Cum s-a ajuns la „Legea Anastasia”, în vigoare din 10 iulie / Inițiată de senatorul Cazanciuc în memoria unei fetițe de 4 ani ucisă cu mașina de o femeie fără permis, legea stabilește că niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce un accident mortal nu mai poate scăpa de închisoare
Legea care stabilește că niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce un accident mortal nu mai poate scăpa de închisoare este în vigoare din 10 iulie 2023 și ar urma să fie aplicată în cazul accidentului din stațiunea 2 Mai, de la finalul săptămânii trecute, când un tânăr care a consumat droguri a ucis cu mașina două persoane.
Legea care a modificat Codul Penal a fost inițiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc și este cunoscută ca „Legea Anastasia”, în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie 2022, chiar de ziua ei, în fața casei sale, de o mașină condusă de o femeie fără permis.
Robert Cazanciuc a mai inițiat o lege similară și în anul 2019, însă atunci proiectul a fost respins de Parlament, deși România se află de mai mulți ani pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere.
Senatorul social-democrat a susținut că iniţiativa a fost respinsă în 2019 „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnagiului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.
Robert Cazanciuc a menţionat că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.
Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive a proiectului, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.
„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Context. Un tânăr de 19 ani a accidentat cu autoturismul, sâmbătă dimineaţa, un grup de opt turişti în staţiunea 2 Mai. Doi tineri de 20 de ani au decedat, iar alți trei au fost răniți.
Testele rapide făcute pentru detectarea substanţelor stupefiante au arătat că el consumase cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Judecătoria Constanța a decis duminică arestarea pentru 30 de zile a tânărului de 19 ani. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Tribunalul Constanța.
Tânărul este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii