Cum răspunde premierul Ciolacu, întrebat de presa americană dacă va cere mai multe trupe NATO în România
Premierul României a declarat pentru Newsweek că va lua în calcul „ajustarea numărului” de trupe și echipamente americane staţionate în ţara NATO din Europa de Est, în timp ce membrii alianţei lucrează la consolidarea apărării militare, scrie agenția de presă Rador.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Newsweek, Marcel Ciolacu a declarat că priorităţile interne ale noului cabinet „sunt simple: a pune oamenii pe primul loc prin îmbunătăţirea economiei, adoptarea reformelor necesare și ridicarea nivelului de trai”.
În politica externă, ţara de la Marea Neagră s-a afirmat ca un membru NATO și UE a cărui susţinere pentru Ucraina e crucială și care monitorizează cu vigilenţă situaţia din Moldova vecină, unde regiunea separatistă Transnistria susţinută de Moscova reprezintă un risc de izbucnire a unui nou conflict regional. Ciolacu a declarat că guvernul său „nu va ezita” în sprijinul lui pentru Moldova și Ucraina și că urmărește consolidarea securităţii naţionale a României cu sprijinul Americii.
SUA au decis deja să extindă detașarea a aproximativ 4.000 de parașutiști la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre, care a devenit un centru esenţial pentru forţele NATO din regiune. Alături de ei sunt alte câteva mii de soldaţi aliaţi care constituie unul dintre cele opt grupuri de luptă ale prezenţei înaintate multinaţionale a NATO detașate la frontiera orientală a alianţei.
Întrebat dacă România va cere să se detașeze mai multe trupe americane pe teritoriul ei, premierul a răspuns: „Datorită relaţiei noastre bilaterale solide, e mai puţin vorba de a pune presiune și mai degrabă de a ajusta cifrele pentru a ne satisface nevoile noastre de securitate prin consultări permanente, astfel încât să fim deplin aliniaţi cu partenerii noștri americani”. „Vom continua să ne protejăm frontierele cele mai de la est [sic! – n.trad.] cu Ucraina și Republica Moldova și să adăpostim trupele aliate în bazele noastre militare strategice.”
Trupe americane, teren românesc
„România s-a consacrat deja ca o ancoră pe flancul estic al NATO și UE”, a declarat Ciolacu. „România e și va continua să fie un aliat de încredere al SUA care e angajat în privinţa stabilităţii și păcii în Europa Centrală și de Est. Suntem hotărâţi să contribuim masiv la comunitatea transatlantică și să susţinem consecvent valorile democratice și drepturile și libertăţile fundamentale”.
UE și NATO se confruntă cu cea mai directă ameninţare a ultimelor generaţii, întrucât Rusia poartă un război în Ucraina, iar megafoanele ei ameninţă cu extinderea conflictului în Europa. La fel ca pe flancul nord-estic, baltic, al NATO, și aliaţii din sud-est, de la Marea Neagră, așteaptă soluţii de la Washington.
„Consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA în domeniile economiei și securităţii este o prioritate importantă”, a declarat Ciolacu. „Au fost depuse deja eforturi, iar altele sunt în pregătire, pentru întărirea securităţii de-a lungul flancului estic al NATO. În această privinţă, vreau s-mi exprim deplina apreciere pentru prezenţa militară americană în România pentru munca noastră rodnică împreună.”
Ameninţarea rusă
Ciolacu a discutat cu Newsweek cu puţin timp înainte ca șeful numit de Moscova al regiunii ucrainene ocupate parţial Herson – Vladimir Saldo – să ameninţe cu un atac asupra unui pod dintre România și Moldova și tot cu scurt timp înainte ca ministrul bulgar de externe Nikolai Denkov să dea de înţeles că Rusia a fost implicată într-o explozie care a avut loc în weekend la o fabrică de armament.
„Suntem permanent în alertă în privinţa influenţei și operaţiunilor de interferenţă rusești în România și am contracarat cu succes în mai multe rânduri astfel de tentative”, a declarat Ciolacu. „Ameninţarea constantă a activităţilor rusești în România necesită ca noi să le luăm foarte în serios ameninţările clandestine și hibride.”
„Rusia a ameninţat de-a lungul istoriei România și flancul estic european în calitate de sursă de instabilitate, oprimare și agresiune. În consecinţă, lucrăm mereu pentru a contracara oricare și toate tentativele rusești de a destabiliza România și partenerii noștri.”
Newsweek a contactat prin e-mail ministerul rus de externe pentru a solicita comentarii. „Marea Neagră are o importanţă strategică enormă pentru România și pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat Ciolacu. „E valabil deopotrivă pentru securitatea noastră naţională și economică. Sunt încurajat de concentrarea colectivă a aliaţilor noștri americani, europeni și de la Marea Neagră și de abordarea noastră comună cu privire la această regiune crucială.”
„Președintele Joe Biden și administraţia lui au dat dovadă de excelente calităţi de conducere în regiunea Mării Negre după invazia deplină a Rusiei în Ucraina”, a declarat premierul, adăugând că Bucureștii au mari speranţe că Legea Securităţii Mării Negre și Strategia Securităţii Mării Negre discutate acum de Congres vor duce la „implementarea unei strategii americane cuprinzătoare economice, politice, pentru stabilitate și de securitate pentru regiune.”
„În ce ne privește, România va căuta să accentueze cooperarea multilaterală și bilaterală pentru a sprijini interesele comune la Marea Neagră”, a precizat Ciolacu. „NATO joacă un rol esenţial în securitatea Mării Negre, iar Turcia, ca aliat și partener strategic bilateral, deţine o poziţie strategică.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii