Cum salvăm viitorul vinului și cum protejăm vița de vie de canicula extremă care amenință următoarele generații/ Arma secretă marină
Strugurii – și industria vinului care se bazează pe ei – sunt amenințați de fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, dar pulverizarea cu microbi marini i-ar putea ajuta să se adapteze. Însă un reportaj BBC arată cum, atunci când un val de caniculă a lovit un grup de viță-de-vie din Portugalia (și părea să fie sfârșitul pentru aceste plante roditoare, când temperaturile au crescut până la o temperatură toridă de 42C) nu toate vițele de vie care au înfruntat acest atac erau la fel: unele aveau o armă secretă.
Valul de căldură a fost de fapt unul artificial, creat într-un laborator pentru a imita genul de condiții cu care se confruntă, din întâmplare, o mare parte din sudul Europei în această vară. Oamenii de știință care au efectuat experimentul au tratat unele dintre viile lor cu un cocktail special de bacterii din mlaștinile de sare spaniole. În timp ce toate vițele de vie au fost menținute udate, acestea au fost expuse la o căldură cruntă.
„A fost destul de surprinzător”, spune João Carreiras, doctorand în științe marine și de mediu la Universitatea din Lisabona. „Mă așteptam la unele rezultate, dar poate nu atât de semnificative”.
Viile ale căror rădăcini au fost expuse la un grup de bacterii s-au descurcat neașteptat de bine. Nu s-au ofilit și nu au dezvoltat frunze decolorate, spre deosebire de alte plante. Abia dacă au prezentat semne de stres termic în celulele lor. Pentru ele, a fost ca și cum canicula nu ar fi avut loc cu adevărat.
Carreiras și colegii săi nu au descoperit încă motivul pentru care microbii au avut acest efect. Cu toate acestea, ei speră că cercetările lor ar putea ajuta producătorii de vinuri să își protejeze viile de vremea din ce în ce mai aspră și mai variabilă cauzată de criza climatică.
Stresul termic poate face ca strugurii folosiți în vinificație să devină neplăcut de amari, ceea ce duce la obținerea unor vinuri dezechilibrate. De asemenea, valurile puternice de căldură pot deteriora sau chiar ucide vița de vie. Schimbările climatice fac deja ca valurile de căldură să devină mai probabile pe tot globul, uneori cu efecte devastatoare. „Poate distruge un câmp întreg”, spune Carreiras.
Ideea de a trata plantele cu microbi din medii dificile, pentru a vedea dacă acest lucru le îmbunătățește creșterea sau rezistența la diverse stresuri, există de zeci de ani. Cercetătorii din anii 1990 au explorat conceptul de a folosi bacteriile găsite în oceane. Mai recent, îmbunătățirile aduse tehnologiilor de secvențiere a ADN-ului au permis oamenilor de știință să analizeze în detaliu microbii marini, ceea ce înseamnă că pot identifica care dintre aceștia ar putea avea proprietăți de promovare a creșterii plantelor.
De ce să tratăm vița-de-vie cu bacterii din mlaștini sărate, mai exact? Ideea este că plantele care cresc în condițiile sărate din aceste mlaștini trebuie să fie capabile să facă față condițiilor dificile. „Ele pot suporta stresuri de care nu multe plante se apropie – salinitate, căldură, poluare, metale grele”, spune Carreiras.
Se presupune că microbii asociați cu aceste plante, microbiomul lor, au evoluat și ei pentru a se dezvolta într-un astfel de mediu. Acești microbi ar putea avea un efect protector pentru plante, sugerează Carreiras, citat de BBC.
Având în vedere ritmul schimbărilor climatice, viticultorii au nevoie urgentă de modalități de a-și securiza culturile
Experimentul de laborator realizat de Carreiras și colegii săi a presupus cultivarea viței de vie în condiții controlate timp de câteva luni și apoi împărțirea lor în grupuri. În săptămânile premergătoare valului de căldură, echipa a aplicat o soluție care conținea amestecuri de bacterii colectate din mlaștinile sărate pe unele dintre grupuri. Apoi, au mărit căldura.
Ulterior, echipa a analizat frunzele, de exemplu, prin intermediul unor lumini puternice pentru a evidenția structura celulelor. Acest lucru a arătat că vița de vie tratată cu cea de-a doua colecție de bacterii a fost foarte puțin afectată de căldură. În mod normal, ne-am aștepta să vedem deteriorarea pereților celulari ai plantei după un astfel de atac, spune Carreiras, dar în cazul acestor vițe de vie, foarte puține astfel de daune au fost vizibile.
„Microbii se adaptează și evoluează de mii de ani”, spune Katherine Duncan, chimist microbian de la Universitatea din Strathclyde, care caută noi medicamente produse de bacteriile marine. „Este logic să ne uităm la ele pentru soluții naturale”.
Cu toate acestea, aplicarea microbilor în culturi este încă la început, avertizează Duncan, citat de BBC. Ea spune că va fi important să se stabilească în ce măsură fermierii ar trebui să adapteze speciile microbiene la anumite plante.
Vreme instabilă
„Cred că este interesant că au apelat la surse marine”, spune António Graça de la Sogrape, o companie de vinuri din Portugalia. Graça are o relație de lucru cu unul dintre autorii lucrării, deși nu a fost implicat în studiu. Separat, Sogrape explorează aplicarea de extracte de alge marine la vița-de-vie, pentru a vedea dacă acest lucru ajută plantele să facă față secetei.
Provocarea cu care se confruntă viile nu este un anumit tip de vreme, spune Graça, ci mai degrabă variabilitatea tot mai mare. „Asistăm la variații foarte extreme între iarnă și vară și de la un an la altul”. Prin urmare, pentru ca microbii să fie de ajutor, cercetătorii trebuie să demonstreze că aceștia pot îmbunătăți creșterea plantelor și toleranța la stres pe teren, mai degrabă decât doar în studiile de laborator.
Carreiras și colegii săi lucrează deja la acest lucru, cu ajutorul unui producător local de vinuri „foarte interesat”.
În luna mai, cercetătorii au amestecat o parte din colecțiile lor de bacterii cu apă și au aplicat tratamentul o dată pe săptămână, timp de o lună, pe rândurile de viță-de-vie de 16 ani și de viță-de-vie recent plantată într-o podgorie portugheză. Actualul val de căldură le va pune la încercare.
Carreiras adaugă că el și colegii săi lucrează deja la metode alternative de aplicare a bacteriilor – de la introducerea lor în granule care pot fi adăugate în sol până la încorporarea lor în semințele de viță-de-vie.
Ultimul pas va fi să se asigure că vinul este potabil. Graça spune că cercetătorii vor trebui să demonstreze că microbii nu induc modificări nedorite ale nivelului de aciditate sau de zahăr, ceea ce ar pune în pericol aroma strugurilor și a vinului obținut din aceștia. Carreiras și colegii săi nu au degustat încă strugurii produși din vița de vie în cadrul experimentelor lor, deși intenționează să o facă în viitor.
Având în vedere ritmul schimbărilor climatice, vinificatorii au nevoie urgentă de metode de a-și asigura recoltele. Cu toate acestea, Carreiras speră că reglarea fină a microbiomului acestor plante valoroase ar putea ajuta fermierii să se adapteze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank