţară în care a trebuit să ia cuvântul.

Umnov-Denisov a adăugat, de asemenea, că a petrecut în aeroportul din Bucureşti circa 17 ore, timp în care partea română nu i-a asigurat apă şi hrană. „Desigur, ei nu mi-au dat nici de mâncare, nici de băut” – a declarat Umnov-Denisov, subliniind că a fost nevoit să dea agentului de pază bani pentru a-i cumpăra o doză de apă şi mâncare dintr-o cafenea din aeroport.

Sursa: Tass/ Ria Novosti/ Rador

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. @Umnov-Denisov: „Desigur, ei nu mi-au dat nici de mâncare, nici de băut”

    Bine ţi-au făcut!

  2. Niciun ceas, niciun palton

  3. Foarte bine i-au facut ! Cei care vor sa imprastie teorii numai de ei stiute , in scop clar , mai ales daca vin din Russia , trebuiesc tinuti la distanta . Sunt la fel de contagiosi ca si Covid19 .

    De ce se supara Russia ? Pur si simplu e o carantina „stiintifica” ! AAA , nu e carantina ? Dar ce , el avea ceva „stiintific ” de prezentat ? Prin urmare suntem chit .

    P.S Stim noi mai bine cum actioneaza Russia , so , no thx ! Tineti-va „istoricul ” acasa , sa vorbeasca de acolo despre ce tablite de aur vrea el !

  4. Există zbor direct România – Rusia?! Nu ne trebuie nimic de la rusnaci in afară de tezaur și despăgubiri de război. Mujicii să se preocupe de ustoria lor, nu să vină să ne țină nouă prelegeri, auzi ce tupeu de invadatori!
    Bravo autorităților române pentru fermitate la aeroport. Trebuie anchetarea celor care au eliberat viza de la ambasada română, ăsta e un semnal de alarmă.

  5. @Hidraulic

    ” Trebuie anchetarea celor care au eliberat viza de la ambasada română, ăsta e un semnal de alarmă. ”

    Probabil cei de la Ambasada nu erau la curent cu ce debiteaza asta , si abia apoi s-a trezit SRI ca sa actioneze . Las ca e mai bine factorul surpriza , sa fie lasat sa plece si abia pe Otopeni sa-l anunte ca nu are ce cauta ! E pe stil rusesc :))))

  6. De la anexarea Crimeii , toti ar trebui sa sufle si in iaurt cand vine vorba de rusnaci . Daca ucrainenii erau mai vigilenti , greu sau deloc se putea intampla ce s-a intamplat .

    Surprinzator , in acea perioada a anului o groaza de militari rusi erau in concediu de odihna in peninsula Crimeea , plus „simpli” spioni rusnaci care-si faceau veacul pe acolo si nu i-a intrebat nimeni de sanatate …

  7. De ce ne temem, pentru ce l-am rimis inapoi?
    Nu trebuia sa-i dea viza daca era indezirabil. Birocrației de 2 lei.

    • Nu ne temem de nimic, pur si simplu nu vrem sa-l primim.
      Nu ne intereseaza propaganda,

      In schimb toti cercetatorii care sustin returnarea tezaurului manglit de bolsevici pot aplica.

  8. ” Andrei
    5.3.2020 la ora 2:28 pm
    din cauza unui stat corup, pe jumatate rusofil ”

    Exact , @Andrei – foarte bine punctat !

    Totusi , la ce capacitate de a crea /dezvolta diversiuni , si unde nu pare (a fi cazul ) – rusnacii ar trebui tinuti la distanta , doar asa profilactic . UE greseste alimentand sistemul lui Putin (cu bani ) prin sustinerea planului sau de racordare cu gaz rusesc a Europei , isi vor da seama mai tarziu . Degeaba are instituite sanctiuni economice la nivel de UE , daca , chiar din interiorul UE sunt tari care varsa miliarde de $ in pusculita lui Putin .

  9. !Bresciano

    ati putea detalia ce ati scris?

    cultura romana creata in secolul xx este o cultura majora, nu exista nimic comparabil cu ea in est..

    cand spun secolul al XX-lea am in vedere in principal prima parte a acestui secol, in care aproape ca nu gasesti domeniu al culturii unde sa nu gasesti prezenta romaneasca de inalt nivel..

    iar diferentele de civilizatie au si alte resorturi, nu doar cele religioase…in secolul al XVIII-lea diferenta de civilizatie dintre spatiul francez-englez pe de o parte si cel german, pe de alta parte era uriasa….

    de aceea nemtii considerau ca pentru ei importanta era cultura…

    iar Germania era si atunci, ca si astazi, o tara predominant protestanta…

  10. “Eu beau apa” – în română
    “ Io bevo aqua” – în italiană
    “ czkj kjkg gtr zkjr “ – in slavă

  11. Sa-l trimita data viitoare cu tezaurul si poate ne-nduram sa-i dam de baut o muie.

  12. Din pacate Ucraina nu stia zicerea ”da-i nas lui Ivan si se urca pe divan” cand a acceptatat sa renunte la armamentul nuclear iar Rusia i-a ”garantat ” integritatea si suveranitatea.

    Cat despre dacii de acum 2000 de ani ce sa ne abureasca ”istoricii ” rosii care spun ca bolsevicii au invadat Polonia (in urma pactului secret Hitler-Stalin ) ca sa ”elibereze” si sa se ”apere”.

  13. !HALAL 20 20

    afirmatiile mele au la baza

    Elias, Norbert *Procesele civilizarii*,
    Weber, Max, *Etica protestanta si spiritul capitalismului*.

    ele au avut in vedere afirmatiile lui *Bresciano* privind
    1. cultul crestin catolic (centru si vestul europei)..o parte semnificativa a vestului Europei este protestanta..si nicidecum catolica..
    2. nu poti include in aceeasi categorie notiuni precum civilizatie si cultura…este o eroare fundamentala…aceasta eroare este abordata in cartea lui Elias…
    3. trebuie facuta distinctia chiar in cadrul conceptului de civilizatie, intre civilizatia de tip urban si cea de tip rural
    4. Romania este o tara cu o remarcabila cultura, reprezentam o tara cu o cultura majora.. si o civilizatie rural uluitoare, a se vedea studiile lui Gusti…
    5. despre diferentele de mentalitate, a se vedea Weber, cu problema rationalizarii care defineste tarile care ale caror religii sunt protestante si in care rationalizarea a produs ca aceste tari sa fie *atace* capitalismul mult mai devreme….

    folosirea de perechi conceptuale ( in cazul asta si in mod gresit ) da nastere la enormitati…

    • Cultul religios are influenta in cultura popoarelor,cultura unui popor Mahomedan(musulman) e diferita de cea a unui popor crestin,apoi din cultura rezulta civilizatia crestina,musulmana,budista (tine cont ca si intre civilizatiile crestine sunt diferente majore intre est si vest).Romania nu are o cultura mai buna sau mai proasta fata de vestul continentului,ci doar mai pe tipic de mentalitate balkanica,ortodoxa.

  14. Ideea, părerea mea, legat de acest istoric din Rusia…în istorie, că și în jurisprudență, trebuiesc ascultate toate părerile. Toate!!! Daca asculți doar una și respingi cu hotărâre o alta fara să aduci argumente, se cheamă că ești propagandist. Trebuia ascultat și combătut daca nu era veriduc ceea ce spunea. Mai periculos mi se pare Lucian Boia cintezele lui profund anti-romanesti, care, recent, s fost decorat de Ungaria în România. Atunci a reacționat societatea civilă, Statul a fist, cum e el totvtimpul, mut! Doi, inclusiv istorici ruși și figuri de marca, începând de la cei medievali și până astăzi, dau că un dat obiectiv al realității romanitatea și continuitatea, antropo-etnic și lingvistic, la venirea slavilor, în sec.5, poporul nostru era deja cristalizat. Izvoare de menționează că „rumâni” și „volohi” …coloana vertebrala a limbii noastre e latina, 72 la sută, doar 14,7 la sută slav. Este influență, dar nicidecum covârșitoare. Sunt elemente, științific, de necombătut. Trei: și de la noi se greșește, fiindcă se promovează aproape patologic o ura față de Rusia și fără de ruși. Nu au oamenii simplii nimic cu noi, am vorbit cu cei care mi-au fost turiști, le place România, nu au sentimente, oamenii simplii, deloc anti-romanesti…e o chestie, mai mult întreținută in media și de politic, care nu face bine deloc. Dar, și de la ei, politic, se greșește. Fostul ambasador, Oleg Malginov, un sufletist, un excelent comunicator, păcat că nu i-au mai dat un mandat, știa pe ce să pună accentul, că să apropie. Cel nou, o tine langa cu războiul mondial…subiecte controversate și care trezesc sensibilități de ambele părți, sensibilități care aprind spiritele și nicidecum nu ne apropie…a venit vremea să înțeleagă ambele părți că așa nu mergem nicăieri, să punem accent pe ceea ce ne apropie. Mie, rușii pe care i-am avut turiști (vorbitori de engleză și franceză) mi-au făcut foarte bună și caldă impresie. Capitalul sufletesc uman și o altă valoare comuna, ortodoxia, trebuiesc jucate, nu retorica ce se vehiculează in presă astazi…

  15. !Ciprian

    intr-adevar, domnul Boia a gresit grav cand a pus in discutia valoarea documentului de la Alba Iulia!

    Afirmatia domnului Boia ca Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia nu avea mandat sa decida Unirea Transilvania cu Romania si ca ar fi trebuit sa se realizeze un referendum reprezinta o eroare conceptuala majora!

    si asta pentru ca domnul Boia gandeste anul 1918 cu ajutorul conceptelor secolului XXI, negand momentul istoric in cauza.

    Mai precis, toata istoria romanilor sub unguri a fost una a negarii de catre autoritatea maghiara a drepturilor comunitare si a drepturilor politice romanilor!

    si deci dupa ce ai construit o asemenea realitate politica, sa vii sa spui ca in 1918 era necesar *referendum* suna a cinism, prostie sau eroare cu intentie!

    Nu poti face referendum daca cel care voteaza nu este subiect politic, adica persoana care are constiinta politica!

    Ori guvernarea maghiara a impiedicat pana in 1918, formarea constiintei politice a romanilor! Despre ce vorbim aici?

    Cand faci asemenea *greseli* te declasezi singur ca istoric, indiferent cate medalii primesti!

  16. !Parayclan

    faceti aceeasi greseala conceptuala, sa bagati in aceeasi oala notiunea de civilizatie cu notiunea de cultura!

    si tot la confuzii sta asimilarea civilizatiei de tip urban cu cea de tip rural!

    iar faptul ca ingobati notiunea de mentalitate in *cultura*, (eroare conceptuala majora!), ca domeniu autonom produce consecinte uluitoare: unde vedeti balcanism si ortodoxia in opera lui Brancusi? dar in cea a lui Enescu? dar in pictura lui Pallady? dar in cea a lui Tonitza?
    cum se manifesta balcanismul si ortodoxia in scrierile lui Rebreanu? dar in cele lui Camil Petrescu?

    repet, faceti confuzii majore…

    • Toate acele genii romanesti de exceptie,enumerate de dumneavoastra,sunt „produse” intr o Romanie regala si cu mult mai europeana in tot si toate,comparativ cu Romania ultimelor decenii.

  17. !Parayclan

    duceti discutia in alt registru….

    cand vorbim de cultura romana o gandim la un tot, doar din punct de vedere didactic o impartim in cultura premoderna, moderna postmoderna…

    la fel si cu civilizatia…una era civilizatia europeana in secolul al XVIII-lea cand limba la curte era franceza…alta este civilizatia acum

    in mod similar, daca vorbim de civilizatia rurala, formidabila aceea pe care Gusti a descoperit-o si a pus-o in valoare si alta este acum

    incercati sa va salvati erorile conceptuale incercand sa duceti discursul in alt registru…