G4Media.ro

Cum să ne menținem tineri cât mai mult timp. Starea emoțională e…

Ioan Gașpar este pasionat de triatlon / FOTO arhivă personală

Cum să ne menținem tineri cât mai mult timp. Starea emoțională e esențială. Urmează somnul, mișcarea și dieta. Recomandările unui om preocupat de viața sănătoasă

Medicul stomatolog Ioan Gașpar (52 de ani) este un mare împătimit al sportului. E pasionat de triatlon, străbate lumea în lung și-n lat cu bicicleta, face pelerinaje pe jos, iarna face baie la copcă, joacă șah (în competiții oficiale) și predă ore de fitness fără să pretindă niciun leu. Gașpar a pus la cale mișcarea în aer liber din faţa stadionului „Dan Păltinișanu“ din Timișoara și s-a extins și în comuna Giroc, unde antrenează, gratis, zilnic, doar de dragul de a promova sportul și viața sănătoasă.

Acum, stomatologul a mai făcut un pas. A scris o carte alături de fiul său, Ioan Vlad Gașpar, student în anul V la „Stomatologie”. „Cum să rămâi tânăr când ești deja tânăr de foarte mult timp” este o culegere care cuprinde protocoale de menținere a stării de sănătate pe termen lung și de prevenire a bolilor cronice, în anticiparea momentului când știința va putea extinde durata vieții.

„Longevitatea e foarte la modă, e un domeniu al medicinei într-o expansiune rapidă. Până acum, medicina se ocupa de ce să facem în cazul în care ne îmbolnăvim, dar acum începe să pună accentul pe cum să rămânem cât mai mult sănătoși, cum să ne prezervăm virilitatea, longevitatea și energia. Lipsa bolilor la 50 de ani nu e totuna cu absența bolilor la 20 de ani. Îmbătrânirea e o formă de îmbolnăvire treptată. Noi ne transformăm tot timpul după un anumit program de copiere. Aceste copii suferă deteriorări în timp, sunt tot mai puțin reușite de la o zi la alta și apare fenomenul numit îmbătrânire”, a declarat Ioan Gașpar.

Ioan Gașpar a scris cartea alături de fiul său FOTO arhivă personală

„Se află tot mai multe despre programele de funcționare a corpului și a tuturor organelor”

Faptul că oamenii încep să se mențină tot mai bine se poate vedea cel mai bine la sportivii de performanță. Un exemplu bun sunt mai mulți fotbaliști de la Campionatul European care tocmai s-a încheiat. Să amintim doar de portughezii Pepe (41 de ani) și Ronaldo (39 de ani), dar un exemplu bun a fost anul trecut și Ibrahimovici (care între timp și-a agățat ghete în cui), care la 42 de ani juca la AC Milan și în națională.

„Se află tot mai multe despre programele de funcționare a corpului și a tuturor organelor. Le mențin printr-o recuperare bună prin somn, gândire pozitivă, dietă și anumite metode de antrenament. S-ar putea ajunge să facă performanță și la 50 de ani. Chiar dacă ai 50 de ani, vârsta biologică poate fi în altă scală: 20-30 de ani sau 30-40 de ani. Vârsta biologică o să scadă continuu. Vom ajunge ca la 100 de ani să avem vârsta biologică de 40 de ani,” a mai spus Gașpar, dând exemplul japonezului Kazuyoshi Miura, cel mai bătrân jucător de fotbal profesionist de pe planetă, care a împlinit 56 de ani pe 26 februarie și este la al 38-lea sezon profesionist, jucând pentru echipa portugheză Oliveirense.

Ioan Gașpar e pasionat de șah FOTO arhivă personală

Prin cartea sa, Ioan Gașpar a dorit să aducă la cunoștința oamenilor câteva protocoale extrem de ieftine și la îndemâna tuturor pentru a se menține sănătoși.

„În 15-20 de ani, se presupune că medicina va fi capabilă să activeze genele de regenerare prin biotehnologie, încât să nu mai îmbătrânim. Tehnologiile astea au fost întotdeauna accesibile oamenilor bogați la început, dar cu timpul și omul de rând și-a permis să-și ia mașină, să zboare cu avionul, să-și cumpere televizor sau telefon. Protocoalele mele sunt simple, aproape gratuite, și te pun în situația de a avea peste 20 de ani un corp bine întreținut” a mai spus Gașpar.

Cei patru pași pentru o viață sănătoasă

Ioan Gașpar spune că sunt patru stâlpi importanți pentru menținerea tinereții, primul fiind starea emoțională.

„Dacă ție ți se pare că viitorul arată mai bine decât trecutul, că faci parte dintr-un trib, că ești animat de niște scopuri în viață, ierți pe toată lumea și ai prieteni pe care te poți baza, vei avea o stare emoțională foarte bună. Practicând prietenia, iertarea și recunoștința, vindecăm programele rele de funcționare a corpului. Gândul negativ ne face foarte rău” a explicat medicul.

Al doilea stâlp este importanța somnului, care este adesea neglijată.

„Lucrătorii în schimburi, studenții care învață în sesiune, oamenii plictisiți care nu dorm, cei care petrec noaptea, surorile medicale, medicii, pompierii – aproape jumătate din populație nu doarme regulat, ceea ce duce la preîmbolnăvire cronică. E foarte important să dormi la aceleași ore și cam opt ore pe noapte”, a mai spus Gașpar.

Al treilea pilon este mișcarea. „Oamenii din Statele Unite fac în medie între 3.000 și 5.000 de pași pe zi, foarte puțin. Mișcarea este extrem de benefică, una dintre cele mai utile și ieftine medicamente. Nu există nicio pilulă care să bată importanța mișcării”, a completat Ioan Gașpar.

Al patrulea pilon este dieta. „Înainte, oamenii mâncau o dată la două-trei zile. Acum avem trei mese și gustări între mese. Am explicat în carte de ce acest lucru te îmbolnăvește,” a mai spus Gașpar.

Ioan Gașpar FOTO arhivă personală

În afară de cele patru piloni, avem și alte aspecte importante: expunerea la frig, sauna, masajul, meditația, cantitatea de apă băută și sărurile – lucruri simple, dar cu efecte mari asupra corpului.

„Oamenii sunt foarte ocupați și chiar dacă știu ceva, e foarte greu să aplice. Totuși, poate sunt oameni care vor dori să se simtă la 70 de ani ca la 45. Absolut se poate. Primul capitol din carte începe cu <Tânărul în vârstă este noul bătrân>,” a spus Gașpar.

Banii din carte sunt donați unui spital de copii

Cartea nu este un business; toți banii obținuți din vânzare sunt donați Spitalului de Copii din Timișoara. Tipărirea cărții costă 10 lei și poate fi achiziționată prin donarea a 15 lei, toți banii ajungând în contul Asociației pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

„Este un mod în care vrem să mulțumim orașului în care ne-am format amândoi. Dacă simțiți și voi că vreți să ajutați spitalul de copii și o persoană să trăiască mai sănătos, donați 15 lei și primiți cartea. Puteți dona multipli de 15 lei și să faceți cadou apropiaților sau celor preocupați de o viață sănătoasă,” a mai spus Ioan Gașpar.

Ioan Gașpar călătorește prin lume cu bicicleta FOTO arhivă personală

Cartea a fost scrisă de Ioan Gașpar alături de fiul său, Ioan Vlad Gașpar, care este în anul cinci la Stomatologie. El este deja o mică vedetă pe TikTok, având peste 150.000 de urmăritori, și promovează de la medicină până la lucruri mai populare pentru tineri.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează