G4Media.ro

Cum răspunde Ministerul Energiei la acuzațiile USR și PSD că a introdus…

Sursa foto: Pexels

Cum răspunde Ministerul Energiei la acuzațiile USR și PSD că a introdus o nouă taxă pentru producția de energie verde: Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026

Ministerul Energiei a răspuns duminică la acuzațiile aduse de USR și PSD, care au criticat introducerea printr-o ordonață de urgență a unei noi taxe pentru producția de energie verde. Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), arată într-un comunicat remis redacției G4Media că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o nouă directivă europeană.

Reamintim că USR a criticat faptul că Ministerul Energiei a ales să impună această nouă taxă, deși directiva europeană invocată lasă la latitudinea statelor membre posibilitatea taxării, aceasta nefiind obligatorie.

Și PSD, partenerul de coaliție al PNL, a criticat noua taxă, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Radu Oprea.

Comunicatul integral de presă al Ministerului Energiei:

Pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul Romaniei a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare si reamintim ca prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanta ce a introdus posibilitatea compensarii cantitative a energiei produse de prosumatori, numarul acestora a crescut exponential in cursul anului 2022.

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxari a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regula generala prosumatorii nu platesc nici o taxa, insa Directiva 2018/2001 vorbeste de introducerea unei taxe pentru prosumatori in anumite conditii, acestea regasindu-se la art 21 din Ordonanta.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

Asa dupa cum se vede si din text, posibilitatea introducerii unei taxe este indepartata, in orizontul de timp al finalului anului 2026 si ea presupune indeplinirea mai multor conditii.

Mai mult, la nivelul Comisiei Europene si a Parlamentului European, se discuta despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directiva ce va aduce alte modificari in sensul accelerarii implementarii energiei regenerabile si a promavarii acesteia.

OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Nenea ministrule, daca dai comunicate publice, carevasazica ca sunt pentru publicul larg.

    Asa ca pune si matale frumos, acolo, la sfarsitul comunicatului, clar:
    – partea din Directiva 2018/2001 care zice de taxarea respectiva
    si
    – art. 21 din Ordonanta lu’ matale.
    (Ce ai scris matale in comunicat nu e clar daca e textul ordonantei – ca n-ai gasit ghilimelele, daca e o parere de-a lu’ matale, daca e vreun vis frumos … )

    in baza la faptu’ ca vrem si noi sa vedem care din voi minte mai cu elan.

    Daca nu va suparat, ca daca va suparati, mie imi trece repede, sa stiti!

    • Ia de aici și citește! Știi? Îți citește Rangă?
      https%3A%2F%2Feur-lex.europa.eu%2Flegal-content%2FRO%2FTXT%2FPDF%2F%3Furi%3DCELEX%3A32018L2001%26from%3Des&usg=AOvVaw3JB-qGW2jZmA4X9cZJ-ZNa

    • Ptiu, mare pe ze venghi esti, mha Mihaita. 😁

      Am cerut partea incidenta in cauza, nu Jurnalul Uniunii Europene, agerime mica ce esti! 💡

      Si hai si cu art. 21 din ordonanta lu’ shefu’ lu’ matale, ca stim ca poti (e pe la voi pe acolo, prin sediu)! 💊

    • Dacă e pentru 2026, care era urgența? Trebuia musai ordonanță… liberalul se făcu stăpân și pe soare, dacă el nu își plătește impozitele, sa mai plătească cetățeanul de rând câteva in plus. Marii evazioniști și rău platnici sunt bine mersi. Menționez că nu am panou solar. Cei care au, pot să felicite pe liberali și pe dulap pt idee.

  2. S-au gandit ei in regim de urgenta sa transpuna Directiva (UE) 2018/2001 ….din 2001!!!!

    • Au transpus o directiva din 2001 pentru viitorul indepartat 2026… 🤣🤣🤣
      Nu le-a luat decat 21 de ani…
      Pai cine isi mai pune panouri cand stie ca voi vreti sa le impozitati pe toate partile.
      Avand in vedere ca primesti 1/3 pe curentul tau generat si incasezi dupa 2 ani de inflatie, asta daca mai ajungi sa incasezi.

    • Mai nene,inainte de a scrie tîmpenii mai citeste si mata cate ceva : directiva 2018/2001 a fost adoptată în 11 decembrie 2018 de Parlamentul European.

  3. Eu nu inteleg, PNL încearcă să se autodistruga? Nu ar fi mai simplu sa se desfiinteze frumos la trebunal decat sa stea sac de box pentru pesedisti si Marcel? Ca prea se repeta scenariul vu Ciuca pe post de incasator Ciolos. Ca si 0e ala l-au pus premier ca sa ii dea capete ngura direct de la guvernare. Nu uitati dragi penelisti ca nu mai vedeti niciodata votul unora ca mine. La tomberon cu voi ca acolo trebuie colectate gunoaiele. Tradatori.

  4. Sesizez cel puțin două fracturi de logică dacă nu le catalogăm ca nesimțire crasă și minciună sfruntată.
    1. Cum promovezi/stimulezi un domeniu care este în criză anticipând taxarea aberantă?
    2. Dacă producția crește este normal ca să scadă tarifele pentru a încuraja economia nu sa anticipezi o taxa care va frâna domeniul care poate relansa economia.

    Singura justificare a taxării pe acest domeniu este supradimensionarea aparatului bugetar și așa extrem de păgubos.

    • Deci singura șansă este sa ieșim din UE pentru a nu intra în infringement! Bravo!

    • @Mihai
      Europa se întoarce la cărbune, noi am distrus termocentralele și acum distrugem și fotovoltaicele.
      Cred că Virgil Popescu trebuie să iasă din guvern și se rezolvă.

  5. Chiar mă întrebam cât de repede vor sări postacii cu fake-ul că UE ne obligă la ordonanța asta. Când, ce să vezi, cel care sare e chiar ministrul. Când de fapt în directiva UE se zice că țările membre POT (POT ! – dacă vor ele, dacă nu, NU) să bage taxa. PNL+PSD au sărit din prima să bage taxa. Ca să vezi și ce înseamnă să ai opoziție (un USR de exemplu) care să stea cu ochii pe ei, să nu ți-o facă ”noaptea, ca…”

    • Nu ai înțeles nici acum că USR minte? USR a făcut PNRR noaptea că hoții și a sărăcit pensionarii! De ce nu răspunde Ghinea?

    • @Cristina, ce pensionari a saracit Ghinea? Pe aia speciali? Saracutii de ei! PNRR a fost facut „noaptea ca hotii”? Or fi lucrat astia la PNRR prin Norvegia sau Suedia, dincolo de cercul polar, pentru ca numai acolo e noapte vreo juma’ de an! Sa tragem concluzia ca a aparut un post nou de trol, pe langa Eugen si Mihai?

  6. [Test bot cenzura g4media]

  7. Liberalii gândesc urgent pe termen lung. Din 2001, în 2022, pentru 2026.

    • Da, bă deșteptule! Ca să știi dacă investești sau nu în așa ceva! Sau vrei ca întâi să lase fraierii să investească și apoi să dea ordonanța? Minte de USR-ist!

    • Bai Mihai trambitam sa producem ECO sa nu mai depindem de gaze si petrol si ce facem?
      Punem repede o taxa sa nu cumva produca gusterii prea mult.
      Ca sa incalzesti o casa pe timp de iarna te costa foarte mult. Mai bine treci pe curent cap coada mai ales ca peletii/lemnele de foc le-au rezolvat prin ordonanta incapabilii.
      Este normal sa investesti in panouri cu conditia sa iti iei si masina electrica.
      Benzina ca sa faci naveta in Bucuresti te costa lunar si 1500ron.
      O casa nu scade sub 500kw lunar, daca depasesti 500kw consum platesti si pierderile din sistem! Curentul pe care il injectezi in retea oricum iti da o treime de pret….
      Nu este rentabil sa fii prosumator, mai bine produc si il tin pentru mine.
      Facem prea multe legi proaste, legislatia ar trebui reactualizata si simplificata de aberatiile din momentul asta, dar nu are cine ca votam doar tractoristi….

  8. Pai daca Produci , Energie Verde , Nu se da ! Ci se Ia ! Investitii in Cheltuieli ! Si Producatori de Energie Verde si cu Banii Luatzi !

  9. PNL ori e pro st pentru ca da ordononta de urgenta desi aplicabilitatea e din 2026 ( deci unde e urgenta) ori e mincinos pentru ca aplicabilitatea va fi mai devreme . Sa aleaga PNL-ul : ori e pro st ori e mincinos.

  10. De fapt minte ca din 2026

    din ce zice el se aplica de cand e publicata in MO daca (Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife … într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:)
    a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin
    c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW

    Aia cu 2026 este peste toti.

  11. Ce ordinari…
    Stați maaa…. ca ati înțeles voi greșit.. nu va taxa acum .. nu.. ohooo.. abia peste 3 ani. Dormiti liniștiți, va trezim noi când o fi cazul..

  12. Cele 3 conditii sunt cu „sau”, nu cu „si”, asadar nu trebuie indeplinite simultan ca sa fii taxat. Deci se poate aplica de azi, nu din 2026, atat pentru cei care au primit subventii de la stat pentru instalare, cat si pentru cei cu instalatii de peste 30kW. Iar peste 4 ani si pentru restul, dar doar daca capacitatea de productie totala a prosumatorilor va depasi 8% din totalul capacitatii de productie al tarii.

  13. Asa cum a scris cineva mai sus, statele pot pune taxe, NU SUNT OBLIGATE! Dar e simplu sa dai vina pe altcineva.