Cum s-a răzgândit Cătălin Predoiu față de recursul compensatoriu: În august cerea ”abrogarea de urgență”, acum spune că nu se poate
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi că guvernul nu va abroga legea recursului compensatoriu prin ordonanță de urgență pentru că și-a asumat în negocierile cu alte partide să nu folosească OUG pe justiție, dar și pentru că ”o abrogare abruptă ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”.
În 23 august, Cătălin Predoiu susținea însă o poziție radical diferită. Într-o postare pe Facebook, Predoiu îi transmitea ministrului Justiției de la acel moment, Ana Birchall, că ”se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”.
Reamintim că legea recursului compensatoriu, votată de coaliția PSD-ALDE-UDMR, a dus la ieșirea din pușcării a mii de condamnați pentru infracțiuni grave. Mulți dintre aceștia au recidivat.
Predoiu a justificat joi decizia de a nu abroga recursul compensatoriu prin OUG prin presupuse ”efecte colaterale severe”, dar și prin faptul că PNL și-a asumat în negocierile cu alte partide să nu dea OUG pe justiție.
„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, Guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţiei”, a spus joi Predoiu într-o conferință de presă.
ALDE e singurul partid care a condiționat susținerea guvernului Orban de renunțarea la OUG pe justiție.
Postarea lui Cătălin Predoiu din 23 august:
Postarea lui Predoiu din 23 august: ”Birchall, ministrul Justiţiei, propune majorarea pedepselor. E o idee greşită pe care o resping. Majorată disciplina în instanțe şi parchete, da! E rolul şefilor de instanțe şi parchete, al CSM, cu care, de principiu, ministrul Justiţiei trebuie să lucreze strâns în această direcţie, pe bază de cooperare. Iar aplicarea legii în stradă ține şi de Poliţie, în prima fază de Poliţie. Iar acolo selecţia şi pregătirea sunt stricate în rostul lor de influenţa politică, în special de influenţa unor clanuri PSD-iste în ultimii ani. Şi încă ceva, se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”..
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii