Cum s-au văzut protestele din România în presa internațională. Principalele titluri din ziarele europeane și americane
Presa internațională a relatat pe larg despre protestele antiguvernamentale din România de la sfârșitul săptămânii, cele mai multe relatări accentuând faptul că a fost vorba de un miting anticorupție care a degenerat în violențe, soldate cu peste 400 de răniți. G4Media.ro a făcut o selecție a celor mai importante titluri pe baza monitorizării realizate de RADOR.
THE NEW YORK TIMES: Violența a erupt în România, în timp ce zeci de mii de oameni protestau contra corupției
Protestele antiguvernamentale din capitala României au devenit violente vineri noapte, când poliția s-a ciocnit cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Peste 240 de oameni, inclusiv câțiva membri ai forțelor de ordine, au fost răniți.
Un număr estimat la 100.000 de oameni s-a strâns pe parcursul zilei în Piața Victoriei din București pentru a-și exprima furia la adresa guvernului, alte zeci de mii de oameni protestând în alte orașe de pe tot cuprinsul țării. Principala lor nemulțumire o constituie schimbările legislative despre care mulți afirmă că vor slăbi statul de drept.
„Vrem democrație și legi care apară cetățenii, nu politicienii”, a declarat Moisa Mărăcine, 33 de ani, venit cu avionul din Regatul Unit, unde trăiește și unde deține o firmă.
Organizatorii au căutat să atragă românii din străinătate la această manifestație, cea mai nouă dintr-o serie mai lungă.
Stelian Onchioiu, 43 de ani, care muncește la Dublin ca șofer, a declarat că s-a întors „pentru că vreau să schimb sistemul din România”. După un deceniu petrecut în armată, a declarat dl Onchioiu, ultimii doi ani a trăit în Irlanda. „Este important pentru noi să ne întoarcem”, a declarat el. „Este prea multă corupție.” (Sursa: The New York Times, preluare Rador)
THE FINANCIAL TIMES: Un protest antiguvernamental din România s-a terminat cu violențe
Un protest antiguvernamental din România s-a terminat cu violențe vineri noapte, cu aproape 250 de răniți, după ce protestatarii s-au ciocnit cu poliția.
Un număr estimat la 100.000 de protestatari, inclusiv mulți oameni întorși special din străinătate pentru această ocazie, s-au adunat în Piața Victoriei din centrul Bucureștilor, cerând demisia guvernului condus de social-democrați. Ei au criticat ceea ce ei consideră a fi tentative de subminare a statului de drept, inclusiv revocarea procurorului șef anticorupție în urmă cu o lună.
Demonstrația a început pașnic, dar atunci când manifestanții au încercat să spargă baricadele din fața clădirii guvernului poliția a răspuns în forță, utilizând într-un final gaze lacrimogene și tunuri cu apă. (Sursa: The Financial Times, preluare Rador)
LE MONDE: La București, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestație a expatriaților români
Zeci de mii de români din diaspora s-au adunat vineri seară în fața sediului guvernului pentru a denunța corupția în țara lor de origine
Gaze lacrimogene și tunuri cu apă au fost utilizate de forțele de ordine pentru a dispersa, vineri, 10 august, în cursul serii, o manifestație de circa 80.000 de persoane la București. Majoritatea dintre ei erau români din diaspora veniţi să protesteze împotriva corupției instituționalizate care cangrenează țara lor.
Nicușor Vasile, mic întreprinzător în construcții, emigrat la Bruxelles de cinci ani, a făcut 2.200 de kilometri pe drum pentru a merge în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului, loc tradițional al manifestațiilor. În vârstă de 45 de ani, el a plecat din România în 2013. “Mă săturasem”, explică el. “În România, munceam până la 12 ore pe zi și mi-era greu să mă descurc. Avem tot ce trebuie pentru a trăi la fel de bine la București ca și la Bruxelles sau Paris, dar corupția a distrus țara asta”.
“De ce o asemenea violență? Nu vom ceda”, avertizează dl Vasile. “Trimit banii pe care îi câștig în România și ce primesc în schimb? Gaze lacrimogene și jeturi de apă în cap. Nu vom lăsa România unei bande de hoți care a pus mâna pe guvern și pe Parlament”.
Vineri, președintele liberal Klaus Iohannis și-a afișat solidaritatea cu manifefestanții. (Sursa: Le Monde, preluat de Rador)
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Confruntări la demonstraţii din România
În România s-a ajuns la un conflict între demonstranţi şi poliţie. Sute de oponenţi ai guvernului au fost răniţi în cadrul confruntărilor. Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene.
La Bucureşti, în cadrul unor confruntări de forţă dintre poliţie şi demonstranţi pe marginea unor proteste împotriva guvernului României au fost rănite mai multe sute de persoane. Potrivit Agerpres, sâmbătă dimineaţa existau 440 de răniţi, din care 24 poliţişti. În cadrul demonstraţiei din faţa clădirii guvernului au avut loc mai mult confruntări, iar poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi a reţinut mai multe persoane. (Sursa: Frankfurer Allgemeine Zeitung, preluat de Rador)
EURONEWS: Violență fără precedent la protestul anticorupție din București: relatarea unui martor ocular
La unul dintre cele mai violente proteste din România peste 450 de oameni au fost răniți, scrie Cristian Gherasim, corespondentul Euronews la București. La manifestația de vineri din capitala României au participat expatriați reveniți acasă de mai aproape ori de mai departe, cerând guvernului de stânga să demisioneze și să convoace alegeri anticipate.
Cei reveniți, emigrați pentru a scăpa de condițiile groaznice de trai de acasă, s-au alăturat zecilor de mii de compatrioți care au aglomerat Piața Victoriei din București.
Ei sperau să determine Partidul Social Democrat (PSD) aflat la guvernare – afectat de acuzații de interferență în sistemul judiciar al țării și de dezincriminarea unor infracțiuni de corupție – să plece de la putere.
Evenimentul, început ca un miting pașnic cu peste 100.000 de oameni, a devenit rapid violent.
Câțiva instigatori, care ieșeau în evidență dintre protestatarii în mare parte pașnici, au început să arunce cu sticle în poliție.
Polițiștii au reacționat excesiv, afirmă majoritatea, inclusiv președintele României Klaus Iohannis, aplicând forța împotriva oamenilor adunați în piață. (Sursa: Euronews.ro, preluat de Rador)
DIE PRESSE: Peste 450 de răniţi la proteste din Bucureşti
În cadrul demonstraţiilor de la Bucureşti au fost răniţi 452 de oameni: demonstranţi, poliţişti, jurnalişti, printre care şi o echipă ORF.
Bilanţul acţiunii de forţă a poliţiei de vineri seara împotriva a 100.000 demonstranţi antiguvernamentali este dezastruos: 452 de persoane au fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, 65 – printre care 11 poliţişti – au fost răniţi mai grav şi au fost spitalizaţi. Potrivit imaginilor dramatice transmise permanent de posturi de televiziune România se afla sâmbătă sub şoc: poliţiştii bat la întâmplare demonstranţi paşnici, aruncă grenade cu gaz lacrimogen în grupurile de oameni cu copii, stropesc de aproape cu spray cu piper unele persoane mai în vârstă, maltratează femei care se opun cu pumnii şi picioarele. Mai mulţi jurnalişti, printre care şi o echipă de la ORF, sunt atacaţi direct.
ORF şi Clubul jurnaliştilor din Austria ÖJC, respectiv cancelarul federal Sebastian Kurz au condamnat acţiunea de forţă de sâmbătă. (Sursa: Die Presse, Austria, preluare Rador)
DER STANDARD: Echipă de la ORF, atacată de poliţie la demonstraţia antiguvernamentală
ORF protestează faţă de atacul asupra cameramanului, apreciind că acest mod de a acţiona este inacceptabil chiar şi în situaţii de excepţie.
La demonstraţia de vineri împotriva guvernului de la Bucureşti s-au înregistrat şi excese, iar un grup al Televiziunii ORF a fost atacat de poliţie. Echipa tocmai filma când poliţia trecea în apropiere. După cum a relatat corespondentul ORF Ernst Gelegs în emisiunea “ZIB24” (Zeit im Bild = Timpul în imagini), un cameraman a fost bătut cu bastoane de către poliţişti. A fost lăsat în pace abia când a strigat de mai multe ori că este cameraman. Între timp s-a recuperat, a spus Gelegs. Potrivit ORF, corespondentul însuşi a evitat la mustaţă o lovitură cu scutul unui poliţist, iar un altul l-a presat cu scutul de zidul unei case şi l-a imobilizat”. (Der Standard, Austria, preluare Rador)
RZECZPOSPOLITA: 400 răniți în mitingul din București
Peste 400 de persoane au fost rănite în timpul mitingului antiguvernamental din București – informează poliția română.
În protestul de vineri împotriva „corupției înrădăcinate în țară” și a salariilor mici au participat în București circa 50.000 de persoane. În timpul protestului s-a ajuns la ciocniri ale demonstranților cu poliția – o parte a demonstranților a aruncat în polițiști cu sticle, iar poliția a răspuns cu pulverizare de gaz lacrimogen și cu tunuri de apă.
Președintele țării, Klaus Iohannis, a numit reacția poliției „disproporționată”. „Condamn cu fermitate intervenția brutală a poliției, mult disproporționată față de acțiunile majorității persoanelor participante la demonstrație” – a spus președintele. (Rzeczpospolita, Polonia. Preluare Rador)
MAGYAR IDŐK: Demonstraţiile din România nu au avut un organizator
Demonstraţiile din România care au debutat vineri nu au avut organizatori, iar cei adunaţi nu aveau niciun fel de aprobare, de aceea nimeni nu ar putea fi tras la răspundere – a declarat duminică la postul M1 din Ungaria Zsolt Pászkán, expert în problemele României.
În opinia sa guvernul a dat dovadă de o mare stăpânire de sine când nu a împiedicat demonstraţia. Evenimentul a fost planificat în urmă cu două luni, dar ulterior “organizatorul-fantomă” s-a retras – a opinat.
Vineri muncitorii sezonieri întorşi în ţară în concediu, membrii diasporei române au organizat o demonstraţie în faţa Palatului Victoria, scandând lozinci împotriva corupţiei şi cerând demisia guvernului Dăncilă. Printre zecile de manifestanţi s-au infiltrat provocatori, iar jandarmii au încercat să-i înfrâneze timp de mai multe ori pe cei turbulenţi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, iar noaptea au recurs la forţă şi i-au evacuat pe demonstranţi din piaţă. (Magyar Idok, oficios guvernamental maghiar, preluare Rador)
HÍR TV: “Dacă aceste demonstraţii nu vor duce nicăieri, ţara noastră este pierdută”
Din nou au demonstrat zeci de mii împotriva guvernului de stânga. Printre participanţi s-au aflat mai ales muncitorii români din străinătate care au venit acasă în concediu, precum şi liderii seriei de demonstraţii ale opoziţiei care a demarat în urmă cu un an şi jumătate. Spre deosebire de cea de vineri, acest protest s-a încheiat în linişte.
De data aceasta nu s-a cerut doar demisia guvernului, dar s-a protestat şi faţă de folosirea nejustificată de către organele de ordine a gazelor lacrimogene şi a tunurilor de apă pentru împrăştierea participanţilor “Poliţişti, nu sunteţi tot români?” – scria pe o pancartă. (Hir TV, Ungaria. Preluare Rador)
DIE WELT: Imagini sumbre dintr-o ţară care va prezida statele UE din ianuarie 2019
Cotidianul german Die Welt comentează, într-un articol publicat pe site, protestele de la Bucureşti, specificând că Uniunea Europeană este îngrijorată de situaţia tensionată, mai ales pentru că România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE din ianuarie 2019. Comisarul pentru Justiţie al UE, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată, într-o declaraţie acordată publicaţiei, de modificările aduse legilor justiţiei, specificând că pun în pericol independenţa judecătorilor şi că ar fi util dacă Guvernul şi-ar revizui planurile cu privire la reforma justiţiei. (Sursa: News.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii