Cum să supraviețuiești în epoca de supraabundență a jocurilor video
Trăim într-o epocă a abundenței fără precedent a jocurilor video. În 2024, aproape 19.000 de jocuri au fost lansate prin intermediul platformei de distribuție digitală Steam. Acest lucru înseamnă că ai fi putut juca 52 de jocuri noi în fiecare zi a anului și încă mai aveai câteva rămase, relatează Financial Times.
Și totuși, 2024 a fost de fapt considerat un an ușor pentru lansările mari. Anul acesta promite mult mai mult, cu noi intrări în francize majore precum Grand Theft Auto, Assassin’s Creed, Monster Hunter și sosirea recent anunțatei console Nintendo Switch 2. La momentul redactării acestui articol, 715 jocuri au fost deja lansate în 2025. Dacă îi întrebi pe gameri cum este să trăiești această „jenă a bogăției”, vei auzi același răspuns de nenumărate ori: este epuizant.
Comunitățile online sunt pline de jucători care spun că sunt copleșiți de numărul de noi lansări. Prea multe jocuri, prea puțin timp. Cum am ajuns în punctul în care cornucopia de opțiuni pare mai degrabă o corvoadă decât o bucurie? De-a lungul anilor 2010, barierele de intrare atât pentru producția de jocuri, cât și pentru distribuție au scăzut dramatic, ceea ce a dus la un val de jocuri mici („indie”) supranumit „indiepocalipsa”, despre care unii se temeau că va îneca toate lansările de calitate. Deși jocurile bune încă se ridicau adesea la vârf, ritmul accelerat al lansărilor a fost apoi agravat de investițiile uriașe în jocuri în timpul pandemiei. Multe dintre jocurile comandate în acea perioadă sunt lansate abia acum.
Această avalanșă este o problemă deoarece jucătorii tind să fie „completiționiști” („completitionists”). Ei vor să adune fiecare monedă de aur, să câștige fiecare trofeu. Ei sunt comunitatea care a transformat „100 %” într-un verb. Prin urmare, cumpără nesfârșite lansări noi și le trimite imediat într-o bibliotecă de jocuri nejucate pe care o vor numi pe un ton îndurerat „backlog”, așteptând o perioadă mitică de repaus în viitor, când vom putea în sfârșit să recupereze.
Sosirea serviciilor pe bază de abonament, cum ar fi Xbox Game Pass, nu a făcut decât să mărească numărul de restanțe la proporții gargantuesce. Indiferent cu câtă perseverență te ocupi de lista ta, aceasta pare să se prelungească. O parte din motivul pentru care restanțele continuă să crească se datorează tuturor jocurilor vechi pe care oamenii încă le joacă.
Un raport al analiștilor din industrie Newzoo a constatat că 61% din timpul de joc în 2023 a fost petrecut cu jocuri lansate în urmă cu șase ani sau mai mult, o creștere de 15% față de 2021. În cele din urmă, cele 19.000 de jocuri lansate anul trecut concurează pentru doar 8 la sută din totalul orelor de joc. Poate că nu este surprinzător faptul că marea majoritate a acestora nu au fost jucate de aproape nimeni. Această inundație de conținut nu este o problemă exclusivă a jocurilor. Lista unora de filme de vizionat și de cărți de citit este la fel de lungă ca lista de jocuri pe care vor să le joace. Diferența este că poate dura 15 ore pentru a citi o carte sau două ore pentru a viziona un film, dar unele dintre cele mai bine primite jocuri de anul trecut necesită aproape 100 de ore din timpul tău. Asta în cazul în care reușiți să găsiți jocurile pe care doriți să le jucați. Câteva site-uri și buletine de știri susținute de cititori au avut un succes modest, iar unii YouTuberi au cu siguranță influență, dar spațiile în care puteți găsi recomandări de jocuri sunt astăzi mai mici și mai puțin diverse ca niciodată.
Este greu pentru gamerii care urmăresc acest mediu de ani de zile. Pe vremuri, aceștia puteau să țină cu ușurință evidența hobby-ului lor, jucând toate lansările notabile dintr-un an, cu timp rămas pentru unele ratate. Acum acest lucru este imposibil. Trebuie să ne recalibrăm abordarea în era superabundenței jocurilor. Nu poți fi expert în toate jocurile, așa cum nu poți fi expert în toate genurile de muzică. Un răspuns este să te specializezi. Îți plac jocurile agricole ultra-realiste? Strategia cu acuratețe istorică a celui de-al doilea război mondial? Simulările japoneze de întâlniri gay? Există o nișă bogată pentru toate gusturile. Iar pentru a ține pasul cu cultura jocurilor în general, ar putea fi mai ușor să asculți podcasturi sau să urmărești jucători pe Twitch decât să încerci să găsești spațiu în programul tău pentru un alt joc de 40 de ore. În timp ce cultura jocurilor era odinioară o maree pe care puteai pluti, astăzi aceasta se ridică cu forța și amploarea unui mare val. Dacă nu înveți să faci surf, vei fi luat de val.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.