Cum să nu plângi în timp ce tai ceapa, conform experților/ Care sunt cele mai eficiente metode
Ceapa este gustoasă și o parte esențială a atâtor feluri de mâncare, dar tăiatul ei îi face pe mulți oameni să verse lacrimi.
Toată lumea pretinde că are cel mai bun truc pentru a reduce lacrimile atunci când taie ceapă, dar CNN a vorbit cu experții pentru a vedea care sunt cele care își merită sarea.
De ce plâng când tai ceapă?
Acea senzație de usturime în ochi are un scop pentru ceapă, a declarat dr. Abbey Thiel, un om de știință în domeniul alimentar și gazda canalului YouTube Abbey the Food Scientist.
„Este de fapt mecanismul de apărare al plantei pentru a preveni ca aceasta să fie mâncată”, a spus Thiel. Multe plante au modalități de a evita să devină masa de prânz, cum ar fi spini, țepi sau un gust amar, a adăugat ea.
Apărarea unei cepe provine din structura sa celulară, care are diferite compartimente pentru a separa substanțele care ar putea avea o reacție, a spus ea.
Atunci când deteriorați aceste celule – cum ar fi cu un cuțit – o enzimă și un aminoacid se combină pentru a forma compuși de sulf și o altă enzimă care trimite vapori în aer și, în cele din urmă, în ochii dumneavoastră, a declarat dr. Bryan Quoc Le, cercetător al facultății de la Universitatea Pacific Lutheran din Parkland, Washington.
„După ce reacționează cu umiditatea din ochii noștri, se produc cantități mici de acid sulfuric care irită corneea și duce la apariția lacrimilor”, a declarat Thiel prin e-mail.
Există mai multe modalități eficiente de a reduce usturimea ochilor și de a diminua lacrimile atunci când tăiați ceapa, spun experții.
Folosiți un ventilator
O metodă excelentă pentru a produce mai puține lacrimi atunci când tăiați ceapă este plasarea unui ventilator lângă dumneavoastră pentru a sufla aerul din apropierea legumei, a spus Thiel.
„În acest fel, vântul îndepărtează moleculele care de obicei intră în ochi și duc la apariția lacrimilor”, a spus ea.
Protejează-ți ochii cu ochelari de protecție
Da, arată ciudat, dar ochelarii de protecție sunt o metodă infailibilă, a spus Thiel. Aceștia îți protejează ochii de moleculele din aer, a spus ea.
„Am observat că purtarea lentilelor de contact (în loc de ochelari) face o mare diferență atunci când tai o ceapă”, a spus Thiel. „Pur și simplu vrei să ai un fel de scut care să-ți protejeze ochii”.
Răciți ceapa
Frigiderul, congelatorul sau un castron cu apă înghețată pot fi, de asemenea, de ajutor, a spus Le.
Congelarea, la fel ca și microundele, poate schimba textura cepei, așa că folosiți această metodă doar atunci când pregătiți ceva, cum ar fi o supă, a spus el.
Iar depozitarea cepei în frigider poate atenua aroma acesteia, a spus Le. În schimb, păstrați ceapa într-un loc răcoros și uscat și băgați-o în frigider sau în apă rece cu aproximativ 20 de minute înainte de a o tăia, a spus el.
Porniți căldura
Căldura poate ajuta la reducerea vaporilor, așa că ai putea să pui o ceapă la microunde înainte de a o tăia, a spus Le.
În funcție de mărimea cepei, ar trebui să dureze între 30 de secunde și câteva minute, a adăugat el.
Dar Le recomandă să faceți acest lucru doar dacă pregătiți ceva în care textura cepei nu este atât de importantă.
Adăugați acizi
Acizii adăugați în ceapă pot ajuta la reducerea usturimii ochilor și la creșterea gustului pentru papilele gustative, a spus Le.
Enzima care transformă aminoacizii din ceapă pentru a provoca senzația de usturime funcționează bine într-un anumit interval de pH, a spus el. Un acid, cum ar fi lămâia sau oțetul, va încetini enzima care produce vaporii care duc la lacrimi.
Încetinirea enzimei care produce lacrimi din ceapă are un alt avantaj: păstrează intact aminoacidul care dă cepei capacitatea de a spori aroma într-o rețetă, a spus Le.
Aprindeți lumânări
Unii oameni jură să aprindă o lumânare în timp ce taie o ceapă. Este posibil ca acest lucru să funcționeze, a spus Le.
„Aș putea vedea că funcționează, dar depinde de tipul de lumânare”, a spus Le. Aceasta ar putea bloca vaporii sau o lumânare parfumată ar putea avea o reacție cu vaporii care să fie de ajutor.
Dar nu este o metodă garantată, a adăugat el.
„Poate că vă va distrage atenția cu mirosul frumos mirositor”, a spus Thiel.
Mușcă din pâine
Funcționează să ții în gură o bucată de pâine sau pâine prăjită pentru a evita plânsul sau pentru a opri lacrimile? Este greu de spus, a spus Le.
Unii oameni pot găsi că această metodă reduce senzația de usturime și lacrimile, dar nu este una pe care să te poți baza că va funcționa de fiecare dată, a spus el.
Le a spus că nu este sigur de teoria din spatele ei. Ar putea fi vorba de pâinea care absoarbe vaporii sau ar putea fi ceva psihologic, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii