G4Media.ro

Cum s-a schimbat lista spitalelor de suport pentru pacienții cu COVID-19: spitalul…

Cum s-a schimbat lista spitalelor de suport pentru pacienții cu COVID-19: spitalul județean din Drobeta Turnu Severin eliminat după ce managerul s-a opus deciziei de a fi unitate pentru coronavirus / Care sunt cele două spitale private aflate în listă

Aprobat în urmă cu patru zile, Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial, având mai multe modificări față de forma anunțată inițial.

Ministerul Sănătății anunța, în 4 aprilie, că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat acest ordin care conține lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la coronavirus care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Ministerul prezenta lista spitalelor suport, cu parafa ministrului.

Însă, de la aprobare și până la publicarea în Monitorul Oficial, lista a fost modificată.

În mai multe județe au fost adăugate spitale de suport față de lista inițială, cum este cazul la Bistrița-Năsăud, unde pe lângă Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost adăugat și spitalul orășenesc Năsăud sau al județului Arad, unde va fi amplasat un spital de campanie în centrul expozițional, inițiat de autoritățile locale și care este în curs de amenajare.

Tot în Arad a fost desemnat și spitalul privat Medlife Genesys.

Un alt spital privat aflat în listă este Monza Metropolitan Hospital, aflat pe strada Șerban Vodă din București, deținut de grupul italian Monza.

În schimb, în Argeș, la Mioveni a rămas ca spital suport doar corpul vechi al unității medicale, în timp ce corpul nou, inaugurat anul trecut, care era stabilit drept maternitate Covid-19, a fost înlocuit cu Spitalul Municipal Câmpulung. De menționat că, atunci când a fost inclus în lista cu spitalele suport, toți medicii de la spitalul din Mioveni și-au anunțat demisiile. Detalii aici

În județul Mehedinți, a avut câștig de cauză managerul spitalului județean Drobeta Turnu Severin, care s-a opus categoric ca unitatea să asigure suport pentru coronavirus, spunând că nu închide spitalul „pentru câțiva pacienți”. În final, deși apărea în ordinul inițial, în forma ajunsă la Monitor a fost înlocuit cu spitalul municipal din Orșova și cu spitalul orășenesc Baia de Aramă.

În forma publicată în Monitorul Oficial a apărut și o eroare la județul Brașov, fiind trecut spitalul județean din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și nu spitalul municipal Făgăraș.

Potrivit ordinului, spitalele de suport trebuie să externeze sau să transfere către alte spitale toți pacienții, pentru a trata doar pacienții suspecți COVID sau confirmați cu coronavirusul. Aceste spitale vor trebui să asigure circuite medicale speciale, să își facă stocuri de medicamente pentru coronavirus și vor fi trecute în lista de unități prioritare pentru achiziția de echipamente de la ONAC și Unifarm.

Principalele spitale pentru tratarea pacienților cu coronavirus rămân în București „Matei Balș”, „Victor Babeș” și „Marius Nasta”, Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul „Leon Daniello” de Pneumoftiziologie, Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, secția exterioară de la Agigea a spitalului județean și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Iași – Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Galați – Spitalul de Pneumoftiziologie, Mureș – Spitalul Județean de Urgență, Suceava – Spitalul Județean de Urgență, Satu Mare – Spitalul de Pneumoftiziologie, Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Lista spitalelor suport publicată în Monitorul Oficial:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. De ce are voie managerul spitalului Drobeta Turnu Severin sa se opuna?

    Inca o dovada ca totul e optional in Romania.

    • A zis ca e un spital mare, cu peste 1000 de paturi si ca nu l poate bloca cu câțiva pacienti de COVID, care pot fi preluati exclusiv de spitale mici din judet, Orșova de ex. Chiar și în timpurile astea, lumea moare în primul rând de boli cardiovasculare, cancere, accidente, etc. În România mor in medie 650 de oameni pe zi! Nici 10% nu mor de gripa, nu poți bloca spitale pentru alte boli.

    • De fapt, mai multe judete au facut asa, Giurgiu printre ele…spitalul judetean a ramas deschis, iar pacientii cu COVID sunt dusi la Bolintin.

    • Ori e ordin si e bazat pe ceva, ori statul nu stie ce face.

    • Cel mai probabil au niste proceduri maleabile – adica se pot adapta la context – nu e ordin militar.

  2. foarte bine.

  3. din seria „e spitalul meu si fac ce vreau cu el” :)) PNL<10%

    • Asta ai înțeles tu din articolul de mai sus? Cam atât ai si iq ul.! Începe sa urli înainte de alegeri, când vor mai fi alegeri!….acum…esti doar ridicol!