G4Media.ro

Mici schimbari în sărbătorile mele de Paște

Mici schimbari în sărbătorile mele de Paște

Din anii 90 și până astăzi obiceiurile de consum s-au schimbat pe nesimțite astfel că modul în care ne bucurăm de aceste zile diferă radical de modul cum ne petreceam sărbătorile de Paști în urmă cu trei decenii. Nu cred că este vorba doar despre aceste Sărbători, în general cred că ne-am îndepărtat puțin de latura spirituală și am intrat într-un fel de frenezie a consumului.

Poate că nu sunt cea mai în măsură să vorbesc despre tradiții de Paști. Nu am crescut într-o familie pentru care să fie importantă participarea la ritualurile Bisericii. Le-am înțeles importanța târziu, mergând alături de prieteni în noaptea de Înviere o dată la Șinca Veche și o dată la Sibiel.

Oua rosii

Pot însă să vă vorbesc despre o perioadă în care „înconjuratul Bisericii” avea și conotații dincolo de sfera religioasă. Era un punct de întâlnire, era un mod de a ține împreună comunitatea. Repet, am înțeles latura spirituală abia atunci când am pășit și eu, alături de zeci de alți oameni în jurul unei biserici. Paștile erau înainte și poate mai sunt și acum, undeva sub poleiala consumistă, un moment de întoarcere spre dinăuntru, un moment al familiei, al bucuriei de a împărți cu cei dragi.

Nu aveam atâția „iepurași” în jur în zilele acelea, magazinele nu gemeau de dulciuri și decorațiuni tematice, ouă, pui, găini, pastelate, de lemn, de plastic, de metal, cu pene, cu paiete, eco, bio, pentru toate gusturile și buzunarele. Aveam ouă vopsite în casă, multe dintre ele în coji de ceapă și cu frunze aplicate, cozonaci, drob, ciorbă, friptură de miel. Nu știu în alte familii, dar pentru noi, dimineața de Paști începea neapărat cu ouă ciocnite cu tradiționalele Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!, alături de telemea, drob, ridichi și ceapă verde.

Mi-am întrebat și o prietenă dragă ce însemna această Sărbătoare pentru ea. Mi-a răspuns și îmi permit să o citez: „era cea mai importantă, practic singura sărbătorită ca la carte, cu mers la biserică, vopsit ouă, gătit mai tradițional în familie…”

Astăzi putem cumpăra ouăle vopsite gata, gospodinele nu mai coc cozonacii, e mult mai ușor să faci o vizită la orice magazin alimentar. Preferințele pentru anumite dulciuri au evoluat, ascultam la radio că zilele acestea, mai ales cei tineri preferă mousse-urile de ciocolată sau vanilie, aromele fructate, ceva să fie mai în pas cu moda.

Vegani

Există și ceva ce ar fi părut extraterestru acum 30 de ani, vegetarianismul sau veganismul, caz în care mare parte din meniul de Paști dispare complet. Nu vreau să îmi jignesc în vreun fel prietenii care au îmbrățișat aceste moduri de viață, fiecare este liber să facă cum crede de cuviință. Cred doar că trebuie să ne respectăm unul altuia alegerile. Caz în care, răspândirea unor fluturași de genul celor primiți de un prieten la metrou în București, mi se pare ușor exagerată.

Mai toate civilizațiile din această lume se întemeiază pe ritualuri ale sacrificiului. Personal, nu mănânc miel sau oaie (nu din cauze morale), dar n-aș spune că cei care o fac sunt mai puțin umani sau sănătoși.

Lăsând preferințele culinare deoparte și uitându-mă în jur zilele acestea, văd tot mai mult că Paștile sunt de fapt doar niște zile libere, cu una în plus de anul acesta, pe care mulți dintre noi ne grăbim să le petrecem oriunde altundeva decât în familie, se poartă „city break-urile”, la munte sau la mare, într-o țară exotică sau doar la vecinii noștri bulgari. Nu știu dacă este mai bine sau mai rău așa, dar este trist cumva că, un eveniment de suflet a devenit doar un alt lucru de bifat într-o agendă de marketing.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. cel mai trist este ca articole de calitate slaba ajung publicate aici. e o platforma interesanta, dar asta e mult sub standarde.

    iar acum la subiect, in 89 s-a murit pentru libertate. libertatea pune individul si nu tribul pe primul loc. unii vor mousse de vanilie, altii vor sa jeleasca patetici friptura si ciorba. reatul sunt in city break. diversitate. vegani.

    live and let live

    • „Und’ te duci tu mielule ?”

      „In balarii, domnule.”

      E de-a dreptul gretos sa insinuezi ca in decembrie 1989 s-a murit si pt libertatea de a alege intre mousse de vanilie si ciorba de miel !

      PS. Cred ca gresala in cazul materialului de fata este aceea ca a fost trecut la categoria „analize” in loc de „articole, intrucat tema a mai fost abordata in trecut de catre alti jurnalisti, care i-au dat cu adevarat valente de „analiza” !

    • Ai comis-o precum un…berbec matol,…mielule…! Ai fost poftit in casa de catre gazda iar in loc de multumiri, te-ai pornit sa arunci cu …muci pe perete…! Bine macar ca i-ai ”colectat” inspirat, sub forma de…mousse de vanilie…

  2. Ca sa ma bag si eu putin in vorba: daca Pastele e despre familie si suflet, atunci chiar nu conteaza cine a vopsit ouale sau cine a copt cozonacii, nu?

    Hristos a inviat!

    • Total adevarat.
      Atata timp cat sarbatoarea Pastelui nu mai este despre Hristos, poate sa fie despre orice altceva si acest orice altceva se va schimba mereu dupa gusturile fiecaruia. Ce conteaza daca sarbatorim mielul, iepurele, gaina si ouale, sau doar verdeata?
      Sa fim seriosi aceste zile libere pentru cei mai multi dintre oameni sunt doar zile libere. Atat. Deci distractie placuta dupa gustul propriu.

      Pentru cei care il sarbatoresc pe Hristos, va urez Hristos a inviat si e viu pentru totdeauna!

  3. Articolul asta…….pt ce a fost scris oare ??? Eu cred ca e in exclusivitate……pt salariul fatucii care l-a …”conceput”..:))) Penibil…zau….

  4. Un articol excelent din categoria “scurt și la subiect” care ar trebui sa dea de gândit multora . Bravo !

  5. Multi oameni au probleme de intelegere fara a fi vinovati, din nastere sau educatie.
    Articolul scris intr-un stil usor de divertisment are o semnificatie morala profunda.
    Societatea “libera de orice“ poate calca in picioare chiar si traditiile care ne vin din trecut.
    Ce viitor sa asteptam daca nu ne respectam trecutul, o sa devenim toti vegani in gandire.
    Cititul de doua ori poate fi uneori de ajutor….

  6. E jenant de banal articolul iar incadrarea la „analize” e hilara. Ba chiar usor alarmanta, pt ca asteptam cu sufletul la gura sa vedem cum arata site -ul G4 Media…Stim ca e la inceput, ca orice demers uman e perfectibil, deci sa le uram succes! Si sa „cearna” mai atent: cred ca sunt destule reviste pt femei in care asa o scriitura si-ar gasi un loc onorabil.