Cum să te ferești de „deepfake”. Patru sfaturi de la experți (analiză PressHub)
Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake, în condițiile în care inteligența artificială este folosită din ce în ce mai des pentru a crea conținut video care pare real, dar care este fals?
Abundența de deepfake vine din faptul că există instrumente gratuite care permit crearea de imagini extrem de convingătoare ale unor oameni reali. Trebuie doar să știi cum să le folosești, arată o analiză PressHub.ro care include și sfaturi de la experți pentru a identifica imaginile false.
Tehnica se bazează pe colectarea unei cantități mari de date, pe care inteligența artificială este antrenată să recunoască și să imite anumite modele, fie în zona feței, a vocii sau chiar a scrisului.
„Inteligența artificială actuală poate face scurtături foarte rapide către rezultate care sunt deja foarte greu de distins de realitate”, avertizează Štefan Dlugolinský, cercetător independent la Institutul de Informatică al companiei SAS, potrivit publicației Zive din Slovacia, citată de PressHub.
Totuși, există servicii comerciale precum Midjourney sau Dall-E care blochează generarea de fețe de oameni reali, pentru a preveni abuzul acestora.
Distingerea conținutului real de conținutul deepfake poate fi o provocare chiar și pentru specialiști, dar există strategii care să ajute. Expertul în inteligență artificială și deepfake Michal Gregor vine cu 4 sfaturi:
1. „Filigrane digitale”: una dintre metodele care promit un anumit grad de securitate sunt așa-numitele filigrane digitale. Este o marcă invizibilă care poate fi introdusă în imagine și, ulterior, permite identificarea și verificarea autenticității acesteia. Totuși, nu este posibil să împiedici o persoană să creeze conținut cu instrumente care nu vor încorpora filigrane.
2. Imperfecțiuni vizuale: conținutul deepfake poate avea anumite imperfecțiuni, cum ar fi un număr neobișnuit de degete sau inconsecvențe în mișcările buzelor. Totuși, erorile vor dispărea treptat, pe măsură ce calitatea tehnologiilor deepfake continuă să se îmbunătățească.
3. Inginerie inversă: unele companii lucrează la dezvoltarea de sisteme capabile să identifice conținutul generat prin căutarea caracteristicilor distinctive care decurg din crearea acestuia. Este un fel de inginerie inversă, în care rezultatul final este examinat cu privire la modul în care ar fi putut fi creat. Cu toate acestea, aceste instrumente nu sunt încă foarte precise și pot fi complet inutile dacă conținutul a fost editat manual după generare.
4. Verificarea informațiilor: Bunul simț rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a nu fi înșelat. Gândirea critică, verificarea informațiilor din mai multe surse și atenția față de declarațiile neobișnuite sau neașteptate ale unor oameni cunoscuți sunt cele mai bune metode de a detecta conținutul înșelător în prezent.
Citește analiza integrală aici
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank