Cum s-au poziţionat arhitecţii, dezvoltatorii imobiliari, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi primăriile de sector după ce Nicușor Dan a spus că „există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi”
Prezent la o conferinţă de presă pe tema problemelor pe care le întâmpină bucureştenii privind livrarea agentului termic, Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan a vorbit despre ilegalitatea din construcții. Fara a indica o instituţie sau o persoană anume, edilul a spus că deşi există o „uriaşă corupţie” în zona de construire, nu există şi corupţi”.
Acesta a dat ca exemplu planurile urbanistice zonale de sector (PUZ) spunând că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională, iar corupţii ar trebui să ajungă la puşcărie.
„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a declarat Nicuşor Dan.
Vizat de Primarul Capitalei, ce-i drept fără a fi nominalizat în mod direct, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), instituția care exercită controlul de stat al calităţii în construcţii, a preferat să tacă. Până la această oră, reprezentanţii ISC nu ne-au oferit niciun punct de vedere.
Similar, trei din cele şase primării de sector contacte de G4Media.ro pentru a ne oferi un punct de vedere, au evitat să comenteze declaraţiile Primarului General.
De ce sunt importante PUZ-urile (Planul Urbanistic Zonal) şi care este miza
„PUZ-ul în sine reprezintă regulamentul zonei, politica zonei. Pe baza lor se face o investiţie, se construieşte. Trebuie să ne învăţăm să negociem pentru cetăţean şi pentru oraş, nu doar pentru una din ele. Sunt zone verzi pe care le treci din zone verzi pe care nu trebuie să construieşti, în zone construibile şi aici apar multe probleme. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont că oraşul evoluează şi aici e mare problemă. Cum faci ca să evolueze, să nu blochezi lucrurile, dar să le dezvolţi sănătos. Problema este că se doresc 20 de etaje în nişte zone joase, cu case şi lucruri de genul ăsta. Asta e marea problemă. Ar trebui să zică: nu se poate aici şi acolo, dar avem alternativă, uitaţi aici”, a declarat pentru G4Media.ro, Emil Ivănescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.
În ceea ce-i priveşte pe dezvoltatorii imobiliari, reprezentanţii acestora susţin că nu se simt vizaţi de afirmaţiile lui Nicuşor Dan.
„Nu cred că este bine ca o autoritate publică care are principala responsabilitate în emiterea autorizaţiilor, să vorbească despre o întreagă industrie, generalizând lucrurile în contextul în care cazurile celor care nu respectă legea sunt foarte diminuate şi chiar foarte puţine în ultima perioadă. Majoritatea dezvoltatorilor sunt foarte serioşi în ceea ce priveşte calitatea în construcţii”, a declarat pentru TVR, Bogdan Ivan, Secretar General, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România „Urbanis”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii