G4Media.ro

Cum sancționează statele europene părinții care își duc copii în vacanțe în…

Sursa foto: Photo 53058654 © Alexander Shalamov | Dreamstime.com

Cum sancționează statele europene părinții care își duc copii în vacanțe în timpul anului școlar ca să facă economii / De la amenzi de mii de euro până la pedepse cu închisoarea

Zborurile sunt mai ieftine, dar există costuri pentru europenii care își iau copiii de la școală pentru o vacanță. Sunteți tentați să vă duceți copiii în vacanță în timpul anului școlar pentru a evita tarifele mari din sezon?

Tendința controversată a crescut odată cu criza costului vieții. Însă părinții din Regatul Unit se vor confrunta în curând cu amenzi mai mari pentru că își iau copiii de la școală, scrie Euronews.

După ce a chestionat părinții cu privire la acest fenomen în 2022, agenția de turism Flight Centre UK a constatat că 67% dintre aceștia se gândeau să își ia copiii de la școală pentru a obține o vacanță mai ieftină.

Care sunt consecințele?

În Regatul Unit, din august 2024, părinții vor plăti cu amenzi mai aspre dacă își iau copiii de la ore ca să îi ducă în vacanțe, cuantumul minim crescând de la 60 de lire sterline (68 de euro) la 80 de lire sterline (93 de euro). Amenda maximă va rămâne la 2 500 de lire sterline (2 846 EUR).

Cu toate acestea, 36% dintre părinții intervievați au declarat că ar lua în considerare includerea acestei sume în costul final al vacanței, dacă ar fi mai ieftin în general.

Cu cât sunt mai ieftine zborurile în afara vacanțelor școlare?

Costurile în creștere sunt deja la limita bugetelor turiștilor. În timpul vacanțelor școlare, lucrurile devin și mai dificile.

Un zbor dus-întors de la Londra la Mallorca în ultima săptămână a vacanței de vară costă în prezent 200 de lire sterline (233 EUR), în timp ce o săptămână mai târziu prețul scade la doar 49 de lire sterline (57 EUR).

Având în vedere că amenzile urmează să crească pentru copiii care lipsesc cinci sau mai multe zile, este posibil ca mai puțini părinți să riște să plece în vacanță în timpul școlii.

Iată care sunt sancțiunile la care se pot expune părinții care își iau copiii de la școală în diferite țări europene.

Care sunt normele privind absența copiilor de la școală în Austria?

În Austria, școala este obligatorie între vârsta de 6 și 15 ani.

Dacă o absență neautorizată de mai mult de trei zile consecutive este raportată autorităților de către școală, părinții riscă amenzi între 110 și 400 de euro sau până la două săptămâni de închisoare. Mai mult de trei absențe nejustificate pot fi clasificate drept infracțiune administrativă.

Absența poate fi solicitată la Ministerul Educației cu motivarea corespunzătoare. În cazul în care nu se oferă un motiv aprobat și părinții nu răspund la o solicitare, copiii lor ar putea fi exmatriculați de la școală, iar părinții s-ar putea confrunta cu vizite bisăptămânale din partea serviciilor de protecție a tinerilor din Austria.

Care sunt regulile privind scoaterea copiilor de la școală în Franța?

În Franța, prezența la școală este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Absența autorizată poate fi acordată din diverse motive, inclusiv pentru „copilul care își urmează reprezentanții legali (deplasare în afara vacanțelor școlare)”, conform site-ului guvernului francez.

Părinții care nu sunt în măsură să justifice absența copilului lor sau care mint în legătură cu aceasta riscă o amendă de 135 de euro. Dacă absențele compromit educația copilului, riscați doi ani de închisoare și o amendă de până la 30 000 de euro.

Cu toate acestea, în practică, aceste dispoziții sunt rareori puse în aplicare, deoarece este necesar ca autoritățile „Education Nationale” să sesizeze instanța.

Care sunt normele privind retragerea copiilor de la școală în Germania?

În Germania, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase la 16 ani. Părinții pot fi amendați pentru că își scot copiii de la școală fără permisiunea directorului școlii. Contravenienții recidiviști pot fi chiar urmăriți penal.

Amenzile variază în funcție de stat, de la 35 de euro pe zi în Bremen până la un posibil total de 2.500 de euro în Berlin.

Poliția germană verifică în mod activ aeroporturile pentru a depista familiile care iau vacanțe școlare neautorizate, comunicând cu școlile pentru a evalua dacă absențele au fost compensate.

Părinții pot solicita o scutire de la școala copilului lor, care va fi evaluată de la caz la caz. Nivelul de clemență depinde de director.

Care sunt regulile privind scoaterea copiilor de la școală în Ungaria?

În Ungaria, școala este obligatorie de la vârsta de 3 ani până la 16 ani.

Există o anumită clemență pentru părinții care își retrag copiii de la școală. Anul școlar este împărțit în două, iar în cadrul fiecărei jumătăți părinții își pot retrage copilul de la școală pentru o perioadă de până la cinci zile fără a fi nevoiți să ofere un motiv.

Cu toate acestea, ei trebuie să ceară mai întâi permisiunea școlii, care va fi acordată în funcție de comportamentul și performanțele copilului.

Care sunt normele privind retragerea copiilor de la școală în Italia?

În Italia, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase la 16 ani. Părinții care își retrag copiii de la școala primară riscă o amendă de până la 30 de euro.

În general, se înțelege că nu vă puteți lua copiii de la școală în timpul orelor de curs. În cazul copiilor care frecventează o școală privată, flexibilitatea poate fi puțin mai mare. Dacă absența afectează progresul copilului dumneavoastră, acesta ar putea fi obligat să repete anul.

Care sunt regulile privind absența copiilor de la școală în Țările de Jos?

În Țările de Jos, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de cinci ani până la 16 ani.

Absenteismul școlar poate fi amendat cu 100 de euro pe zi până la un maxim de 600 de euro pe familie pentru o săptămână și 900 de euro pentru două săptămâni.

Care sunt regulile privind absența copiilor de la școală în Norvegia?

În Norvegia, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase la 16 ani.

Directorul școlii poate acorda un concediu de până la două săptămâni dacă este în interesul educației copilului.

Părinții care își iau copiii de la școală fără permisiune pot fi amendați. Cu toate acestea, amenzile sunt aplicate doar în cazul în care un copil a lipsit în mod repetat sau pentru o perioadă îndelungată.

Care sunt normele privind scoaterea copiilor de la școală în Spania?

În Spania, școlarizarea este obligatorie de la 3 la 16 ani.

Absenteismul poate duce la amenzi, pedepse cu închisoarea de la trei la șase luni și, în cazuri extreme, la pierderea drepturilor părintești. Cu toate acestea, aceste reguli tind să fie mai degrabă descurajante decât aplicate.

Amenzile variază, deoarece sunt stabilite la nivel local de către municipalități. Acestea sunt în general plafonate la 1 500 EUR pentru cazurile grave, dar în Madrid pot ajunge până la 30.000 EUR. Cu toate acestea, amenzile pot fi aplicate doar în cazurile în care un copil lipsește de la mai mult de 20 % din cursuri într-o lună.

Care sunt regulile privind absența copiilor de la școală în Suedia?

În Suedia, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase la 16 ani.

Elevii din învățământul primar pot beneficia de o perioadă scurtă de timp liber pentru „anumite călătorii, sărbători de familie sau sărbători religioase”. Acestea nu trebuie să depășească 10 zile de școală pe an școlar și sunt la latitudinea directorului de școală. Concediile sunt acordate în funcție de performanțele și comportamentul elevului.

Care sunt regulile privind absența copiilor de la școală în Regatul Unit?

Părinții din Regatul Unit riscă amenzi de până la 2 500 de lire sterline (2 850 de euro) sau chiar închisoare pentru o perioadă de până la trei luni pentru că își scot copiii de la școală.

Amenzile vor începe în curând de la 80 de lire sterline (93 de euro) pentru fiecare părinte pentru cinci sau mai multe zile de absență, crescând la 160 de lire sterline (187 de euro) pentru fiecare dacă nu sunt plătite în termen de 21 de zile. După 28 de zile, este posibilă urmărirea penală.

Orice absență de la școală trebuie să fie autorizată în prealabil de către directorul școlii și necesită „circumstanțe excepționale”, ale căror condiții sunt lăsate la latitudinea școlii. Sondajul Flight Centre a arătat că aproape jumătate dintre părinții intervievați cred că o vacanță poate fi luată în considerare sub acest aspect.

Consecințele mai blânde ale plecării copilului în vacanță în timpul orelor de curs fără permisiunea școlii includ emiterea de către instanță a unui ordin parental. Aceasta înseamnă că trebuie să participe la cursuri de educație parentală. De asemenea, se poate emite un ordin de supraveghere a educației sau un ordin de prezență la școală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează