Cum puteți să recunoașteți mașinile-spion care verifică dacă ați plătit parcarea din București. Doar 3% din parcări nu au fost plătite
Primele două mașini utilate cu radare mobile, sisteme achiziționate recent de municipalitate, au patrulat de la 1 iulie în parcările publice cu plată din centrul și nordul Bucureștiului, scanând peste 400.000 de plăcuțe de înmatriculare în 30 de zile, se arată într-un răspuns al companiei către G4media.ro.
În prima lună de verificare, capacitatea acestor mașini – primele două sisteme din 18 câte ar trebui să dețină Compania municipală Parking București la final – a fost de a scana 1.400 mașini/oră din cele parcate pe cele 20.000 de locuri de parcare cu plată, câte oferă în prezent administrația publică a orașului.
Teoretic, mașinile cu radar patrulează 12 ore pe zi, de la 8-20.00, cât timp funcționează programul de plată al parcării, după cum preciza compania în urmă cu o lună, și sunt conduse de șoferi care lucrează în ture. Astfel, un calcul sumar arată că pe zi cele 2 mașini au scanat plăcuțele a 16.800 de mașini (în 25 de zile), fără a menționa de câte ori mașina trece prin dreptul aceleiași parcări.
De altfel, în răspunsul către G4media, Parking București spune că cele două autoturisme acționează cu precădere în zonele cele mai agolerate ale municipalității, unde gradul de ocupare al parcajelor este unul ridicat. Totodată, instituția nu face public itinerariul. „Din considerente ce țin strict de modalitatea de control și verificare a celor care achită serviciul public de utilitate generală cu plată, itinerariul autoturmelor este strict confidențial din motive lesne de înțeles, acesta neputând fi publicat într-un articol de presă”, se mai precizează în răspuns.
Bucureștenii pot recunoaște destul de ușor mașinile care verifică plata parcării. Acestea aparțin modelului Volkswagen e-Up, o mașină electrică din clasa mini și sunt albe, cu echipamentul radar pe capotă. 18 autoturisme cu motor electric Volkswagen Control Parking au fost achiziționate în toamna lui 2022, iar radarele în vara lui 2023. Totodată, alte 6 radare erau, în luna august, în procedură de întocmire a documentației pentru achiziție, a transmis compania Parking la solicitarea g4media.
Câți bucureșteni și-au plătit parcarea
Din totalul de 411.658 de mașini verificate de radarele mobile între 1 iulie-1 august 2023, puțin peste de 3% au fost găsite fără plata efectuată, se arată în răspunsul companiei Parking București, ceea ce înseamnă că majoritatea celor care parchează s-au obișnuit să-și achite serviciul de parcare, chiar dacă în acele locuri în urmă cu un an parcau gratuit. La momentul prezentării radarelor, Nicușor Dan aprecia că, într-un an de zile, din 15 august de când s-a declanșat o așa-numită „revoluție a parcărilor” – ce a presupus crearea de noi locuri de parcare și impunerea tarifului – parcarea în București s-a îmbunătățit, în sensul că se găsesc locuri de parcare în centrul Capitalei, „pentru că mulți preferă să-și lase mașina acasă și să vină cu mijloacele de transport în comun și să nu vină cu mașina personală”
Legat de numărul exact al amenzilor date în urma scanării cu radare mobile, în prima lună de funcționare a sistemului de monitorizare, Parking București a menționat că s-au generat un număr de 13.882 de note de constatare în baza cărora Poliția Locală emite contravenții. Amenda pentru parcare fără efecturarea plății de 5 lei/h este de 200 lei și de jumătate din sumă dacă se achită în primele 15 zile. Acestea se trimit la domiciliul posesorului autoturismului, ca orice amendă de circulație.
De test, la începutul lunii iulie, primarul general Nicușor Dan și Stelian Bujduveanu, viceprimarul cu atribuții în zona de circulație a Capitalei, au făcut un tur demontrativ cu o mașină echipată cu radar, pentru a se informa și a transmite mai departe cum funcționează noul sistem digitalizat. În videoclip, șoferul mașinii parking, care nu este polițist local, merge cu o viteză normală pe lângă mașinile parcate, iar scanerul afișează rapid pozele și informațiile pe un ecran, informațiile fiind trimise automat în server care generează automat date despre plata sau nu a parcării, fără a le afișa pe display-ul mașinii.
Cât costă parcarea în București
Începând cu data de 1 martie 2023, parcarea în centrul Capitalei are un cost unic de 5 lei pe oră. Tariful se va aplica de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00. De asemenea, se poate plăti parcarea pe o zi care este de 30 de lei atât pentru persoane fizice cât și juridice. Totodată, un abonament lunar costă 500 de lei. Acesta este valabil în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul orar 8:00-20:00 și permite utilizarea unui loc de parcare, fără să fie nevoie de rezervare ori de nominalizarea acestuia.
Totodată, riveranii pot plăti pentru un loc de parcare un abonament de 50 de lei pe lună sau un abonament anual de 500 de lei. Noul regulament de parcare prevede și eliminarea posibilităţii de rezervare și de nominalizare a locurilor de parcare, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru societăţile comerciale. În ceea ce privește mașinile electrice și cele echipate cu sisteme de propulsie hibride, acestea vor putea fi parcate în continuare gratuit.
Plata parcării se poate face prin aplicația „Parking București”, prin SMS la numărul 7458, cu cardul bancar sau la angajații parking.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii