Cum s-a prăbușit interesul pentru vaccinare în Europa de Est / România și Bulgaria, codașele clasamentului/ Probleme și în Serbia, Croația și Ungaria
După un început promițător, ritmul vaccinării anti-Covid a scăzut brusc în Europa de Est, unde scepticismul ar putea lăsa jumătate din populație neimunizată.
România, de exemplu, a trecut de la a fi una dintre țările Uniunii Europene (UE) care vaccina cel mai rapid la începutul anului, la a ocupa penultimul loc în raport cu populația sa.
Dacă în Belgia, Olanda sau Finlanda mai mult de 70% din populația adultă a primit cel puțin o doză, în România procentul este de numai 30%.
De la vaccinarea a peste 100.000 de persoane într-o singură zi, în luna mai, România inoculează acum mai puțin de 15.000 de persoane pe zi, potrivit celor mai recente date disponibile la zi.
Scădere dramatică a interesului
„La început, mulți oameni au fost vaccinați, dar după prima lună și jumătate a început să scadă interesul și multe centre de vaccinare a trebuit să fie închise”, explică pentru EFE Valentin Sabău, de la ONG World Vision, care susține campania de vaccinare în mai multe orașe din Transilvania, unde nu mai există nimeni care să vrea să se vaccineze.
În timp ce nivelul de vaccinare este aproape de 50% în unele orașe mari, în zonele rurale este sub 20%, potrivit lui Sabău, din cauza „lipsei de informații” în zonele cu procente mari de sceptici sau de antivacciniști.
Acest scepticism nu este nou în România, unde campaniile anti-vaccinare au provocat creșterea cazurilor de rujeolă și a deceselor în rândul copiilor, în ultimii ani.
Mititei gratis
Guvernul român a recunoscut că nu va atinge obiectivul inițial de a inocula jumătate din populație până în septembrie.
Pentru a reaprinde interesul, a fost decretată obligativitatea de a fi vaccinat pentru a cumpăra bilete la evenimentele de masă.
În plus, guvernul oferă mititei, tichete cadou și excursii gratuite prin țară pentru cei care se vaccinează, dar cererea nu a crescut.
Confruntată cu această situație, România a decis să vândă un milion de doze BioNTech / Pfizer Danemarcei și încă un milion Irlandei, înainte ca acestea să expire.
Scădere și în Ungaria
Interesul pentru vaccinare a scăzut și în Ungaria, țară în care 5,5 din 9,7 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză.
Utilizarea vaccinurilor neautorizate de Bruxelles, cum ar fi Sinopharm din China și Sputnik V din Rusia, a făcut ca inițial țara să avanseze mai rapid decât media UE.
Rata a încetinit până la doar 10.000 de doze zilnice, de zece ori mai puțin decât în momentul de vârf.
Ca răspuns, guvernul solicită certificat de vaccinare pentru participarea la evenimentele sportive și culturale de masă.
Confruntată cu încetinirea, Ungaria a cedat 200.000 de doze de Sinopharm Muntenegrului și 100.000 de alte vaccinuri Republicii Cehe.
25 de euro în Serbia
În Serbia, o țară din afara UE, utilizarea vaccinurilor neautorizate de UE i-a oferit, la început, un avantaj, dar l-a pierdut apoi din cauza dezinteresului general pentru imunizare.
Conform datelor guvernamentale, 37,5% din cei 6,9 milioane de sârbi au fost vaccinați până acum.
Un sondaj realizat de agenția IPSOS arată că 31% din populație are îndoieli privind vaccinarea, în timp ce 7% o respinge pe deplin.
Unul dintre argumente este teama de efecte secundare pe termen lung, în timp ce grupurile anti-vaccinare denunță faptul că „farmaco-mafia” profită de virus pentru a face afaceri.
Pentru a atrage mai mulți oameni, autoritățile sârbe vaccinează fără programare prealabilă în centrele comerciale și au ajuns chiar să le ofere 25 de euro celor care se imunizează.
Și în Croația e blocaj
Situația nu este mult mai bună în Croația, unde 45% din populația adultă era vaccinată la 2 iulie.
Interesul este mai mic în zonele rurale, motiv pentru care guvernul a anunțat că persoanele nevaccinate nu vor putea primi compensații publice pentru pierderile economice cauzate de restricțiile pandemice.
Croația are în vedere, de asemenea, interzicerea intrării în centrele comerciale și în alte locuri de relaxare pentru cei care nu au un certificat de vaccinare, un test PCR negativ sau dovada că au dezvoltat imunitate după trecerea prin boală.
Neîncredere, în Bulgaria
Cu doar 15% din populația sa complet imunizată, Bulgaria se află pe ultimul loc în UE, din cauza lipsei unui plan clar din partea guvernului împotriva pandemiei, a lipsei de informații și a scepticismului ridicat al populației.
Un studiu recent realizat de Centrul Național pentru Sănătate Publică concluzionează că „motivele populist-politice ale Executivului au deschis ușa teoriilor conspirației, dezinformării și sentimentelor anti-vaccinare”, până la punctul în care 40% dintre bulgari spun că nu se vor imuniza.
Pentru a încerca să contracareze acest fenomen, Ministerul Sănătății a creat un consiliu de clerici, artiști și vedete, pentru a încerca să încurajeze oamenii să se vaccineze. În plus, de o lună se deschid puncte de vaccinare în parcuri și centrele comerciale din orașele mari, în weekend.
Sursa: es.noticias/ Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii