Cum s-a banalizat tragedia în statul eșuat al președintelui Iohannis
A venit și al zecelea incendiu în spitalele din România, în mai puțin de un an. La Constanța contabilizăm 7 victime, la Matei Balș 4 iar la Piatra Neamț alte 10. Total, 21. La marile tragedii se adaugă alte incendii mai mici sau mai mari. Numai norocul a făcut să nu avem azi mai mulți morți, 30, 40 sau 50 de bolnavi omorâți, arși în spitalele din România.
”Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română”, a fost reacția președintelui Klaus Iohannis după tragedia de la Constanța.
O observație corectă și curajoasă, cu precizarea că, potrivit Constituției, președintele reprezintă statul român. Altfel spus, orice eșec al statului reprezintă și un eșec personal al președintelui.
Klaus Iohannis nu se poate detașa, totuși, de statul pe care l-a lăsat de izbeliște de câteva luni bune împreună cu prim-ministrul, ocupat să se aleagă șef la PNL, să scoată USR PLUS de la guvernare și să supraviețuiască în funcția de șef al Guvernului.
Șeful statului nu poate constata de la înălțimea funcției de președinte, ca un analist, că statul e praf fără să spună cu această ocazie ceva și despre propria lui competență.
Sigur, la Constanța vorbim de o tragedie petrecută într-un spital municipal, aflat în subordinea Primăriei. Prima responsabilitate trebuie căutată așadar la managerul spitalului, plantat acolo încă de pe vremea lui Mazăre și ținut în brațe de liberali mai bine de un an după ce au câștigat alegerile.
L-au demis abia acum, deși după tragedia de la Piatra Neamț s-au constatat și la Constanța, încă de la începutul anului, o serie de nereguli. De ce nimeni n-a făcut nimic? De ce intransigența manifestată acum de prim-ministrul Cîțu, abia după ce au murit șapte oameni, nu s-a manifestat înainte de tragedie? Poate o evitau.
Există, pe lângă responsabilii direcți, și o răspundere politică, așa cum președintele Klaus Iohannis a sesizat-o repede după tragedia de la Piatra Neamț din noiembrie 2020. Atunci, a identificat în mod corect marii vinovați:
- ”Să nu ne limităm la a identifica doar pe cei care au greşit tehnic, punctual, la Piatra Neamţ, pentru că problema este mai gravă de atât (…) La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor refuzând colaborare cu DSP sau cu experţii din Ministerul Sănătăţii. (…) Mai vinovaţi sunt cei care au guvernat mai mult în ultimii 30 de ani, adică PSD, care este vinovatul moral. Vinovatul tehnic va fi găsit fiecare în parte”. (Klaus Iohannis, 17 noiembrie 2020)
Exact așa stau lucrurile și la Constanța: baronii roșii au pus un manager de spital, iar baronii liberali l-au păstrat inexplicabil, în ciuda tuturor avertizărilor că trebuie schimbat din funcție. Acum, președintele Iohannis nu mai caută vinovați morali, ci se limitează să constate, așa, în general și impersonal, că statul a eșuat.
Dacă șeful statului eșuat ar căuta vinovații morali la fel de insistent ca după tragedia de la Piatra Neamț, i-ar găsi inevitabil la liberali. Local, la Constanța, PNL administrează primăria, deci și spitalul, de un an de zile, iar la guvernare partidul face deja doi ani.
Sigur, cu puțin efort, Klaus Iohannis ar putea devia discret responsabilitatea către USR PLUS, care a gestionat până mai ieri Ministerul Sănătății. Numai că pe teritoriul sănătății tot liberalii au declanșat primele conflicte în coaliție, prin demiterea lui Vlad Voiculescu, așa că discuția se lungește inutil.
În orice caz, și aici, la Constanța, există un vinovat moral, pe lângă vinovatul tehnic, după cum s-a exprimat președintele Iohannis în urmă cu un an. Cred că victimele celor din Constanța l-au identificat deja. Este același din cauza căruia România are azi cea mai mică rată de vaccinare, același din cauza căruia numărul de noi infectări a explodat, iar secțiile de terapie intensivă sunt iarăși pline până la refuz.
Până la stabilirea cauzelor incendiului, până la identificarea ”vinovaților tehnici” și a ”vinovățiilor morale”, trebuie remarcat cum incendiile în spitale s-au banalizat, au ajuns la fel ca accidentele de circulație cu mai mulți morți și răniți. Le vezi, te îngrozești puțin și treci mai departe.
Până și rezervele de indignare publică par epuizate. Statul a eșuat atât de grav, încât tragedia de azi se poate repeta oricând, oriunde și nici măcar asta nu ne mai revoltă.
Sensibilitatea noastră s-a tocit, ochii s-au obișnuit să vadă scene de coșmar în spitalele din România: fum negru, arși, suferință, morți cu zile, revoltă, rezultate din incompetență, nepăsare și cinsim.
Tragediile s-au banalizat, într-o țară cu politicieni ocupați de dimineața până seara de luptele interne pentru putere. Cu ochii țintă pe miliardele de la UE și pe resursele de la buget, nu mai au timp să guverneze pentru oameni și împing sfidarea până la limita suportabilității.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
58 comentarii