G4Media.ro

Cum se acordă transportul gratuit pentru elevi în România și care sunt…

Sursa foto: Unsplash

Cum se acordă transportul gratuit pentru elevi în România și care sunt regulile în alte două țări UE: Franța și Portugalia

Toți elevii din România beneficiază de transport gratuit pe tot parcursul anului școlar, indiferent de ciclul de învățământ în care învață: primar, gimnazial, liceal și postliceal. Mai exact, elevii pot circula gratuit cu transportul public local inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar. Drepturile elevilor la transport gratuit sunt prevăzute în art. 83 alin. (1) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. 

Decontul transportului, conform prevederilor legale, explicate de Ministerul Educației, se face în două modalităţi, şi anume: acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare. În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC.

După o criză de la începutul anului 2024, când elevii din mai multe județe au protestat că nu au asigurat transportul gratuit, Ministerul Educației a venit cu lămuriri că în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean. De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul judeţean.

Peste 110.000 de elevi fac naveta în România, respectiv învață în altă localitate decât domiciliul, și au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro.

Ce beneficii au studenții la transport

Dacă elevii circulă gratuit pe mijloacele de transport în comun, studenții din România la forma de învățământ cu frecvență, pe de altă parte, au transport redus cu 90% la tren, metrou, autobuz (doar în cazul abonamentelor de o lună, 6 și 12 luni), pe tot parcursul anului calendaristic, până la vârsta de 30 de ani, prevede art 128 din legea educației în învățământul superior 199/2023.

Care sunt regulile pentru elevi și studenți în Portugalia

Cea mai nouă reglementare introdusă într-o țară membră UE, prin care s-a extins transportul gratuit pentru tineri, aparține Portugaliei. Conform jurnaliștilor din această țară – ce sunt parteneri Entr alături de G4Media – guvernul portughez a informat companiile de transport public că de la data de 1 ianuarie 2024 toți elevii și studenții vor avea dreptul la un permis gratuit.

Măsura s-a extins și asupra elevilor care nu au avut transport gratuit până acum. În consecință, toți tinerii cu vârste cuprinse între 4-23 de ani din Portugalia vor avea acces la permisul universal gratuit.

În cazul elevilor cu vârsta cuprinsă între 4-18 ani, permisul se va acorda automat. Cei cu vârstele cuprinse între 19-23 de ani, în schimb, vor trebui să demonstreze că sunt de fapt studenți. Astfel, ei trebuie să prezinte o declarație de înscriere la o unitate de învățământ.

Grupul de studenți cu vârste cuprinse între 19 și 23 de ani include studenți, dar și cei care urmează cursuri medii și profesionale. Măsura acoperă, de asemenea, facilități și pentru tinerii cu vârsta de până la 24 de ani care urmează cursuri cu ciclu de studii integrat precum arhitectură și urbanism, științe farmaceutice, medicină, stomatologie și medicină veterinară.

Ce facilități au elevii la transport în Franța

Deși Franța este o țară extrem de centralizată, dar când vine vorba de acordarea gratuităților la transport, această regulă nu se mai aplică. Nu există o politică națională privind transportul gratuit, spun jurnaliștii francezi, parteneri Entr. În cea mai mare parte, elevii și studenții trebuie să își plătească abonamentele, dar fiecare oraș și departament (echivalentele județelor din România) are propriul mod de organizare.

Există câteva locuri în Franța unde transportul public este gratuit pentru toți rezidenții, nu doar tineri, cum ar fi Montpellier și Dunkerque. În alte orașe, precum Valenciennes, transportul public este gratuit pentru rezidenții cu vârsta sub 25 de ani care locuiesc în Valenciennes sau în împrejurimi. La fel este și regula pentru elevii de sub 18 ani care locuiesc în Strasbourg sau în împrejurimi.

În cele din urmă, la Paris, elevii de liceu pot primi o rambursare integrală a permisului de transport public. Există și locuri unde există tarife reduse pentru tineri. În toate aceste orașe, aceștia pot folosi transportul public (autobuz, tramvai și metrou atunci când sunt disponibile).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...