G4Media.ro

Cum schimbă datele pe câmpul de luptă noile rachete americane cu rază…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Cum schimbă datele pe câmpul de luptă noile rachete americane cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina

Există un factor nou și potențial foarte important în conflictul ucrainean: capacitatea ucrainenilor de a folosi sistemele occidentale recent furnizate pentru a lovi posturile de comandă, centrele logistice și depozitele de muniție rusești aflate la mare distanță de linia frontului, relatează CNN.

În ultima săptămână, au avut loc explozii enorme în mai multe zone ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson. Dovezile disponibile, de la imaginile din satelit și până la analiștii occidentali, arată că atingerea țintelor a fost foarte eficientă.

Timp de luni de zile, armata ucraineană a pledat pentru sisteme de artilerie și rachete de precizie cu rază lungă de acțiune. Acum le au și le utilizează cu un efect considerabil atât în sudul, cât și în estul țării.

Armata ucraineană nu oferă prea multe detalii, dar Vadim Denisenko, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne, a declarat miercuri că, în ultimele două săptămâni, „mai presus de toate, datorită armelor pe care le-a primit Ucraina, am reușit să distrugem aproximativ două duzini de depozite cu arme și stocuri de combustibil. Acest lucru va afecta cu siguranță intensitatea focului” pe care rușii îl pot arunca în luptă, a spus el.

Cel mai bun din clasa sa este sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS furnizat de SUA, dar ucrainenii au primit, de asemenea, obuziere M777 atât din SUA, cât și din Canada și obuziere cu rază lungă de acțiune Caesar din Franța.

În plus, Marea Britanie s-a angajat să furnizeze sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS), care sunt mai puternice decât HIMARS, dar nu este clar când Ucraina va finaliza pregătirea pentru acest sistem și când îl va desfășura.

Versatilitatea HIMARS se regăsește în numele său: Sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate. Mobilitatea sa o face mai greu de țintit și poate fi echipată de doar opt soldați. Rachetele furnizate Ucrainei au o rază de acțiune de 70 până la 80 de kilometri (aproximativ 50 de mile). Iar sistemele lor de ghidare prin GPS le fac extrem de precise.

După cum spune Mick Ryan, analist militar și fost general-maior australian: „Sunt folosite pentru a distruge noduri critice de comunicații, posturi de comandă, aerodromuri și instalații logistice importante”.

Prin urmare, ofițerii ruși de rang înalt sunt deosebit de vulnerabili. Precizia HIMARS înseamnă, de asemenea, că ucrainenii își pot face mai puține griji cu privire la victimele civile. Rachetele ghidate au o precizie de doi-trei metri, au declarat doi oficiali din domeniul apărării pentru CNN, permițând ucrainenilor să folosească mult mai puține obuze pentru a lovi ținte cu precizie la distanță.

Se pare că HIMARS a fost folosit într-un atac masiv împotriva unui depozit din orașul Nova Kahovka din regiunea Herson, luni seară. Lovitura a declanșat explozii secundare și a provocat pagube importante, potrivit imaginilor din satelit analizate de CNN. Imaginile au arătat cât de precis a fost atacul, lăsând doar un mic crater.

Oficialii locali pro-ruși au declarat că au fost recuperate părți ale unei rachete HIMARS; numerele de serie se potrivesc cu cele ale armei.
Au avut loc, de asemenea, explozii de mari dimensiuni în regiunile Lugansk și Donețk, declanșând multiple alte explozii. Același lucru s-a întâmplat la Șahtio în Donețk și în regiunea Herson la sfârșitul săptămânii trecute, precum și lângă Melitopol în Zaporijia, săptămâna trecută.
În total, se pare că aproximativ o duzină de ținte situate adânc în spatele liniilor rusești au fost lovite în luna iulie, cele mai multe dintre ele la cel puțin 40 de kilometri în spatele frontului – o distanță la care precizia cu vechile rachete Toșka-U ar fi dificilă.

De asemenea, ucrainenii au tras cu HIMARS pe timp de noapte, ceea ce face mai dificilă pentru ruși reperarea și lovirea lansatoarelor.

Schimbarea datelor pe câmpul de luptă

Este posibil ca țintirea să fi fost facilitată și de modul în care armata rusă își depozitează și își mută armele.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, spune că lovitura de la Nova Kahovka este revelatoare „despre starea războiului logistic și despre problemele reale cu care se confruntă rușii”.

Ținta era adiacentă unui nod feroviar, vital pentru efortul logistic al rușilor de a-și susține ofensiva, deci era o țintă evidentă.

„Rușii au lăsat un depozit de aprovizionare major, ridicol de ușor de localizat, exact acolo unde cineva s-ar fi așteptat să îl găsească. Fie rușii sunt incapabili să reacționeze din cauza problemelor de comandă, fie nu pot de fapt să mute depozitele pentru că le lipsește deplasarea rutieră”, a scris O’Brien pe Twitter.

Un oficial ucrainean a lăsat să se înțeleagă că țintirea depozitului a fost ușoară. Serhiy Khlan, membru al consiliului regional din Herson, a declarat pe Facebook: „În Nova Kahovka minus un depozit de muniții rusești. Au adus, au adus, au adus, au depozitat, au depozitat și acum au artificii pe timp de noapte”.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa, a scris pe Twitter după atacul din herson din weekend: „Cea mai puțin preferată slujbă din armata rusă? Manipulator de muniție”.

Într-o ședință de informare de săptămâna trecută, un oficial de rang înalt al Departamentului american al Apărării a declarat că „accentul pe arme cu capacitate mai mare, de precizie și cu rază de acțiune mai mare” pentru Ucraina este în prim-plan.

Vineri, Pentagonul a anunțat un transport către Ucraina de 1.000 de cartușe de artilerie de 155 mm – dar o muniție mai nouă, cu o precizie mai mare, potrivit oficialului. Ucrainenii au consumat muniții de 155 mm în ritm de 3.000 pe zi. Ca și în cazul HIMARS, cartușele mai precise ar trebui să însemne că sunt necesare mai puține.

Oficialul a susținut că HIMARS a schimbat câmpul de luptă. „Ceea ce am văzut este capacitatea ucrainenilor de a folosi aceste sisteme HIMAR pentru a perturba semnificativ capacitatea rușilor de a avansa”.

„Dacă rușii cred că pot rezista mai mult decât ucrainenii, trebuie să regândească acest lucru”, a adăugat oficialul.

Un reporter militar rus, Iuri Kotenok, a declarat săptămâna aceasta că HIMARS reprezintă „o amenințare serioasă”. Zonele eliberate din regiunile Herson și Zaporijia, din RPD și RPL, precum și teritoriul Rusiei, cad sub posibilul foc al HIMARS”.

Kotenok, care are aproape 300.000 de urmăritori pe Telegram, a declarat că apărarea aeriană rusă trebuie îmbunătățită – la fel ca și țintirea HIMARS, fie că sunt în tranzit sau desfășurate. El a spus că „Dacă acest lucru continuă, este necesar să lovim centrele de decizie. Limitările noastre în ceea ce privește loviturile de ripostă împotriva inamicului sunt, într-o oarecare măsură, de neînțeles pentru mine”.

Un alt reporter rus, Roman Sapenkov, a declarat că a fost martor la lovitura din weekend asupra bazei rusești de la aeroportul din Herson.
„Am fost frapat de faptul că întregul pachet, cinci sau șase rachete, a aterizat practic pe un bănuț. De obicei, MLRS aterizează într-o zonă largă, iar la raza maximă de acțiune se împrăștie ca un evantai”, a scris el, referindu-se la sistemele de rachete cu lansare multiplă care sunt mai puțin avansate decât HIMARS sau M777.

„Este clar că acesta este doar începutul … Ele vor acoperi toate posturile de comandă și facilitățile militare; datele pentru acest lucru au fost colectate în ultimele 4 luni”.

Importanța paleților

O problemă pentru ruși ar putea fi modul în care transportă munițiile, și aici intră în joc umilul palet.

Puține camioane militare rusești includ o macara pentru a ridica munițiile grele, care sunt rareori transportate pe paleți, ci încărcate și descărcate manual. O mulțime de camioane ZIL sovietice îmbătrânite au fost văzute în Ucraina.

Deplasarea armelor și a munițiilor în acest mod este greoaie, consumatoare de timp și, potențial, oferă supravegherii inamice o oportunitate mai mare de a detecta astfel de transporturi. În schimb, armatele britanică și americană paletizează o mare parte din muniția lor sau o transportă în containere.

Modul rusesc de război – așa cum s-a văzut în ultimele trei luni în estul Ucrainei – se bazează pe baraje uriașe de artilerie pentru a pulveriza țintele înainte de a avansa. Doctrina militară rusă a pus întotdeauna accentul pe o utilizare masivă a artileriei, a MLRS și a mortierelor. Acest lucru necesită o realimentare constantă: Unii analiști calculează că Rusia folosește cel puțin 7.000 de obuze și rachete pe zi în Donbas, și adesea mult mai multe.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Lugansk, a declarat miercuri: „Armata rusă nu se oprește din bombardamente. Cu toate acestea, cel mai probabil, salvează stocurile existente de obuze, deoarece aprovizionarea lor a fost întreruptă de activitatea noilor noastre arme cu rază lungă de acțiune”.

Oficialii ucraineni susțin că rușii sunt dezechilibrați de capacitatea tot mai mare a acestora de a efectua atacuri de precizie cu rază lungă de acțiune.

În Melitopol și în jurul acestuia, de exemplu, rușii au impus restricții privind circulația civililor în ultimele zile. În această lună, în zonă au avut loc cel puțin două lovituri majore împotriva bazelor rusești.

Dar pentru ca ucrainenii să mențină acest ritm de lovituri este nevoie de o aprovizionare neîngrădită cu muniții dinspre Occident. Armata ucraineană face tranziția de la o organizație care se bazează în mare parte pe sisteme de artilerie și rachete din epoca sovietică – cu muniție inadecvată – la utilizarea de arme occidentale de precizie cu muniție suficientă în câteva luni.

De asemenea, nu se știe dacă vreunul dintre cele câteva HIMARS livrate până acum a fost doborât de focul rusesc. Ministerele ucrainene ale armatei și apărării evită să ofere detalii despre desfășurarea lor.

Ryan avertizează că, deși HIMARS „a oferit forțelor armate ucrainene o nouă „Mână lungă” pentru a ataca invadatorii ruși, nu există o soluție ca un glonț de argint în război”.

Dar oficialii americani sunt încrezători că precizia armei – precum și a altor sisteme precise cu rază lungă de acțiune – va schimba progresiv câmpul de luptă.

Ce spune Rusia: Ministerul rus de Externe a declarat joi că Statele Unite au furnizat Ucrainei informațiile necesare și au trimis instructori pentru a ajuta Ucraina să înarmeze Donbasul cu sistemele de rachete HIMARS.

„Formațiunile armate ale Ucrainei au folosit pe scară largă lansatoare de rachete multiple HIMARS primite din Statele Unite și au făcut acest lucru cu ajutorul direct al părții americane, care nu numai că a furnizat informațiile necesare, dar a detașat în secret și instructori care i-au ajutat pe reprezentanții regimului de la Kiev să țintească corect”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Zakharova a adăugat că „activarea vizibilă a artileriei Forțelor Armate ale Ucrainei este legată de furnizarea acestor arme grele care, aparent, au primit ordin de la Kiev fără nici cea mai mică ezitare de a folosi instalațiile menționate împotriva populației civile”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Norodul rus este socat sa vada cum le sunt pulverizate depozitele de munitii si arme vechi de acum 100 de ani de catre HIMARS. Au reusit sa atraga in razboi sisteme de rachete avansate ale NATO. Bravo, felicitari muscalilor pentru asta! Este o mare realizare.

    • Păi , ce depozite de muniții, ăia nu mai au muniție de 4 luni, s-au întors la praștie și arcul cu săgeți, nu ai fost atent, nu mai au rachete, obuze, doar civili înarmați cu borș ocraineeean fierbinte (evident trebuie să fie lichidați, e nevoie de ajutor străin aici)?

  2. ,,Țările NATO au încercat să obțină autorizația de la Consiliul de Securitate al ONU pentru acțiune militară, dar li s-au opus China și Rusia, care a indicat că vor face acest lucru prin veto la o asemenea măsură. Drept urmare, NATO și-a lansat campania fără aprobarea ONU, afirmând că a fost o intervenție umanitară. Carta ONU interzice utilizarea forței, cu excepția cazului unei decizii a Consiliului de Securitate în temeiul capitolului VII sau a autoapărării împotriva unui atac armat – niciunul dintre aceștia nu a fost prezent în acest caz.”- povestea Iugoslaviei, acum observăm că civilii sunt distruși (marele actor care cântă la pian fără mâini și ia decizii fără creierul lui (își decimează propriul popor(trebuie să-l și aplaudăm și să-l și susținem pentru asta ))), nimănui nu-i pasă? Opriți nebunia asta ! SLAVĂ PĂCII!

    • spune-i de pace lui 🤥putler…daca se retrage la el in tara si nu mai ucide🤮🤮🤮 in ucraina se face pace instantaneu…😉😉

    • Pe retorica ta , din 2014, câte ,,spuneri” ai avut tu la ocraineeeni să nu mai ucidă 14 000 de civili În Donbas ? Ce drepturi au românii în ocraina? Apropo, bombardarea Iugoslaviei a fost ,,justificată” pentru 8 000 de bosniaci, FĂRĂ acordul Consiliului de Securitate ONU ! Se pare că nu citești , doar postezi așa la comandă !

    • De ce ucide Rusia copii în Ucraina?

    • Bă „întreb și eu ca să mă aflu în treabă, „ești beat?

    • nu e beat. e un troll stupid, ceea ce e pleonasm, dar in fine. el vrea pace asa: sa cedeze ucrainienii orice numai sa se opreasca rusii. ce nu pricepe el cu un neuron al lui, e ca daca fac asta, urmeaza alte tari pt ca rusii vor intelege ca merge asa. surpriza, nu merge asa!
      el nici macar cu ce se ocupa cedo nu a inteles inca.

    • Cacandrei , vaccinatul cu forța si un userist vopsit își doresc să nu fie pace , la prima încorporare se zburătăcesc ca potârnichile, au pașaportul făcut , ciorapii desperechiați, creierul spălat de 5 luni proaspăt , deh, și din lipsă de ocupație doresc ei așa , din tupeu după vreo tastatură expirată fără diacritice să jignească la nivel de creșă….. SLAVĂ PĂCII !

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU, eu cred ca tu traiesti intr-o realitate paralela, unde evenimentele din ultimii 30 de ani s-au desfasurat diferit … si mai lasa-ma cu ONU, ca Rusia tine captiv Consiliul de Securitate

  3. Uitați vă pe harta pe unde sunt rușii…

  4. HIMARS-urile distrug depozitele de muniție ale șobolanilor ruși, Ucraina pregătește o ofensivă majoră în sud, e foarte bine. Rusia e într-o continuă amețeală.

  5. Care depozite, măi vaccinatule, nu mai aveau ăia muniție de vreo 4 luni, acuma au? Păi ori suntem golani ori nu mai suntem? Mai au urșii avioane? Dar nucleare? Am citit că soldații lor dezertează, nici nu mai au soldați dar ajung pe la noi așa din inerție , nu? Parcă cacandrei se temea să nu ajungă în Antartica ? Știi cât costă o nucleară? Dacă e așa de scumpă, atenție, să nu te îmbogățești instant? Mai mestecați mut inepții? cacandrei , câte hotărâri CEDO ( contra României) sunt datorate legislativului (în procente )?

  6. Moskova o să ia o Hipersonică în freză de la America dacă nu se astâmpără cu jafurile și alipirea de teritori străine. Puie Putin.

  7. Chinezi sunt uimiti ce balon de sapun le-a luat Manciuria.