Cum să slăbești, dar să și mânânci dulciuri
Una dintre provocările meseriei mele este să fac oamenii fericiți atunci când slăbesc. Am eu ambiția asta să le fac un plan alimentar gustos, să nu le fie foame, să fie ușor de pus în practică zi de zi și să se simtă liberi și că pot să mănânce orice. Nu-mi place când aud că îmi cer să fac ce vrăji știu eu, dar să slăbească repede și fără alimentele lor de suflet. Cum să am satisfacție când livrez tristețe?
Viața de dietă restrictivă nu o doresc nici dușmanilor, d-apăi oamenilor cu care colaborez și cu care mă împrietenesc strașnic în 90% din cazuri.
Iată câteva strategii de a încorpora alimentele care ne plac mult și care, firește că îngrașă, în mesele de zi cu zi:
Redu cantitatea. Dacă îți place înghețata și înainte de slăbit mâncai o cutie, mulțumește-te acum cu 2 cupe. Hai că-i mai bine decât deloc și sincer vorbind, plăcerea maximă a gustului e fix la primele înghițituri. În timp o să vezi că te vei mulțumi cu cantități din ce în ce mai mici de mâncare și cantitatea asta o să ți se pară destulă;
Mai redu cantitatea celorlalte alimente mâncate în ziua respectivă. „Calories in și calories out” reprezintă o balanță după care se stabilește cât slăbim/îngrășăm de la zi la zi. Dacă te bântuie o poftă de ecler (4-500 kcal, adică 1 masă principală + 1 gustare într-o dietă), începe ziua cu 1 cană de iaurt și 1 felie de pâine; prânzul cu un pește cu salată sau ceva legume pe grătar cu ½ palmă brânză și „mănâncă blestematul“ de ecler la prânz. Zero ciuguleli în ziua respectivă și închei seara cu 3 polonice de supă/ciorbă. Fără fruct în ziua respectivă, fără sucuri sau cafea cu calorii și fără pâine. Și gata, ți-ai făcut pofta, nu ai nicio vină pentru că știi că ai făcut deficit caloric în ziua respectivă și că „îți permiți”.
Desigur că dacă faci o obișnuință din asta este posibil să mănânci 5 eclere într-o săptămână și în timp să renunți de tot la mâncare și să mănânci numai asta. Sper că sfaturile mele să nu vă ducă la strategii din astea. Vorbim de mâncare nutritivă aici și de poftele normale pe care le avem din când în când;
Încearcă să ai mesele principale pe cât posibil dietetice și în cantități adecvate stomacului tău: carne slabă; fără prea multe brânzeturi grase, cu legume; fără prăjeli; salate; fără mulți cartofi și paste;
Caloriile din dulciuri mai pot fi economisite prin reducerea consumului de fructe și alcool în ziua respectivă. Compară-ți poftele și decide dacă e ziua potrivită pentru ceva dulce sau pentru 1 pahar de vin. Hai că știm deja că nu le putem avea pe toate concomitent în viață;
Fă mișcare! O oră de mișcare pe zi (alergat/sală/mers alert) îți poate arde caloriile unei mese (3-400 kcal). Deci, dacă știi că mai ai scăpări, plătește în avans pentru ele. Este perfect în regulă așa. Cântărește-te zilnic și vezi cât te ține metabolismul și care este punctul în care îți menții kilogramele sau încep să se acumuleze;
Din categoria dulciurilor cele mai inocente sunt cele cu ingrediente mai puține. De exemplu, dacă luăm un pachet de biscuiți, cu cât are mai multe grăsimi (inclusiv semințe sau nuci) adăugate la baza de cereale (fie ele și integrale), cu atât devine mai caloric; o prăjitură, cu cât are mai multe creme (grăsime) adăugată, devine mai calorică. Cel mai inocent dulce este 1 fruct proaspăt, oricare; cele mai cuminți clătite sunt cele umplute cu fructe și nu gem sau miere; cea mai cuminte înghețată este cea formată din piure de fructe fără adaos de grăsime din lapte sau zahăr; cel mai la îndemână dulce făcut în casă este 1 iaurt + puțină miere sau câteva lingurițe de magiun de fructe fără zahăr;
Dă-ți voie la 2-3 alimente de suflet și nu 20. Adică, ok, îți plac dulciurile. Dar nu pot să-ți placă toate. Meriți ceea ce e mai bun. În timp devenim selectivi, cu oamenii din jurul nostru, cu emoțiile investite în ei, cu banii și cu liniștea noastră. Nu-ți poți cheltui caloriile pe orice e dulce. Trebuie să merite caloriile alea să intre în stomacul vostru. Alege produse de calitate, cu ingrediente curate, cu prețuri ceva mai mari sau cu o poveste care să-ți mângâie sufletul;
Rezistați oamenilor care vă servesc cu tot felul de alimente zilnic. Îmi dau seama că trăim într-o lume în care toată lumea ne servește cu câte ceva: bomboane, câteva migdale, o felie de chec făcută de mama cuiva, un pătrățel de ciocolată de peste mări și țări… etc., etc… Sunt calorii neînregistrate, forțate; ne îngrășăm practic pentru că vrem să nu jignim/supărăm, dar nu le avem oare pe ale noastre de dus zi de zi de să ne mai încărcăm și cu așa ceva? Politețea asta și cei 7 ani de acasă ne cam apasă pe umeri sau șolduri uneori;
Dacă îți găsești un nutriționist cu care să slăbești și te jignește atunci când îi recunoști că ai mâncat un cub de ciocolată când simțeai că omori pe careva dacă nu o faci, concediază-l! Nu vă lăsați înjosiți de toți „perfecții”. Până la urmă, calitatea unui om nu se rezumă la mărimea hainelor pe care le poartă.
Atunci când nu vorbim de foame cruntă, nevoia de dulce vine din nevoia unei îmbrățișări. Avem de fapt nevoie să ne cuibărim în brațele cuiva, întocmai ca bebelușul care caută sânul cald al mamei dătător de dulce. Avem de fapt nevoie de mai puțin zgomot și mai multă simțire. Știm că puterea este în noi, doar că din când în când zidurile cetății cad și se mai scurge un firicel de dezamăgire și renunțare. Ce vreau să vă spun este că e perfect normal să ne simțim corăbiile prinse în nisip din când în când și este în regulă un pic de molfăit cu privirea în gol. Ni se spune de mici să fim puternici încât ni se pare că cineva chiar reușește să facă asta nonstop.
Vă îmbrățișez cu speranța că postările mele vă alină și că știți că undeva acolo este o Tanti care, deși scrie despre broccoli și mere verzi, vă înțelege perfect momentele dificile pentru că le traversează și ea uneori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank