Cum reflectă presa internațională încercarea guvernului PSD de a submina candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror șef european
Marile agenții de presă internațională au acordat atenție cazului Laurei Codruța Kovesi, după ce fosta procuroare generală a Direcției Naționale Anticorupție a primit calitatea de suspect în timp ce candidează la funcția de procuror șef european.
Associated Press, într-un articol intitulat „UE își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că România încearcă să își blocheze procurorul”, citează o declarație de joi a Comisiei Europene în care se spune că „procurorii care aplică pentru postul de procuror șef european trebuie tratați corect”.
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a mai declarat că Bruxellesul urmărește cu atenție cazul și că este crucial ca toți candidații propuși de un grup independent de selecție să fie „tratați corect”, se arată în materialul publicat de Associated Press.
„Declarația Comisiei Europene vine după ce Ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare miniștrilor de justiției europeni în care a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef anti-corupție, că a semnat „pacte secrete și anti-democratice” cu serviciul de informație. Kovesi a fost trecută pe lista scurtă de candidați pentru conducerea Parchetului European, care va deveni funcțional la finalul anului 2020.
Toader a revocat-o pe Kovesi din postul pe care îl ocupa anul trecut, acuzând-o că nu și-a gestionat bine treaba și și-a întrecut autoritatea. Mulți au văzut concedierea sa ca pe o mișcare motivată politic. În timpul celor cinci ani cât a condus Direcția Națională Anticorupție, Kovesi a trimis în judecată cu succes sute de oficiali, incluzând miniștri, primari și directori ai companiilor de stat.”
În articol sunt citate reacțiile lui Kovesi și declarația de joi a Președintelui României. Articolul se încheie cu următorul paragraf: „Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România, a început o reformă judiciară acum doi ani, declanșând proteste. Criticii, incluzând Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, au afirmat că modificările [legilor justiției, n. red] vor submina independența justiției și eforturile de a combate corupția la nivel înalt.”
Reuters și New York Times au acordat joi spații largi situației din România, unde Laura Codruța Kovesi, candidat pentru postul de Procuror European, este suspectă într-un dosar al secției pentru magistrați. Știrea agenției Reuters, preluată de cotidianul american, arată că „nou înființata secție pentru magistrați amenință independența justiției și statul de drept, potrivit Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA și multor magistrați români”.
În timpul mandatului de cinci ani al lui Kovesi, rata condamnărilor în dosarele de înaltă corupție instrumentate de DNA a crescut mult, arată știrea citată. Succesele DNA au fost remarcate la Bruxelles și lăudate de societatea civilă și investitori, dar Kovesi a fost atacată de PSD, scriu publicațiile citate.
Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. (Vezi detalii aici)
Surse: AP, Reuters, New York Times
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii