VIDEO Cum s-a implicat Rusia în alegerile prezidențiale din Madagascar, cunoscuta insulă din sud-estul Africii
Un scandal de proporții stă să explodeze în Madagascar, o insulă exotică de pe continentul african, fostă colonie franceză. Și de această dată motivul scandalului este Rusia. Anul trecut, când țara se afla în prag de alegeri prezidențiale, Rusia a sponsorizat șase candidați înscriși în cursa pentru funcția supremă în stat, a dezvăluit BBC într-un documentar recent.
Cu câteva luni înainte de alegerile din 2018, câțiva turiști ruși au ajuns în Madagascar, aparent interesați de arhitectura Bisericii Apocalipsei, o construcție recentă a unui pastor evanghelic influent. Interesul lor pentru arhitectura lăcașului de cult a luat rapid sfârșit, când l-au întâlnit pe pastorul André Mailhol, care avea să devină unul dintre candidații pentru președenția țării. BBC dezvăluie că banii pe care rușii i-au oferit pastorului evanghelic sunt de ordinul milioanelor de dolari.
Andry Rajoelina, actualul președinte al Madagascarului, a fost și el ajutat în timpul campaniei electorale cu bani de ruși, dezvăluie aceeași sursă. Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri apropiat de Putin, a fost omul de legătură între Moscova și Rajoelina. Șeful poliției din Madagascar a declarat că lui Prigozhin îi este interzis să călătorească în Madagascar și în apele Oceanului Indian, după ce cu mulți ani în urmă, colosul Sovietic îl folosea ca om de legătură în regiune.
Jean-Omer Beriziky, un alt candidat la alegerile prezidențiale din țara africană, a fost contactat de ruși, care i-au propus ca în schimbul a 2 milioane de dolari să schimbe „orizonturile diplomatice ale țării sale”, în cazul în care va ajunge președinte.
Andrei Soshnikov, un jurnalist rus care a scris despre „turiștii” ruși întorși în țară după o vacanță de mai multe săptămâni în Madagascar, a declarat că „Rusia încearcă să restabilească echilibrul de putere în Africa subsahariană, după ce China și Statele Unite și-au intensificat acțiunile pe continent în ultimii ani”.
Interesul Rusiei în Madagascar s-a putut vedea și atunci când Moscova a cumpărat 70% din acțiunile companiei de stat Kraoma, care se ocupă cu exploatarea de minereuri naturale. Sau când a cumpărat acțiuni la o altă companie minieră de stat care se ocupă cu extracția de aur.
Oficialii ruși au respins acuzațiile aduse în urma reportajului BBC. Dar următoarele alegeri din Africa de Sud, Mozambic și Mauritania de anul acesta vor scoate la suprafață interesele Rusiei în regiuni și metodele pe care Moscova le folosește.
Surse: BBC, The Moscow Times
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii